Τρίτη 6 Οκτωβρίου 2015

ΠΡΟΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ: Φόροι, φόροι και..... περικοπές

 
Τι φέρνει ο προϋπολογισμός του 2016
       
Πρόσθετους φόρους αλλά και περικοπές στις δαπάνες για τα ασφαλιστικά ταμεία που - αναπόφευκτα - θα οδηγήσουν σε μειώσεις συντάξεων και εφ΄ άπαξ παροχών φέρνει ο προυπολογισμός του 2016.
Οι αναθεωρημένοι δημοσιονομικοί στόχοι, σύμφωνα με το Υπουργείο Οικονομικών, όπως αποτυπώνονται στο προσχέδιο προυπολογισμού που κατατέθηκε το βράδυ της Δευτέρας στη Βουλή από τον υπουργό Ευκλείδη Τσακαλώτο είναι οι εξής:
-Για το 2015, το αποτέλεσμα του Προϋπολογισμού Γενικής Κυβέρνησης θα παρουσιάσει πρωτογενές έλλειμμα ύψους 418 εκατ. ευρώ ή 0,24% του ΑΕΠ.
-Το 2016 ο Προϋπολογισμός Γενικής Κυβέρνησης προβλέπει πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 894 εκατ. ευρώ, που αντιστοιχεί στο 0,5% του ΑΕΠ.
Προκειμένου να επιτευχθούν μέσα σε συνθήκες ύφεσης της οικονομίας (1,3% για το 2016) και υψηλής ανεργίας  25,8% το 2016)  η κυβέρνηση θα προχωρήσει σε παρεμβάσεις με κυριότερες αυτές στη φορολογική πολιτική και στην κοινωνική ασφάλιση.

Πρόσθετοι φόροι

Ειδικότερα, οι παρεμβάσεις στη φορολογική πολιτική αφορούν κυρίως:
- στην αναμόρφωση του κώδικα ΦΠΑ και τις αυξήσεις συντελεστών στα νησιά και κατηγορίες προιόντων και υπηρεσιών,
- στην αναμόρφωση των συντελεστών της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης,
- στην  αύξηση των συντελεστών στο φόρο εισοδήματος νομικών προσώπων,
- στην αύξηση προκαταβολής του φόρου εισοδήματος στους ελεύθερους επαγγελματίες,
- στην αύξηση συντελεστών φορολόγησης εισοδήματος από ενοίκια και
- στην επέκταση της συμμετοχής του Ελληνικού Δημοσίου στο 30% των κερδών του ΟΠΑΠ από παιχνιδομηχανές.
Τα καθαρά έσοδα του Τακτικού Προϋπολογισμού, σε ταμειακή βάση, προβλέπεται να διαμορφωθούν στα 49,5 δισ. ευρώ, αυξημένα κατά 0,8% (1,4 δισ. ευρώ), έναντι των αρχικών εκτιμήσεων του 2015.

Οι περικοπές
στην ασφάλιση

Οι παρεμβάσεις στην κοινωνική ασφάλιση αφορούν κυρίως:
- στην εξοικονόμηση από την ασφαλιστική μεταρρύθμιση, δηλαδή τη σταδιακή αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης και την αύξηση των ποινών (κατά 10%) για πρόωρες συνταξιοδοτήσεις στο Δημόσιο και στους Οργανισμούς Κοινωνικής Ασφάλισης,
- στις εισφορές και λοιπές παροχές στους Οργανισμούς Κοινωνικής Ασφάλισης μέσω της επιβολής και αύξησης της εισφοράς για την υγειονομική περίθαλψη των συνταξιούχων και
- στην προσαρμογή του συντελεστή για την παροχή εφάπαξ στις συνθήκες βιωσιμότητας του κάθε ταμείου.

SOS για τα ταμεία

Οπως είπε κατά την ανάγνωση των προγραμματικών δηλώσεων ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας "παρά τις περικοπές η ισορροπία στο ασφαλιστικό σύστημα δεν έχει αποκατασταθεί, γιατί το μεγάλο πρόβλημα είναι η εισροή πόρων"
Η εικόνα όμως του ασφαλιστικού συστήματος αποτυπώνεται στον προυπολογισμό όπου αναφέρονται αναλυτικά τα εξής:
-"Το ταμειακό ισοζύγιο των Οργανισμών Κοινωνικής Ασφάλισης (Ασφαλιστικά Ταμεία, Οργανισμοί Απασχόλησης και ΕΟΠΥΥ) αναμένεται να διαμορφωθεί σε έλλειμμα ύψους 1,67 δισ. ευρώ ευρώ υψηλότερο κατά 704 εκατ. ευρώ σε σχέση με τις προβλέψεις που είχαν περιληφθεί στον προϋπολογισμό του 2015.
Η εξέλιξη αυτή αποδίδεται κυρίως:
-στις μειωμένες έναντι των προβλέψεων ασφαλιστικές εισφορές,
-στην αύξηση της συνταξιοδοτικής δαπάνης για κύριες συντάξεις, κατά 167 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου για το 2015,
- στην αύξηση της δαπάνης των επικουρικών συντάξεων κατά 326 εκατ. ευρώ λόγω της μη εφαρμογής της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος.
Ειδικότερα το ταμειακό έλλειμμα των Ασφαλιστικών Ταμείων αναμένεται ότι θα αυξηθεί κατά 934 εκατ. ευρώ περίπου, σε σχέση με τους στόχους του προϋπολογισμού και θα διαμορφωθεί στα 2.123 εκατ. ευρώ.
-στην αύξηση των δαπανών για συντάξεις κατά 493 εκατ. ευρώ,
-και στη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 836 εκατ. ευρώ.
Αυξημένη εμφανίζεται και η δαπάνη για το ΕΚΑΣ, καθώς δεν υπήρξε εντός του τρέχοντος έτους αναπροσαρμογή των κριτηρίων χορήγησής του με αποτέλεσμα την αύξηση του αριθ-μού των δικαιούχων περίπου κατά 70.000".

Στον προυπολογισμό προβλέπεται η μείωση της δαπάνης για την καταβολή του ΕΚΑΣ κατά 20% εντός του 2016 ενώ σημειώνεται η μεγάλη καθυστέρηση στην απονομή συντάξεων και καταβολή εφ΄ άπαξ. Συγκεκριμένα αναφέρεται ότι πέραν του ελλείματος
-"επιδείνωση εμφανίζεται και στις απλήρωτες υποχρεώσεις προς τρίτους, η οποία κυρίως αφορά απλήρωτες παροχές εφάπαξ που αναμένεται να σωρευτούν μέχρι το τέλος του 2015. Η αύξηση των απλήρωτων υποχρεώσεων οφείλεται στο γεγονός ότι αποφασίστηκε η αντικατάσταση του συντελεστή βιωσιμότητας στις εφάπαξ παροχές με διαφοροποιημένο κανονιστικό πλαίσιο. Λόγω της μη νομοθέτησης του νέου κανονιστικού πλαισίου τα ταμεία αφενός δεν δύναται να απονείμουν εφάπαξ παροχές για όσους αποχώρησαν μετά την 1/9/2013".

Εκρηξη του χρέους

Σύμφωνα με το σχέδιο προυπολογισμού το χρέος της Γενικής Κυβέρνησης εκτιμάται ότι θα ανέλθει σε 315.8 δισ. ευρώ ή 181,8% του ΑΕΠ στο τέλος του 2015, έναντι 317.12 δισ. ευρώ ή 177,1% του ΑΕΠ το 2014.

Το 2016, το χρέος προβλέπεται ότι θα εκτιναχθεί στα 333,5 δισ. ευρώ ή 192,4% του ΑΕΠ. Σύμφωνα με το προσχέδιο η αύξηση του δημόσιου χρέους το 2016 οφείλεται κυρίως στην πρόβλεψη για ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών με ποσό 25 δισ. ευρώ τη διετία 2015-2016.
Το Προσχέδιο προβλέπει ύφεση 2,3% του ΑΕΠ για το 2015 και και ύφεση 1,3% του ΑΕΠ το 2016, μεγέθη που αναμένεται να αναθεωρηθούν επί τα βελτίω κατά την αξιολόγηση του Νοεμβρίου.
Το ποσοστό ανεργίας αναμένεται ότι θα αυξηθεί από το 24,6% το 2014 σε 25,4% το 2015 και 25,8% το 2016.
Τα έσοδα από αποκρατικοποιήσεις το 2016 προβλέπονται στα 2 δισ. ευρώ περίπου. Το σημαντικό μέρος των εσόδων αυτών θα προέλθει από τα Περιφερειακά Αεροδρόμια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου