Πέμπτη 8 Οκτωβρίου 2015

Με χαράτσια και τόκους οι 100 δόσεις από το Νοέμβριο


Αντίστροφα μετράει πλέον ο χρόνος για τις αλλαγές επί τα χείρω στη ρύθμιση των 100 δόσεων για 1,1 εκατ. οφειλέτες με κύρια χαρακτηριστικά τη μείωση του αριθμού των δόσεων και την αύξηση των ποσών μέσω της αύξησης του ύψους του επιτοκίου.

Από την άνοδο στο 5,05% του επιτοκίου για όλες ανεξαιρέτως τις ρυθμίσεις για χρέη σε ασφαλιστικά ταμεία και Εφορία η επιβάρυνση μπορεί να φτάσει συνολικά έως και τα 344 ευρώ το χρόνο.

Η πρώτη εγκύκλιος, που θα αποτελέσει πιλότο για όλα τα ταμεία, εκδόθηκε ήδη από το ΙΚΑ και οι επιπτώσεις της θα φανούν στη δόση που θα πρέπει να καταβάλουν οι οφειλέτες με καταληκτική ημερομηνία ως τις 30 Νοεμβρίου.

Οι περισσότεροι που είναι στη ρύθμιση των 100 δόσεων επιβαρύνονται με έως και 28,73 ευρώ το μήνα εφόσον ρυθμίζουν χρέη ως 50.000 ευρώ, σύμφωνα με ρεπορτάζ του Ελεύθερου Τύπου. Οσοι είναι στην πάγια ρύθμιση με τις 12 μόνο δόσεις ωφελούνται με μείωση δόσης από 3 ως 70 ευρώ, ενώ μπαίνει τέλος στις άτοκες δόσεις για όσους ρύθμισαν χρέη ως 5.000 ευρώ.

Ειδικά οι οφειλέτες της τελευταίας κατηγορίας για να γλιτώσουν την επιβάρυνση με επιτόκιο 5,05% θα πρέπει μέχρι τις 14 Οκτωβρίου να πάνε στο Ταμείο τους με τα εκκαθαριστικά της εφορίας και να αποδείξουν ότι χρωστούν τα μισά και πλέον από τα εισοδήματα που δήλωσαν και δεν έχουν ακίνητα αξίας άνω των 150.000 ευρώ.

Η απόφαση που θα δίνει το ελεύθερο στους διευθυντές των εφοριών να κόβουν τον αριθμό των δόσεων από τις 100 στις 72 ή στις 50 - και άρα έως και να τριπλασιάζουν τα ποσά - αναμένεται τις επόμενες ημέρες. Πριν από τη μείωση του αριθμού, πάντως, θα εξετάζονται το εισόδημα και η περιουσιακή κατάσταση των οφειλετών και, αν οι διευθυντές κρίνουν ότι ο οφειλέτης έχει την οικονομική δυνατότητα να πληρώσει περισσότερα, τότε θα προχωρούν στη μείωση του αριθμού των δόσεων που ο ίδιος επέλεξε αρχικά.

protothema.gr
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου