Εθνική σύνταξη 390 ευρώ που θα χορηγείται με 15 χρόνια εργασίας  και θα είναι η μόνη εγγυημένη από το κράτος, θα είναι η πρόταση της κυβέρνησης, σύμφωνα με όσα είπε χθες ο υπουργός Εργασίας στο STAR. Η σύνταξη αυτή θα είναι στο 60% του μέσου εισοδήματος και στη συνέχεια θα προστίθεται η αναλογική σύνταξη. Ο υπουργός Εργασίας έκανε επίσης λόγο για στόχο «να ενσωματωθούν όλες οι υποχρεώσεις του κράτους σε μια σύνταξη» προαναγγέλλοντας την κατάργηση των επικουρικών, αν και προσπάθησε στη συνέχεια να καθησυχάσει.

«Θέλουμε να κάνουμε μια μεταρρύθμιση για να πάρουν σύνταξη και οι συνταξιούχοι αλλά και όσοι είναι σήμερα εργαζόμενοι. Το νέο ασφαλιστικό δεν θα πρέπει να είναι μόνο βιώσιμο αλλά και κοινωνικά δίκαιο. Μια πρόταση μου είναι η εθνική σύνταξη που θα χρηματοδοτείται από τη φορολογία και θα δίνεται σε όποιον έχει 15 χρόνια εργασιακού βίου» είπε ο κ. Κατρούγκαλος.

 Επίσης απέρριψε τα εισοδηματικά κριτήρια και χαρακτήρισε το πόρισμα της επιτροπής Σοφών ως «έναυσμα για τον δημόσιο διάλογο».

Μίλησε επίσης για τεράστιο έλλειμμα στο ασφαλιστικό ενώ απέρριψε την ιδέα για εισαγωγή εισοδηματικών κριτηρίων στην απονομή της σύνταξης.

Ο υπουργός δεν έδωσε πάντως σαφή απάντηση για το αν εγγυάται ότι δεν θα γίνουν περικοπές στις συντάξεις κάτω των χιλίων ευρώ.

Ο ίδιος, τόνισε ότι «το να συμμαζεύεις τα ελλείμματα είναι αριστερή πολιτική» και πως δεν γίνεται γιατί το λέει το μνημόνιο.