Τετάρτη 21 Οκτωβρίου 2015

Οι Επικουρικές;.... ΧΑΝΟΝΤΑΙ


Οι επικουρικές δεν θα κοπούν, τονίζει το κυβερνητικό επιτελείο, ωστόσο αυτό είναι η μισή αλήθεια για τους συνταξιούχους. Η πραγματικότητα λέει ότι η συγχώνευση κύριας και επικουρικής κόβει επί της ουσίας μια σύνταξη από όλους μέσα στη διάρκεια του χρόνου. Μαζί με τις μειώσεις στο σύνολο των συντάξεων οι συνταξιούχοι, παλιοί και νέοι με το νέο Ασφαλιστικό μέσα στο 2016 θα χάσουν σχεδόν 3 συντάξεις.

Η συγχώνευση κύριας και επικουρικής σύνταξης οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στην απώλεια των 2/3 του ποσού από τις επικουρικές. Με τον νέο τρόπο καταβολής των επικουρικών συντάξεων οι συνταξιούχοι θα παίρνουν ένα μικρό ποσό το οποίο θα αντιστοιχεί περίπου στο 1/3 των σημερινών ποσών. Επί της ουσίας δηλαδή και άσχετα με τις εισφορές που είχαν καταβάλει κατά τη διάρκεια δεκαετιών εργασιακού βίου οι συνταξιούχοι θα χάσουν περίπου 8 στις 12 επικουρικές.

Σύμφωνα με την εφημερίδα "Ελεύθερος Τύπος" η ενοποίηση κύριας και επικουρικής δεν θα γίνει απλά αθροίζοντας τα δύο ποσά, αλλά επί του αθροίσματος, θα αφαιρεθεί ένα κομμάτι, είτε από την επικουρική, είτε και από τις δύο συντάξεις.

Για παράδειγμα συνταξιούχος του ΙΚΑ που παίρνει 1.050 ευρώ κύρια και 218,98 ευρώ επικουρική, θα έχει με την ενοποίηση μια σύνταξη των 1.268,98 ευρώ. Η συγχώνευση των δύο συντάξεων σε μία θα έχει «ντε φάκτο» μείωση κατ’ ελάχιστον 7% με ανώτατο το 10%. Με 7% μείωση η νέα καταβαλλόμενη σύνταξη θα είναι 1.180,15 ευρώ, ενώ αν πέσει ψαλίδι 10% τότε θα πάει στα 1.142,08 ευρώ.

Πρόκειται για μια εξέλιξη που μειώνει δραματικά τα ποσά που παίρνουν κάθε μήνα οι συνταξιούχοι , ενώ σε συνδυασμό με το γεγονός ότι πλέον θα υπάρχει η εθνική σύνταξη των 390 ευρώ και από 'κει και πέρα μονά η αναλογική, τότε όλα δείχνουν ότι και το ΕΚΑΣ πάει περίπατο, καθώς προφανώς ενσωματώνεται στην εθνική σύνταξη, ενώ και τα ποσοστά για τον υπολογισμό της αναλογικής φαίνεται πως μειώνονται μετά και τη συγχώνευση της επικουρικής στην κύρια.

Σε κάθε περίπτωση όλα θα ξεκαθαρίσουν μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες καθώς το ασφαλιστικό νομοσχέδιο πρέπει να κατατεθεί στη Βουλή έως τις 15-20 Νοεμβρίου, καθώς αποτελεί προαπαιτούμενο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου