Δευτέρα 19 Οκτωβρίου 2015

Οι μειώσεις των παλαιών και νέων... συντάξεων

                   
Συντάξεις με κυμαινόμενες μειώσεις φέρνουν οι σαρωτικές αλλαγές που προωθούνται στο ασφαλιστικό και στον τρόπο υπολογισμού των αποδοχών για νέους και παλαιούς ασφαλισμένους, καθώς και για τους ήδη συνταξιούχους όλων των Ταμείων.

Το νέο σύστημα πρόκειται μέσα στον Νοέμβριο και θα ισχύσει άμεσα για όσους έχουν κάνει αιτήσεις συνταξιοδότησης, ενώ από τον Ιανουάριο θα επεκταθεί και στους ήδη συνταξιούχους, για τους οποίους οι περικοπές θα γίνουν με βάση το ποσό που έπαιρναν ως το 2009.

Οι αλλαγές θα είναι πρωτόγνωρες και θα επηρεάσουν τη ζωή 3,5 εκατομμυρίων πολιτών, εκ των οποίων 2,6 εκατομμυρίων συνταξιούχων και περίπου 1 εκατ. ασφαλισμένων που πρόκειται να συνταξιοδοτηθούν από φέτος και μέσα στην επόμενη 10ετία.

Οι νέες ρυθμίσεις έρχονται σε δόσεις. Αρχικά θα μπουν σε εφαρμογή οι διατάξεις που ψηφίστηκαν την Παρασκευή με τον πολυνομοσχέδιο της κυβέρνησης και στη συνέχεια θα έρθει ο νόμος του Νοεμβρίου που θα καθιερώνει το νέο μοντέλο υπολογισμού όλων των συντάξεων. Ο νόμος αυτός θα αναπροσαρμόσει εκ νέου τις συντάξεις από τον Ιανουάριο του 2016.

Για τους εργαζομένους στον ιδιωτικό τομέα, στις ΔΕΚΟ και τις τράπεζες, καθώς και για το Δημόσιο, οι αλλαγές που ψηφίστηκαν στο πολυνομοσχέδιο αφορούν όσους έχουν αποχωρήσει από την εργασία τους από την 1η/9/2015 και περιμένουν να πάρουν σύνταξη. Για αυτή την κατηγορία προβλέπεται η πλήρης εφαρμογή του νόμου 3863/2010, δηλαδή η χορήγηση βασικής και αναλογικής σύνταξης για το διάστημα ασφάλισης από το 2011 και μετά, ενώ για το διάστημα της ασφάλισης τους μέχρι το 2010, η σύνταξη θα υπολογιστεί με το παλιό καθεστώς.

Όσοι έχουν υποβάλει αίτηση μέχρι 30 Αυγούστου 2015, παίρνουν σύνταξη με το παλιό σύστημα, καθώς δεν έχουν εφαρμογή οι διατάξεις του νόμου 3863/2010.

Οι συντάξεις που χορηγούν αυτή τη στιγμή τα Ταμεία είναι μόνο προσωρινές για όσους έχουν αποχωρήσει από 1ης/9/2015, ενώ η οριστική σύνταξη θα υπολογιστεί με το νόμο 3863/2010.

Πηγή: Ελεύθερος Τύπος
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου