Τρίτη 13 Οκτωβρίου 2015

Και για άλλους λόγους ο Πούτιν επεμβαίνει στη Συρία

Δεν είναι μόνο τα γεωστρατηγικά οφέλη» αναφέρει ο Guardian

Ο Πούτιν επεμβαίνει στη Συρία και για να ανέβει η τιμή του πετρελαίου
             
«Δεν είναι μόνο τα γεωστρατηγικά οφέλη. Ο Βλαντίμιρ Πούτιν επεμβαίνει στη Συρία και για να ανέβει η τιμή του πετρελαίου», γράφει στον Guardian ο Αλεξάντερ Τεμέρκο, Ουκρανοβρετανός επιχειρηματίας στον πετρελαϊκό τομέα. Ακολουθούν αποσπάσματα από το άρθρο:
 
«Οι ρωσικοί βομβαρδισμοί δείχνουν ότι ο Πούτιν δεν θα σταματήσει μπροστά σε τίποτα προκειμένου να επιτύχει τους στόχους του.

Ναι, πρόκειται για το διεθνές κύρος της Ρωσίας, αλλά το πιο σημαντικό είναι ένα μακροπρόθεσμο παιχνίδι για υψηλότερες τιμές πετρελαίου και, σε τελική ανάλυση, για την ροή πετροδολαρίων στη Ρωσία που θα ενισχύσουν την δημοτικότητα του Πούτιν στο εσωτερικό.

Οσο περισσότερο εξαπλώνεται η σύγκρουση, τόσο πιο πιθανό είναι να αυξηθούν οι τιμές του πετρελαίου βοηθώντας στην οικονομική ανάκαμψη της Ρωσίας.

Φυσικά η Ρωσία θα στοχεύσει επίσης το Ισλαμικό Κράτος. Το έδαφος που κατέχει σήμερα το ISIS περιέχει σημαντικoύς πετρελαϊκούς πόρους και ο Πούτιν επιδιώκει να τους φέρει υπό τον έλεγχό του. Στη συνέχεια μπορεί να παίξει τον «νονό», μοιράζοντας φθηνό πετρέλαιο από τις περιοχές που είχαν καταλάβει οι τζιχαντιστές στους συμμάχους της Ρωσίας στην περιοχή.

Πράγμα που μας φέρνει πίσω στον πρωταρχικό στόχο του. Οσο περισσότερο εδραιωθεί ο Πούτιν στη Μέση Ανατολή, τόσο μεγαλύτερος θα είναι ο έλεγχος που θα ασκεί στις ενεργειακές αγορές. Με το Ιράν και το Ιράκ στην σφαίρα επιρροής του, θα αναγκάζει την Ευρώπη να βασιστεί σε αυτόν και πάλι για τις προμήθειες.

Ο παρατεταμένος πόλεμος στη Μέση Ανατολή θα εξυπηρετούσε τέλεια τα συμφέροντα του Πούτιν. Οσο βαθύτερη και πιο διαδεδομένη θα είναι η σύγκρουση, τόσο περισσότερο θα αυξάνονται οι παγκόσμιες τιμές πετρελαίου και φυσικού αερίου βοηθώντας τον να οργανώσει μια οικονομική ανάκαμψη στο εσωτερικό και να καταστήσει άχρηστες τις κυρώσεις της Δύσης.

Το μεγαλεπήβολο σχέδιο του Πούτιν είναι να ανακτήσει τα ζωτικής σημασίας έσοδα από το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο, ώστε να μπορεί να εξαγοράσει την αφοσίωση των 140 εκατομμυρίων κατοίκων της Ρωσίας».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου