Τρίτη 13 Οκτωβρίου 2015

Ορχάν Παμούκ: Φοβάμαι ότι η Τουρκία οδηγείται σε νέο εμφύλιο

Ο τούρκος συγγραφέας κατηγορεί τον Ερντογάν για το κλίμα ανασφάλειας

Ορχάν Παμούκ: Φοβάμαι ότι η Τουρκία οδηγείται σε νέο εμφύλιο
Ο τούρκος νομπελίστας συγγραφέας προειδοποιεί ότι η Τουρκία μπορεί να κυλήσει σε νέο εμφύλιο και κατηγορεί τον πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για το κλίμα ανασφάλειας το οποίο κορυφώθηκε με τις αιματηρές επιθέσεις στην Άγκυρα το περασμένο Σάββατο. Ο Ορχάν Παμούκ, που έλαβε το βραβείο Νομπέλ το 2006, δήλωσε στην ιταλική εφημερίδα «La Repubblica» ότι η αυξανόμενη ανασφάλεια στην Τουρκία συνδέεται με το γεγονός ότι το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) του Ερντογάν έχασε την κοινοβουλευτική πλειοψηφία στις εκλογές του Ιουνίου.
 
«Η εκλογική ήττα εξόργισε τον Ερντογάν», είπε. Πρόσθεσε ότι η ήττα αυτή, λόγω της οποίας διοργανώνονται νέες βουλευτικές εκλογές την 1η Νοεμβρίου, είναι και ο λόγος της αναζωπύρωσης των εχθροπραξιών ανάμεσα στον στρατό και τους μαχητές του παράνομου ΡΚΚ.
 
«Δεν κατάφερε να πείσει τους Κούρδους να του δώσουν την ψήφο τους για να υποστηρίξουν το σχέδιό του να ιδρύσει μια προεδρική Δημοκρατία», είπε ο συγγραφέας. «Γι' αυτό αποφάσισε να ξαναπάει σε εκλογές την 1η Νοεμβρίου. Αλλά ούτε ο στρατός ούτε η κυβέρνηση ήταν ικανοποιημένοι με το πώς πήγαιναν τα πράγματα γι' αυτό συμφώνησαν να αναζωπυρώσουν τον πόλεμο εναντίον του κουρδικού κινήματος».
 
Ερωτηθείς αν φοβάται μια επιστροφή στον εμφύλιο, ο Παμούκ απάντησε: «Βεβαίως το φοβάμαι. Ιδίως στη δεκαετία του '70, οι δρόμοι της πόλης μου, της Κωνσταντινούπολης, έγιναν μάρτυρες πραγματικής σύγκρουσης ανάμεσα στους αριστερούς και τους δεξιούς. Όποιος είναι άνω των 35 ετών, έχει φοβερές αναμνήσεις από εκείνη την περίοδο και δεν επιθυμεί να τις ξαναβιώσει».  
  
Ο συγγραφέας, που μοιράζεται τον χρόνο του ανάμεσα στην Κωνσταντινούπολη και τη Νέα Υόρκη, όπου διδάσκει στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια, πρόσθεσε ότι οι περισσότεροι Τούρκοι καταλαβαίνουν το παιχνίδι του Ερντογάν. «Όλη η χώρα έχει καταλάβει πού το πάει. Αρχικά, δεν ήθελε να συμμετάσχει στη διεθνή συμμαχία κατά του ISIS. Ύστερα συμφώνησε να κάνει ό,τι του ζήτησαν οι Αμερικανοί αλλά, την ίδια στιγμή, άρχισε να βομβαρδίζει τους Κούρδους. Ο κόσμος είναι έκπληκτος και σοκαρισμένος. Μια ειρηνική χώρα βρέθηκε ξαφνικά να πολεμάει τόσο το ISIS όσο και τους Κούρδους. Ανησυχώ για την Τουρκία γιατί γνωρίζω ότι τελικά ο Ερντογάν επιθυμεί να κυβερνήσει μόνος με κάθε κόστος. Δεν επιθυμεί να μοιραστεί την εξουσία».   

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου