Τρίτη 20 Οκτωβρίου 2015

ΠΟΕ-ΟΤΑ: Το πόρισμα της επιτροπής των Σοφών μετατρέπει σε κρανίου τόπο το ασφαλιστικό


Η συγκυβέρνηση ΣΥ.ΡΙΖ.Α.-ΑΝ.ΕΛ., σε συνέχεια των σκληρών μέτρων που ψήφισε πρόσφατα με το πολυνομοσχέδιο, ετοιμάζει νέα λαίλαπα νεοφιλελεύθερων και αντιλαικών μέτρων για το ασφαλιστικό, στοχεύοντας αυτή τη φορά στα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα (Β.Α.Ε.), στα οποία εντάσσονται πολλές κατηγορίες εργαζομένων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, , σημειώνει σε Ανακοίνωση της η ΠΟΕ-ΟΤΑΗ Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α. αντιλήφθηκε εξ αρχής τις μεθοδεύσεις της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Εργασίας και έσπευσε να κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου πραγματοποιώντας μάλιστα και την πρώτη προειδοποιητική της κινητοποίηση (μηχανοκίνητη πορεία).

Τώρα πλέον, είναι ξεκάθαρο πώς τα Β.Α.Ε. αποτελούν τον επόμενο στόχο των μνημονιακών πολιτικών που κατά γράμμα ακολουθεί και η σημερινή συγκυβέρνηση.

Χρησιμοποιεί ως «λαγό» την «Επιτροπή Σοφών» προκειμένου να διαλύσει ότι έχει απομείνει στο ασφαλιστικό. Ότι έκαναν οι προηγούμενες κυβερνήσεις, εξαγγέλλοντας δήθεν την «αξιολόγηση» για να προχωρήσουν σε απολύσεις εργαζομένων ή τον Ο.Ο.Σ.Α. για να επιβάλουν μέτρα που ήθελε να περάσει η τρόικα προς όφελος του κεφαλαίου, το κάνει η σημερινή στον εργασιακό τομέα με την «Επιτροπή Σοφών».

Στις σελίδες 22 και 27 του πορίσματος της «Επιτροπής Σοφών» περιγράφεται το νέο τοπίο στο ασφαλιστικό όσον αφορά στα Β.Α.Ε. Για την ακρίβεια, όλο το πόρισμα περιγράφει πώς το ασφαλιστικό θα γίνει «κρανίου τόπος».

Κατά την άποψη των μελών της Επιτροπής, η μείωση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης «δεν θα έπρεπε να είχε θεσμοθετηθεί παρά μόνο για εκείνες τις εργασίες που παραμένουν επιβλαβείς για την υγεία του εργαζομένου και μετά τη λήψη κάθε προβλεπόμενου μέτρου υγιεινής και ασφάλειας στους χώρους εργασίας»!!!

Συνεχίζοντας, με αφοπλιστική ειλικρίνεια παραδέχονται, ότι το σύστημα των «εικονικών λογαριασμών» που προτείνουν «δε λαμβάνει υπόψη ότι κάποια επαγγέλματα περικλείουν κινδύνους για την υγεία και την ασφάλεια των εργαζομένων», αναφέροντας ωστόσο, ότι «η προστασία της κατηγορίας αυτής των επαγγελμάτων θεωρείται επιβεβλημένη».

Πως ακριβώς αντιλαμβάνονται όμως αυτή την προστασία, φαίνεται αμέσως παρακάτω υπό μορφή «παραρτήματος»: «Το πρόβλημα των ΒΑΕ μπορεί να λυθεί οριστικά με την υπαγωγή όλων των σχετικών κλάδων (παλαιών και νέων) σε ένα ιδιαίτερο Ταμείο Επαγγελματικής Ασφάλισης Βαρέων και Ανθυγιεινών Επαγγελμάτων» για το οποίο βέβαια «δεν υφίσταται κρατική εγγύηση των παροχών», αλλά «τα ταμεία αυτά μπορούν να συγκροτούν Guarantee Funds». Δηλαδή, θεσμικά σχήματα στα πλαίσια της χρηματοπιστωτικής αγοράς!!!

Δεν θα μπορούσε ν’ ανοίξει το ζήτημα των Β.Α.Ε.-όπως άλλωστε είχαμε προβλέψει-με πιο κυνικό και απόλυτο τρόπο. Συγκυβέρνηση και εργοδότες δεν θα μπορούσαν να βρουν καλύτερο «λαγό» από την «Επιτροπή Σοφών», προκειμένου να θέσουν το ζήτημα της ουσιαστικής κατάργησης του καθεστώτος των Β.Α.Ε.Οι εργαζόμενοι στην Τοπική Αυτοδιοίκηση δεν είναι διατεθειμένη να παρακολουθούν την βήμα-βήμα κατάργηση όλων των εργασιακών τους δικαιωμάτων.

Είναι αποφασισμένοι με δυναμικό, μαζικό και ενωτικό τρόπο να απαντήσουν στα σχέδια της συγκυβέρνησης που αφού τσάκισε τις συντάξεις, αύξησε τα όρια ηλικίας, «κατήργησε» τις προσλήψεις με 5μηνες συμβάσεις απασχόλησης, έρχεται τώρα να καταργήσει και τα Β.Α.Ε. Η μηχανοκίνητη Παράσταση Διαμαρτυρίας στο Υπουργείο Εργασίας ήταν μόλις η αρχή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου