Δευτέρα 26 Οκτωβρίου 2015

Έπεσε η θερμοκρασία χωρίς επίδομα ... θέρμανσης


Το αργότερο τις πρώτες μέρες του Νοέμβρη η υπουργική απόφαση για το επίδομα. Στο «κουρείο» μπαίνουν τα κριτήρια επιλογής, καθώς η ετήσια δαπάνη μειώνεται στο μισό λόγω μνημονίου.

Οι αποφάσεις της κυβέρνησης για τη χορήγηση επιδόματος θέρμανσης και στη νέα σεζόν έχουν κλειδώσει. Θα δοθεί επίδομα και φέτος. Θα είναι όμως «κουρεμένο» ως προς τους δικαιούχους ενώ ανοιχτό είναι το ενδεχόμενο, το επίδομα να είναι χαμηλότερο και από τα 35 λεπτά ανά λίτρο.

Τα απόλυτα νούμερα θα ξεκαθαρίσουν αφότου τρέξουν διάφορα σενάρια, για να καθοριστούν τα νέα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια, ώστε τα 105 εκατ. ευρώ τα οποία έχουν εγγραφεί στον προϋπολογισμό να μοιραστούν με όσο το δυνατό πιο δίκαιο τρόπο και όσο το δυνατό πιο στοχευμένα σε αυτούς που έχουν πραγματικά το επίδομα ανάγκη.

Την περασμένη εβδομάδα και ενώ ήταν σε εξέλιξη η συζήτηση με τους δανειστές, πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Πρωθυπουργός διεμήνυσε ότι «το επίδομα δεν θα κοπεί με τίποτα», παρότι οι διεθνείς τιμές πετρελαίου έχουν ρίξει το κόστος σε επίπεδα που ήταν πέρυσι συμπεριλαμβανομένου του επιδόματος.

Έτσι, ο αρμόδιος αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης έδωσε εντολή στις υπηρεσίες του υπουργείου να αρχίσουν να τρέχουν διάφορα σενάρια στατιστικής ανάλυσης, εισοδημάτων και περιουσιακής κατάστασης, ώστε έως το τέλος Οκτωβρίου, ή στη χειρότερη περίπτωση τις πρώτες ημέρες του Νοεμβρίου, να εκδοθεί η νέα απόφαση για τους δικαιούχους.

Η εντολή είναι μέσω των κριτηρίων να περιοριστεί ο αριθμός των δικαιούχων, χωρίς να αποκλείονται και μικρές μεταβολές στο ύψος του επιδόματος, το οποίο ήταν πέρυσι στα 35 λεπτά το λίτρο.

«Ενδεχομένως να είναι φέτος λίγο μικρότερο», αναφέρει αρμόδιο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, χωρίς να μπορεί να ξεκαθαρίσει στην παρούσα φάση αν ο περιορισμός της ετήσιας δαπάνης στο μισό (105 εκατ. ευρώ από 210 εκατ. ευρώ πέρυσι) θα σημάνει και μαχαίρι στο ετήσιο εισόδημα των 30.000 ευρώ για τον άγαμο πέρυσι, στις 15.000 ευρώ.

Πέρυσι, για τη χορήγηση του επιδόματος θέρμανσης ίσχυαν τα εξής κριτήρια:

1. Εισόδημα 30.000 ευρώ για τον άγαμο.

2. Εισόδημα 40.000 ευρώ για τον έγγαμο προσαυξανόμενο κατά 3.000 ευρώ για κάθε παιδί (δηλαδή 43.000 ευρώ για οικογένεια με ένα παιδί και 46.000 ευρώ για οικογένεια με δύο παιδιά).

3. Περιουσιακά: Οι άγαμοι χάνουν το επίδομα αν έχουν περιουσία άνω των 200.000 ευρώ, ενώ οι έγγαμοι αν το άθροισμα των ακινήτων τους ξεπερνά τις 300.000 ευρώ. Η μέγιστη επιφάνεια ακινήτου για τη θέρμανση του οποίου μπορεί να επιδοτηθεί κάποιος ανέρχεται στα 120 τετραγωνικά μέτρα.

4. Επίσης δεν δικαιούται επίδομα θέρμανσης όποιος έχει αυτοκίνητο με κινητήρα άνω των 3.000 κυβικών εκατοστών.

5. Ανάλογα με τη γεωγραφική περιοχή διαμονής, ίσχυαν ανώτατα όρια επιδότησης θέρμανσης. Για παράδειγμα, στην Κρήτη ήταν 600 λίτρα, ενώ στην Κοζάνη και τη Φλώρινα 3.000 λίτρα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στις τελικές αποφάσεις θα βαρύνει και ο ανεξόφλητος λογαριασμός της περασμένης σεζόν, καθώς υπάρχουν ακόμα δικαιούχοι επιδόματος θέρμανσης οι οποίοι δεν έχουν λάβει την τελευταία δόση από τον περασμένο χειμώνα.

euro2day.gr
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου