Τρίτη 6 Οκτωβρίου 2015

ΑΠΟΦΑΣΗ ΒΟΜΒΑ του ΣτΕ για τα.... χαράτσια

ΑΠΟΦΑΣΗ ΒΟΜΒΑ του Συμβούλιου της Επικρατείας για τα χαράτσια


Toυ Άγγελου Τσιγκρή

 Με απόφαση βόμβα του ΣτΕ, κρίνεται παράνομη... η έκτακτη εισφορά αλληλεγγύης (γνωστή και ως ένα από τα χαράτσια του μνημονίου) που επιβλήθηκε με την υπουργική απόφαση 1167/2-8-2011.

Συγκεκριμένα η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) δημοσίευσε την υπ” αριθμ. 2563/2015 απόφαση του, με την οποία κάνει εν μέρει δεκτή την Αίτηση Ακύρωση του δικηγόρου Άγγελου Τσιγκρή, κατά της ετήσιας εισφοράς αλληλεγγύης.

Ουσιαστικά το ΣτΕ κρίνει ως παράνομη την εισφορά αλληλεγγύης στο τεκμαρτό εισόδημα κάτι που σημαίνει ότι χιλιάδες φορολογούμενη μπορούν να διεκδικήσουν αναδρομικά την επιστροφή ολόκληρου ή μέρους της εισφοράς αλληλεγγύης που έχουν πληρώσει από το 2011 μέχρι σήμερα.

Η απόφαση του ΣτΕ αναφέρει: Η κρινομένη αίτηση πρέπει να γίνει δεκτή εν μέρει και να ακυρωθούν οι διατάξεις του άρθρου 1 εδαφ.6 της προσβαλλομένης υπουργικής αποφάσεως, που ορίζουν ότι το ετήσιο τεκμαρτό εισόδημα επί του οποίου υπολογίζεται το ύψος της επίδικης εισφοράς λαμβάνεται υπόψη πριν από τις μειώσεις του άρθρου 19 του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος, κατά το μέρος που αναφέρεται στις μειώσεις του άρθρο 19 παρ. 2 εδαφ. ζ (ανάλωση Kεφαλαίου προηγουμένων ετών), ρύθμιση, η οποία, κατά τα ανωτέρω γενόμενα δεκτά, είναι ανίσχυρη και μη φαρμοστέα ως αντισυνταγματική.
4446.jpg 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου