Τρίτη 13 Οκτωβρίου 2015

Την ενοχή του ζεύγους Παπαντωνίου για το πόθεν έσχες ζήτησε ο εισαγγελέας

Την ενοχή του ζεύγους Παπαντωνίου για το πόθεν έσχες ζήτησε ο εισαγγελέας

Να κηρυχθούν ένοχοι ο πρώην υπουργός Οικονομικών Γιάννος Παπαντωνίου και η συζύγος του Σταυρούλα Κουράκου, για ανακριβή δήλωση πόθεν έσχες του οικονομικού έτους 2009 πρότεινε στο Τριμελές Εφετείο Πλημμελημάτων ο εισαγγελέας Παναγιώτης Πούλιος.
 
Το ζεύγος Παπαντωνίου δικάζεται, εκπροσωπούμενο από τους συνηγόρους του, για ποσό 1,3 εκατομμυρίων ευρώ που δεν συμπεριέλαβε στην δήλωση περιουσιακής κατάστασης το έτος 2009, υπόθεση για την οποία σε πρώτο βαθμό έχουν καταδικαστεί σε ποινή φυλάκισης τεσσάρων ετών ο καθένας, χρηματική ποινή 100.000 έκαστος και αποζημίωση υπέρ του Δημοσίου 50.000 ευρώ έκαστος λόγω ηθικής βλάβης.

Όπως ανέφερε στην πρόταση του ο κ. Πούλιος: "Από την όλη διαδικασία προκύπτει γνώση και προσπάθεια να αποκριβούν ποσά. Υπήρξε μακρά και συντονισμένη προσπάθεια απόκρυψης του ποσού. Δεν υπάρχει αμφιβολία πως στοιχειοθετείται η αντικειμενική και υποκειμενική υπόσταση του αδικήματος και θα πρέπει να κηρυχθούν ένοχοι".

Ο Π. Πούλιος ανέλυσε όλη τη διαδρομή του ποσού από το 2000 μέχρι το 2010, οπότε τα χρήματα επαναπατρίστηκαν, αναφέροντας μεταξύ άλλων πως το 1999 οι δύο κατηγορούμενοι διέθεταν καταθέσεις ύψους 105.000 ευρώ, ενώ το 1998 αγόρασαν οικόπεδο ακίνητο έναντι 40 εκατ. Δραχμές. Κατά τον Εισαγγελικό λειτουργό η σύζυγος του πρώην υπουργού ήταν η πραγματική "κύρια δικαιούχος του λογαριασμού στην HSBC Ελβετίας" ο οποίος αποκαλύφθηκε μέσω της λίστας Λαγκάρντ.

Τόνισε επίσης πως το δικαστήριο δεν πρέπει να κάνει δεκτό τον ισχυρισμό του πρώην υπουργού πως δεν γνώριζε την ύπαρξη του λογαριασμού ο οποίος, σύμφωνα με τον κ. Παπαντωνίου, αφορούσε τον πρώην σύζυγο και τα παιδιά της κ. Κουράκου. Ο κ. Πούλιος είπε πως ο κατηγορούμενος γνώριζε την ύπαρξη των χρημάτων στην HSBC, γεγονός που αποδεικνύεται καθώς το "ποσό εξήχθη στην Ελβετία από τον κουμπάρο και στενό συνεργάτη του πρώην υπουργού".

Στο δικαστήριο κατέθεσε ο πρώην ελεγκτής του ΣΔΟΕ, Στυλιανός Παπαδάκης, που συνέταξε τη σχετική έκθεση ο οποίος ανέφερε ότι από το 2008 έως το 2010, το επίμαχο ποσό βρισκόταν σε trust. Ο κ. Παπαδάκης κατέθεσε πως τον Απρίλιο και τον Αύγουστο του 2000 έγιναν τρεις καταθέσεις στον τραπεζικό λογαριασμό που έχει η Σταυρούλα Κουράκου στην τράπεζα HSBC της Ελβετίας, ενώ το 2008 τα χρήματα μπήκαν σε καταπίστευμα με τη συμμετοχή και υπεράκτιας εταιρίας.

Τελικώς τα χρήματα το 2010 επαναπατρίζονται, όπως είπε ο μάρτυρας ο οποίος τόνισε: "Στη δίκη άκουσα πως το καταπίστευμα δημιουργήθηκε για να αποδοθούν τα χρήματα στα ανήλικα παιδιά της κυρίας Κουράκου από τον προηγούμενο γάμο της. Ο λογαριασμός αυτός λειτουργούσε ως "ομπρέλα" και απο κάτω μπορούσες να βρεις ο,τιδήποτε, offshore, trust κ.ά".

Κατά τον κ.Παπαδάκη που επικαλέστηκε έλεγχο του ΣΔΟΕ το υπό διερεύνηση χρηματικό ποσό του ζεύγους Παπαντωνίου που δεν δικαιολογούνταν ανέρχεται στα περίπου 600.000 ευρώ. Η υπεράσπιση ζήτησε από το δικαστήριο να μην εξετάσει τον κ. Παπαδάκη επικαλούμενη απόφαση του Διοικητικού Εφετείου που ακυρώνει την έκθεση του ΣΔΟΕ, αίτημα που απέρριψε το δικαστήριο κρίνοντας πως δεν αποτελεί δεδικασμένο για το ποινικό δικαστήριο ακόμη και αμετάκλητη απόφαση Διοικητικού Δικαστηρίου. Απερρίφθη επίσης ένσταση της υπεράσπισης του ζευγαριού προκειμένου να αποβληθεί από Πολιτική Αγωγή το Δημόσιο. Η δίκη θα συνεχιστεί στις 30 Οκτωβρίου.

πηγη: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου