Δευτέρα 19 Οκτωβρίου 2015

Μεγάλη ανατροπή στο μισθολόγιο των Δ.Υ.


Στην τελική ευθεία βρίσκεται η διαμόρφωση του νέου μισθολογίου, το οποίο θα αποσυνδεθεί από το βαθμολόγιο επιφέροντας σαρωτικές αλλαγές στις μισθολογικές απολαβές των δημοσίων υπαλλήλων.

Το σχέδιο νόμου αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί στα τέλη του μήνα, οπότε και εκτιμάται ότι θα έχει συμφωνηθεί σε όλες τις λεπτομέρειες με τους εκπροσώπους των δανειστών, ούτως ώστε να ανταποκρίνεται στις προδιαγραφές που έχουν τεθεί από το μνημόνιο. Το νομοσχέδιο θα κατατεθεί εντός του Δεκεμβρίου προκειμένου να εφαρμοστεί από τις αρχές του 2016.

Το βασικό σενάριο που επεξεργάζονται τα κλιμάκια του υπουργείου Οικονομικών σε συνεργασία με το υπουργείο Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης για τη διαμόρφωση του νέου μισθολογίου περιλαμβάνει:

Αποσύνδεση των αυξήσεων από το βαθμολόγιο

Οι μισθολογικές αυξήσεις -όποτε αποφασιστεί να «ξεπαγώσουν»- θα αποδίδονται με βάση τα χρόνια προϋπηρεσίας και όχι με βάση τον βαθμό που καταλαμβάνει ένας υπάλληλος.
Η βαθμολογική εξέλιξη των δημοσίων υπαλλήλων που αναμένεται να ξεκινήσει τους επόμενους μήνες θα αφορά μόνο τη δυνατότητα που θα έχουν οι εργαζόμενοι να καταλάβουν θέσεις ευθύνης.
Γι’ αυτόν τον λόγο το αρμόδιο υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης προετοιμάζει το νέο βαθμολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων που θα εφαρμοστεί εντός του 2016 με την αξιοποίηση μεταβατικών διατάξεων.

Αλλαγή κλιμακίων ανά διετία και τριετία

Για τις κατηγορίες υπαλλήλων υποχρεωτικής και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης το νέο μισθολόγιο θα προβλέπει 13 μισθολογικά κλιμάκια, τα οποία θα αποδίδουν ωριμάνσεις στους βασικούς μισθούς ανά τριετία.
Αντίστοιχα, για τους υπαλλήλους πανεπιστημιακής και τεχνολογικής εκπαίδευσης το νέο μισθολόγιο θα προβλέπει 19 μισθολογικά κλιμάκια που θα αποδίδουν αυξήσεις ανά διετία. Με τη διαφορά ωρίμανσης των μισθών επιτυγχάνεται το άνοιγμα της ψαλίδας μεταξύ προσοντούχων και εργαζομένων με χαμηλότερα προσόντα που έχουν ζητήσει οι δανειστές.

Διατηρείται στη μείωση μισθού η προσωπική διαφορά

Βασικός πυλώνας θα είναι η διατήρηση της προσωπικής διαφοράς στην περίπτωση που με το νέο μισθολόγιο υπάρχει ονομαστική μείωση του βασικού μισθού. Ο υπάλληλος θα διατηρεί στις αποδοχές του το πλεονάζον ποσό ως προσωπική διαφορά.

Αύξηση 50 έως 100 ευρώ στο επίδομα θέσης

Στη λογική του «ανοίγματος» της ψαλίδας μεταξύ προσοντούχων και μη προσοντούχων υπαλλήλων που έχουν ζητήσει τα τεχνικά κλιμάκια των εταίρων, συζητείται και η αύξηση κατά 50-100 ευρώ των επιδομάτων θέσης ευθύνης που λαμβάνουν οι προϊστάμενοι. Στο τραπέζι των συζητήσεων υπάρχει και το σενάριο να υπολογίζεται το επίδομα θέσης ευθύνης ως ποσοστό επί του βασικού μισθού που λαμβάνουν οι υπάλληλοι οι οποίοι καταλαμβάνουν τις θέσεις. Αξίζει να σημειωθεί ότι σήμερα ο γενικός διευθυντής λαμβάνει επίδομα θέσης ευθύνης 900 ευρώ.

Παραμένουν τα τέσσερα επιδόματα

Τα τέσσερα επιδόματα που αποδίδονται στους δημοσίους υπαλλήλους, δηλαδή η οικογενειακή παροχή, το επίδομα απομακρυσμένων και παραμεθόριων περιοχών, το επίδομα ανθυγιεινής εργασίας και το επίδομα θέσης ευθύνης, παραμένουν ως έχουν.
Επίσης στόχος της κυβέρνησης είναι να διατηρήσει τους ίδιους εισαγωγικούς μισθούς που ισχύουν σήμερα, πάνω στους οποίους θα χτιστεί το νέο μισθολόγιο.

Μετά το «πάγωμα» των μισθολογικών και βαθμολογικών εξελίξεων των υπαλλήλων την τελευταία τετραετία, η κυβέρνηση σχεδιάζει το «ξεπάγωμα» των μισθολογικών ωριμάνσεων, οι οποίες όμως αποδεσμεύονται από τη βαθμολογική εξέλιξη των υπαλλήλων.

Με αυτόν τον τρόπο επιδιώκει από τη μια πλευρά να δοθούν έστω μικρές αυξήσεις, κυρίως σε όσους έχουν λίγα χρόνια προϋπηρεσίας, οι οποίες θα κυμαίνονται από 23 έως και 40 ευρώ ανά μισθολογικό κλιμάκιο, μετά από τέσσερα χρόνια περικοπών στους μισθούς του Δημοσίου αλλά και «παγώματος» στη βαθμολογική εξέλιξη των εργαζομένων.

Από την άλλη επιδιώκει να ξεκινήσει τη διαδικασία βαθμολογικής εξέλιξης στο Δημόσιο, η οποία όμως δεν θα επηρεάσει το μισθολογικό κόστος. Αυτήν την περίοδο γίνονται συζητήσεις με τα τεχνικά κλιμάκια των δανειστών, με τα οποία έχει συμφωνηθεί η φιλοσοφία του νέου μισθολογίου και απομένουν η οριστικοποίηση των ποσών και του τρόπου υπολογισμού των αυξήσεων ανά μισθολογικό κλιμάκιο, καθώς και ο χρόνος που θα ξεκινήσει η απόδοσή τους.

ΚΕΡΔΙΣΜΕΝΟΙ
Όσοι έχουν... κολλήσει στο τελευταίο μισθολογικό κλιμάκιο του βαθμού
Με τον νέο νόμο για το μισθολόγιο του Δημοσίου θα πραγματοποιηθεί επανακατάταξη όλων των υπαλλήλων με βάση τα χρόνια υπηρεσίας. Κερδισμένοι θα είναι οι υπάλληλοι που έχουν... κολλήσει στο τελευταίο μισθολογικό κλιμάκιο του βαθμού που έχουν καταταχθεί, αφού η κυβέρνηση σχεδιάζει να αποδώσει τις μισθολογικές ωριμάνσεις που δικαιούνται με βάση το νέο μισθολόγιο.

Για παράδειγμα, υπάλληλος πανεπιστημιακής εκπαίδευσης που έχει προσληφθεί το 2009 και έχει περάσει το διετές δοκιμαστικό στάδιο, σήμερα λαμβάνει ακόμα τον εισαγωγικό μισθό των 1.092 ευρώ. Με το νέο μισθολόγιο ο υπάλληλος θα καταταγεί στο 3ο κλιμάκιο, καθώς θα του αναγνωριστούν πέντε χρόνια προϋπηρεσίας. Εάν οι μισθολογικές ωριμάνσεις κλειδώσουν στο 3% ανά κλιμάκιο, τότε θα λάβει αύξηση 101 ευρώ και βασικό 1.193 ευρώ.

Υπάλληλος τεχνολογικής εκπαίδευσης που το 2012 σταμάτησε στο τελευταίο κλιμάκιο του βαθμού Ε' με 8 χρόνια προϋπηρεσίας λαμβάνει βασικό μισθό 1.187 ευρώ. Με το νέο μισθολόγιο θα καταταγεί στο 5ο κλιμάκιο και θα λάβει βασικό 1.202 ευρώ.

Κυβερνητικοί κύκλοι αναφέρουν ότι με την κατάταξη στο νέο μισθολόγιο θα αποδοθούν οι αυξήσεις σε όσους υπαλλήλους προβλέπεται να λάβουν υψηλότερους μισθούς. Όμως στόχος της κυβέρνησης είναι να αποδώσει το σύνολο των αυξήσεων σε βάθος τετραετίας. Υπολογίζεται ότι με το προηγούμενο καθεστώς όπου ο μισθός ήταν συνδεδεμένος με τον βαθμό εάν «ξεπάγωνε» η διαδικασία των βαθμολογικών και μισθολογικών ωριμάνσεων το κόστος για τον προϋπολογισμό θα έφτανε τα 450 εκατ. Αντίστοιχα, με τις νέες κλίμακες ωριμάνσεων και την αποσύνδεση βαθμολογίου - μισθολογίου το κόστος απόδοσης των αυξήσεων δεν θα ξεπεράσει τα 100 εκατ. ευρώ, τα οποία υπάρχει η πρόταση να καταβληθούν σε βάθος τετραετίας.

ΧΑΜΕΝΟΙ

Οι υπάλληλοι με πολλά χρόνια προϋπηρεσίας

Με το νέο μισθολόγιο οι υπάλληλοι με πολλά χρόνια προϋπηρεσίας θα δουν τις αποδοχές τους να «παγώνουν» για τα επόμενα χρόνια λόγω της διατήρησης της προσωπικής διαφοράς.
Για παράδειγμα, υπάλληλος πανεπιστημιακής εκπαίδευσης με 26 χρόνια προϋπηρεσίας ανήκει στο τελευταίο μισθολογικό κλιμάκιο του Γ' βαθμού και λαμβάνει βασικό 1.719 ευρώ μεικτά. Πλέον θα καταταγεί στο 12ο κλιμάκιο και θα έχει ονομαστικό βασικό μισθό 1.556,93 ευρώ. Οι αποδοχές δεν θα μειωθούν, αφού το ποσό των 163 ευρώ με το οποίο μειώνεται ονομαστικά ο βασικός μισθός θα το λαμβάνει ως προσωπική διαφορά. Το ποσό θα συμψηφίζεται τα επόμενα χρόνια με τις ωριμάνσεις, οπότε ο υπάλληλος θα λάβει αύξηση στον μισθό του έπειτα από έξι χρόνια, που θα έχει... εξαφανιστεί η προσωπική διαφορά. Ετσι το 2018 που θα ενταχθεί στο κλιμάκιο 13 θα έχει βασικό μισθό 1.603 ευρώ και προσωπική διαφορά 117 ευρώ (163-46 ευρώ) κ.ο.κ.

ΝΙΚΟΣ Β. ΤΣΙΤΣΑΣ
ΕΘΝΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου