Παρασκευή 16 Οκτωβρίου 2015

Τα 7 κακά της ... σύνταξης


Επτά αλλαγές φέρνουν τα πάνω κάτω στο ασφαλιστικό σύστημα σε ένα μήνα και σε συνδυασμό με τις ήδη ψηφισμένες ρυθμίσεις για την αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης και τις ποινές στις πρόωρες συντάξεις από τις 19/8/2015, οι νέες ρυθμίσεις ανοίγουν το δρόμο για μια γενικευμένη μείωση συντάξεων.

Νέα δεδομένα

Το μαχαίρι θα έρθει από τον Ιανουάριο του 2016. Το νέο ασφαλιστικό θα στηριχθεί στις προτάσεις που έδωσαν χθες τα μέλη της λεγόμενης «επιτροπής σοφών» στον υπουργό Εργασίας.
Μέσα στον Νοέμβριο ο κ. Κατρούγκαλος θα πρέπει να καταθέσει το νέο νόμο στη Βουλή που θα συνδιαμορφωθεί με τους δανειστές και αφού προηγηθεί διάλογος-εξπρές με κοινωνικούς φορείς (σ.σ.: κατ’ ουσίαν θα είναι προσχηματικός, αφού οι αποφάσεις έχουν περιληφθεί στο νέο Μνημόνιο).

Το μοντέλο για το νέο ασφαλιστικό -έτσι όπως το εισηγείται η επιτροπή- αλλάζει τον τρόπο υπολογισμού των συντάξεων για όσους αποχωρούν από 1ης/9/2015, φέρνει ανατροπές στον υπολογισμό των ασφαλιστικών εισφορών, ενώ καθιερώνει εισοδηματικά, περιουσιακά, ακόμη και οικογενειακά κριτήρια για την κατώτατη σύνταξη.

Το πόρισμα δεν ήταν ομόφωνο, καθώς, όπως πληροφορήθηκε ο «Ε.Τ.», δύο από τα μέλη της επιτροπής, ο Δημ. Μπούρλος και ο Ξεν. Κοντιάδης, έμπειροι στο χώρο της κοινωνικής ασφάλισης, διαφώνησαν πλήρως και αρνήθηκαν να το υπογράψουν, καθώς διατύπωσαν εναλλακτικές προτάσεις (π. τρία Ταμεία και τροποποιήσεις στο νόμο 3863/10), που όμως δεν συμπεριλήφθηκαν στη νέα «αρχιτεκτονική» του συστήματος.

«Βόμβες»

Σύμφωνα με μέλη της επιτροπής που συνέταξαν τις προτάσεις, οι αλλαγές που δρομολογούνται περιλαμβάνουν:

1. Υπολογισμό όλων των νέων συντάξεων βάσει του χρόνου πληρωμής εισφορών με επιτοκιακή αναπροσαρμογή και μείωση του ποσοστού αναπλήρωσης, δηλαδή του ποσοστού του μισθού που θα παίρνουν οι ασφαλισμένοι από τη σύνταξή τους, στο 50% με 55%. Η αναπλήρωση αυτή θα ισχύσει για όλους τους ασφαλισμένους που θα συνταξιοδοτηθούν από 1ης/9/2015 και μετά. Για παράδειγμα, ένας ασφαλισμένος με αποδοχές 1.400 ευρώ θα πάρει σύνταξη περίπου 900 ευρώ. Με το ισχύον σύστημα βγαίνει με 1.100 ευρώ, αλλά στο χέρι μένουν 1.045 ευρώ (πριν από το φόρο). Για να πέσει στα 900 θα πρέπει να κοπούν άλλα 145 ευρώ και αυτό θα γίνει με το νέο ποσοστό αναπλήρωσης που δεν θα ξεπερνά το 55% του μισθού.

2. Ανακαθορισμός (σ.σ.: δηλαδή μείωση) των καταβαλλόμενων συντάξεων μέχρι το 2009. Εξετάζεται να χρησιμοποιηθεί ένας ειδικός αναλογικός συντελεστής που θα δείχνει το ποσοστό αναπλήρωσης μιας σύνταξης το 2009 και το ποσοστό που έχει πέσει σήμερα μετά τις μειώσεις του Μνημονίου. Αν είναι κάτω από 50% ή 55%, δεν θα έχει άλλη περικοπή, ενώ τα ποσά άνω του 55% θα κοπούν. Η σύγκριση του παλιού με το νέο ποσοστό αναπλήρωσης θα φέρει μειώσεις σε όλους τους συνταξιούχους, με αποδοχές από 700 ευρώ και πάνω. Ο κ. Κατρούγκαλος είπε χθες σε συνέντευξη Τύπου ότι θα προστατευθούν οι χαμηλές συντάξεις. Πριν από 15 μέρες είχε πει ότι θα προστατευθούν και οι μεσαίες συντάξεις των 1.000 ως 1.500 ευρώ. Με το νέο μοντέλο πολύ δύσκολα θα αποφευχθεί να πέσει μαχαίρι και στις συντάξεις κάτω από τα 1.000 ευρώ, καθώς όπως αποκάλυψε χθες ο «Ελεύθερος Τύπος» ένα από τα βασικά σενάρια που κοστολογεί το υπουργείο Εργασίας περιλαμβάνει και ψαλίδι 3% στα ποσά από 700 ως 1.000 ευρώ.

3. Ενοποιήσεις όλων των ασφαλιστικών ταμείων κάτω από το ΙΚΑ και σταδιακή εφαρμογή ενιαίων κανόνων για τον υπολογισμό των παροχών για όσους ασφαλισμένους είχαν διαφορετικούς υπολογισμούς.
4. Ενεργοποίηση σε μία σύνταξη των κύριων και των επικουρικών. Υπέρ της πρότασης αυτής τάσσεται ανοιχτά ο κ. Καντρούγκαλος.
5. Εισαγωγή εθνικής κατώτατης σύνταξης που ανάλογα με τη μέθοδο υπολογισμού της θα κυμαίνεται από 360 έως 400 ευρώ. Θα χορηγείται στο 67ο έτος και θα συνδυάζεται ακόμη και με τα οικογενειακά βάρη του συνταξιούχου, αλλά και με το συνολικό του εισόδημα όπως και με περιουσιακά στοιχεία.
6. Σταδιακή κατάργηση των σημερινών ασφαλιστικών εισφορών. Δρομολογέιται η είσπραξή τους μέσω της εφορίας και ως τις αρχές του 2017 οι εισφορές θα αποτελούν τμήμα των μηνιαίων φορολογικών κρατήσεων.

7. Μόνιμο μηχανισμό αυτόματης μείωσης των συντάξεων για να αποφεύγονται τα ετήσια ελλείμματα. Στο πόρισμα γίνεται λόγος για «αυτόματους σταθεροποιητές» που θα αναπροσαρμόζουν τις συντάξεις σε μεταβαλλόμενα ποσοστά για να μηδενίζονται και τα ελλείμματα.

Πηγή: Ελεύθερος Τύπος
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου