Πέμπτη 29 Οκτωβρίου 2015

Αστυνομικός συμμετείχε σε παράνομα κυκλώματα

 

Θεσσαλονίκη: Αστυνομικός συμμετείχε σε παράνομα κυκλώματα
Ένας εν ενεργεία αστυνομικός, που υπηρετεί στην Υποδιεύθυνση Μεταγωγών Θεσσαλονίκης, είναι μεταξύ των 21 ατόμων, που συνελήφθησαν, ύστερα από μεγάλη αστυνομική επιχείρηση, με την κατηγορία ότι συμμετείχαν σε δύο κυκλώματα, τα οποία δραστηριοποιούνταν -κατά περίπτωση- σε προστασία μαγαζιών, διακίνηση ναρκωτικών σε φυλακές της χώρας και παράνομη μεταφορά προσφύγων και μεταναστών.
Οι συλληφθέντες είναι Έλληνες, ομογενείς από χώρες της πρώην ΕΣΣΔ, και αλλοδαποί. Εκτός από τους 21 συλληφθέντες, ως μέλη των δύο εγκληματικών οργανώσεων κατηγορούνται τρεις έγκλειστοι των φυλακών Τρικάλων, από τους οποίους ο ένας φέρεται ως "εγκέφαλος" της μίας οργάνωσης. Κατά πληροφορίες, ο συγκεκριμένος φαίνεται ότι είναι ομογενής και εκτίει ποινή κάθειρξης για ανθρωποκτονίες που διαπράχθησαν την περίοδο 2007-2008 στη Θεσσαλονίκη.
Οι δύο σχηματισθείσες δικογραφίες περιλαμβάνουν άλλα 19 πρόσωπα, τα οποία αντιμετωπίζουν μικρότερης σημασίας και ποινικής απαξίας αδικήματα, αλλά δεν συνέτρεχαν οι προϋποθέσεις για την επ' αυτοφώρω σύλληψή τους.
Παρουσιάζοντας την υπόθεση, ο διευθυντής Ασφάλειας Θεσσαλονίκης, ταξίαρχος Νίκος Ζησιμόπουλος, ανέφερε ότι το πρώτο κύκλωμα δραστηριοποιείτο στην προστασία καταστημάτων σε Θεσσαλονίκη και Χαλκιδική, όπως επίσης στη διακίνηση ναρκωτικών ουσιών σε φυλακές της χώρας, κυρίως των Τρικάλων. Το δεύτερο κύκλωμα, είχε "ειδίκευση" στις παράνομες μεταφορές αλλοδαπών, κι όπως διαπιστώθηκε, τους τελευταίους μήνες διακίνησε 500 μετανάστες και πρόσφυγες από τη
Θεσσαλονίκη προς τα σύνορα της Ελλάδας με την ΠΓΔΜ, ενώ το κέρδος που αποκόμισε εκτιμάται ότι προσεγγίζει τις 350.000 ευρώ. Από τις έως τώρα έρευνες δεν προέκυψε "συνεργασία" των δύο κυκλωμάτων, παρότι ο φερόμενος ως "συνδιευθύνων" της δεύτερης εγκληματικής οργάνωσης συμμετείχε ως μέλος στην πρώτη.
Όπως τόνισε ο Ν. Ζησιμόπουλος, η δράση των δύο κυκλωμάτων ξεκίνησε τον περασμένο Ιανουάριο, ενώ οι αστυνομικοί άρχισαν να ερευνούν την υπόθεση ύστερα από πληροφορίες που έφτασαν στο Τμήμα Εκβιαστών της Ασφάλειας Θεσσαλονίκης. Προηγήθηκε άρση του τηλεφωνικού απορρήτου των εμπλεκόμενων ατόμων και χθες το πρωί ακολούθησε γιγαντιαία επιχείρηση που οδήγησε στις συλλήψεις. Στην κατοχή των συλληφθέντων βρέθηκαν -μεταξύ άλλων- ποσότητες κάνναβης, πιστόλια, αυτοσχέδια μαχαίρια, κινητά τηλέφωνα και το χρηματικό ποσό των 11.500 ευρώ.
Σε ό,τι αφορά τον ρόλο του αστυνομικού, ο ταξίαρχος της ΕΛ.ΑΣ. διευκρίνισε ότι με τη βοήθεια κρατούμενων εισήγαγε ναρκωτικές ουσίες στο Τμήμα Μεταγωγών που στη συνέχεια κατέληγαν, επιμελώς κρυμμένες, σε σωφρονιστικά καταστήματα της χώρας, ως επί το πλείστον των Τρικάλων, χωρίς να γίνουν αντιληπτές κατά τους ελέγχους από σωφρονιστικούς υπαλλήλους.
Σύμφωνα με τον Ν. Ζησιμόπουλο, το κύκλωμα, που δραστηριοποιείτο στις προστασίες καταστημάτων, ζητούσε -κατά περίπτωση- από 250 έως 1000 ευρώ το μήνα από τους ιδιοκτήτες-θύματα.
Σε ερώτηση για πιθανή σύνδεση του δεύτερου κυκλώματος με Τούρκους δουλεμπόρους που δραστηριοποιούνται στην μεταφορά αλλοδαπών, ο ταξίαρχος απάντησε ότι δεν προκύπτει σχέση. "Το κύκλωμα εντόπιζε τους μετανάστες στη Θεσσαλονίκη και τους μετέφερε με διάφορα μέσα προς τα σύνορα της Ελλάδας - ΠΓΔΜ" είπε, τονίζοντας ότι μόνο σε μία περίπτωση πήρε 27.000 ευρώ για μεταφορά αλλοδαπού.
Οι συλληφθέντες οδηγούνται στην εισαγγελία πλημμελειοδικών Θεσσαλονίκης.


 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου