Παρασκευή 9 Οκτωβρίου 2015

Η Κυβέρνηση διαβεβαιώνει : Ξεμπλοκάρουν οι χρηματοδοτήσεις ΕΣΠΑ

       
Τη διαβεβαίωση ότι θα καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια προκειμένου να επιλυθούν τα προβλήματα που έχουν προκύψει με την ολοκλήρωση των έργων του ΕΣΠΑ 2007-13 και την δέσμευση ότι ο ρόλος των δήμων στο νέο ΕΣΠΑ 2014-20 θα είναι περισσότερο ενεργός, έδωσε η πολιτική ηγεσία των εμπλεκόμενων υπουργείων στο προεδρείο της ΚΕΔΕ.

Στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης παρουσία του υπουργού Π. Κουρουμπλή και του υφυπουργού Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού ,αρμόδιο για θέματα ΕΣΠΑ Α. Χαρίτση, το προεδρείο της ΚΕΔΕ κατέθεσε υπόμνημα με τις θέσεις της αυτοδιοίκησης Α’ Βαθμού σχετικά την πορεία ολοκλήρωσης των έργων του ΕΣΠΑ.

Ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλης αφού εξέφρασε την αγωνία των δημάρχων για τα έργα που δεν έχουν ολοκληρωθεί, υπογράμμισε την ανάγκη επιτάχυνσης των διαδικασιών υλοποίησης των έργων που έχουν διακοπεί, την μείωση της γραφειοκρατίας και πρότεινε να υπάρξει μέριμνα για τους μικρούς και νησιωτικούς δήμους προκειμένου να μπορέσουν να εντάξουν έργα τους στο ΕΣΠΑ.

Ο αρμόδιος υφυπουργός Α. Χαρίτσης ενημέρωσε το προεδρείο της ΚΕΔΕ ότι από τον Αύγουστο έχουν ενεργοποιηθεί οι διαδικασίες και έχει εκταμιευθεί ένα δισ. Ευρώ για την πληρωμή έργων. Μέχρι το τέλος του έτους, διαβεβαίωσε, ότι θα έχει εξασφαλιστεί ρευστότητα ύψους 4 δισ. ευρώ για την κάλυψη εκκρεμών χρηματοδοτήσεων για έργα.

Ο Α. Χαρίτσης έκανε γνωστό ότι θα πραγματοποιήσει το επόμενο διάστημα επίσκεψη στις Βρυξέλλες, όπου και θα επιδιώξει να εξασφαλίσει παράταση υλοποίησης έργων του ΕΣΠΑ 2007 -2013. Επιπλέον διαβεβαίωσε ότι ο ρόλος των δήμων στη νέα προγραμματική περίοδο θα είναι αναβαθμισμένος.

Επίσης συμφωνήθηκε να υπάρξει το επόμενο διάστημα νέα συνάντηση με το προεδρείο της ΚΕΔΕ προκειμένου οι δύο πλευρές να συζητήσουν για θέματα, όπως η ενίσχυση της διαχειριστικής επάρκειας των δήμων, η απλοποίηση των διαδικασιών και η υιοθέτηση καινοτόμων προτάσεων και συμπράξεων σε επίπεδο αυτοδιοίκησης.

Από την Πλευρά του ο υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Αποκέντρωσης Π. Κουρουμπλής δεσμεύθηκε ότι θα καταβάλει κάθε προσπάθεια, τόσο σε νομοθετικό επίπεδο, όσο και σε διαδικαστικό, προκειμένου να μειωθούν τα γραφειοκρατικά προσχώματα και να ολοκληρωθούν απρόσκοπτα οι διαδικασίες ένταξης και ολοκλήρωσης έργων. «Δε θα τρέχουμε πίσω από τα γεγονότα αλλά θα βρίσκουμε λύσεις» σημείωσε χαρακτηριστικά.

Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλης εξέφρασε την ικανοποίηση του για τις διαβεβαιώσεις που δόθηκαν και υπογράμμισε ότι αυτό που απομένει, είναι να δούμε στη πορεία την υλοποίηση τους.

Η ΚΕΔΕ, μετά από σχετικό αίτημα που υπεβλήθη από τους υπουργούς, εντός της επόμενης εβδομάδας θα αποστείλει στο υπουργείο Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού στοιχεία σχετικά με τις εκκρεμότητες που υπάρχουν με τα απλήρωτα έργα. Συνολικά 166 δήμοι είχαν δώσει στοιχεία σχετικά με το πάγωμα των έργων καθώς δεν είχαν πληρωθεί οι εργολάβοι. Ωστόσο το υπουργείο υποστηρίζει ότι η εικόνα έχει αλλάξει μετά την εξασφάλιση χρηματοροής ύψους ενός δισεκατομμυρίου. Με βάση το σχετικό δεδομένο υπολογίζεται ότι εξακολουθούν να υπάρχουν εκκρεμότητες με το 25% των έργων.

Στη συνάντηση συμμετείχαν ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλης, ο υφυπουργός αρμόδιος για θέματα ΕΣΠΑ Α. Χαρίτσης, ο Γενικός Γραμματέας ΥΠΕΣΔΑ Κ. Πουλάκης, ο Α’ Αντιπρόεδρος Δ. Καφαντάρης, ο Β’ Αντιπρόεδρος Γ. Καραγιάννης, ο Γενικός Γραμματέας Γ. Μουράτογλου, οι επικεφαλής των υπολοίπων παρατάξεων, Απόστολος Κοιμήσης, Δημήτρης Μπίρμπας και Γιώργος Ιωακειμίδης, καθώς και ο Γενικός Διευθυντής της ΚΕΔΕ και ο Νομικός Σύμβουλος, Βαγγέλης Πάνου και Παναγιώτης Ζυγούρης αντίστοιχα.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου