Δευτέρα 5 Οκτωβρίου 2015

Καρφιά Βούτση για τον βίο της..... Ζωής

Με αιχμές και σαφή αποδόμηση του «μοντέλου» που είχε εισαγάγει στη Βουλή η Ζωή Κωνσταντοπούλου στην οκτάμηνη θητεία της έγινε χθες η εκλογή του νέου προεδρείου. Πρόεδρος της Βουλής εξελέγη ο Νίκος Βούτσης συγκεντρώνοντας 181 θετικές ψήφους, o οποίος εμφανώς συγκινημένος έδωσε μια πρώτη εικόνα του πλαισίου μέσα στο οποίο θα κινηθεί.

<p>Αιχμές αντάλλαξαν οι Ν. Βούτσης και Ζ. Κωνσταντοπούλου στην τελετή παράδοσης - παραλαβής των καθηκόντων του προέδρου της Βουλής</p>
Αιχμές αντάλλαξαν οι Ν. Βούτσης και Ζ. Κωνσταντοπούλου στην τελετή παράδοσης - παραλαβής των καθηκόντων του προέδρου της Βουλής
Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του ο Ν. Βούτσης εμφανίστηκε συναινετικός, ενώ δεν έλειψαν και οι αιχμές για τη Ζωή Κωνσταντοπούλου. Ενδεικτική είναι η αναφορά για νομοθέτηση «χωρίς τυπολατρίες» αλλά και «με την κατά το δυνατόν αποφυγή εκτάκτων καταστάσεων».
 
Και τα... καρφιά συνεχίστηκαν, καθώς ο Ν. Βούτσης τόνισε πως η Βουλή «δεν πρέπει να δίνει την εντύπωση ότι υποκαθιστά φορείς, λειτουργίες, κινηματικές και πολιτικές δράσεις, πολιτιστικές και μιντιακές λειτουργίες». Λέγοντας χαρακτηριστικά «δεν είμαστε καναλάρχες, δεν είμαστε ΜΚΟ, δεν είμαστε ινστιτούτα, ούτε δομές αλληλεγγύης και κοινωνικής δικτύωσης».
 
Μάλιστα κλείνοντας την ομιλία του ο πρόεδρος της Βουλής σχολίασε και όσα έχουν λεχθεί περί κατάλυσης της δημοκρατίας, στέλνοντας τα δικά του μηνύματα. «Οι εκδοχές αυτές δεν είναι πολιτικά προβληματικές. Είναι και ανιστόρητες και λογικά εσφαλμένες», σημείωσε και προσέθεσε: «Από τη στιγμή που μπορεί να ταυτίζεται, ή έστω να συγκρίνεται, η δημοκρατία μας με τις πραξικοπηματικές εκτροπές που γνωρίσαμε ως χώρα, τόσο το παρόν όσο και το μέλλον διαθλώνται μέσα από παραμορφωτικούς καθρέφτες».
 
Με σπόντες έγινε και η τελετή παραλαβής - παράδοσης καθηκόντων του προέδρου της Βουλής, με τη Ζωή Κωνσταντοπούλου να δίνει το δικό της στίγμα. «Είναι τιμή η ολοκλήρωση μίας θητείας σε μία Βουλή που θεωρήθηκε εμπόδιο ενάντια στις πολιτικές των μνημονίων. Αποτελεί προσωπική τιμή πως δεν παρέδωσα τα κλειδιά της ελληνικής Βουλής στους δανειστές», ήταν η χαρακτηριστική αναφορά της. Καταλήγοντας σημείωσε πως «δεν θα είμαι όμως αρωγός σε διαδικασίες κατάλυσης της δημοκρατίας» και προσέθεσε: «Ολους θα μας κρίνει η Ιστορία».
 
Η ψήφος του λαού
Η τοποθέτηση αυτή, όπως ήταν φυσικό, δεν πέρασε απαρατήρητη και ήρθε η απάντηση από τον Ν. Βούτση. Ο νέος πρόεδρος της Βουλής σημείωσε πως ο λαός εκλήθη τους τελευταίους εννιά μήνες τρεις φορές να αποφασίσει. Παράλληλα επεσήμανε πως «το προηγούμενο διάστημα ακούστηκαν εκφράσεις. Ολα έχουν καταγραφεί, θα τα κρίνει ο λαός. Ολοι κρινόμαστε από τον λαό και κάποια στιγμή από την Ιστορία».
Με τη στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ, των Ανεξαρτήτων Ελλήνων, αλλά και της Ενωσης Κεντρώων, ο Ν. Βούτσης θεωρητικά ξεκινούσε την κούρσα της εκλογής του με 162 ψήφους. Ωστόσο, στην πορεία το νούμερο αυτό έπεσε στο 161, καθώς ο Ν. Βούτσης -όπως ο ίδιος δήλωσε- για άλλη μία φορά ακολούθησε την... προσωπική του παράδοση και δεν ψήφισε τον εαυτό του. Επομένως, 20 βουλευτές από άλλα κόμματα έδωσαν τη στήριξή τους στον νέο πρόεδρο της Βουλής.
Να σημειωθεί πως από την ψηφοφορία απουσίαζε ο πρόεδρος των Ανεξαρτήτων Ελλήνων Πάνος Καμμένος λόγω «κυβερνητικών υποχρεώσεων». Ωστόσο δεν προσμετρήθηκε στο αποτέλεσμα ως «επιστολική ψήφος», καθώς δεν βρισκόταν σε αποστολή της Βουλής. Αντιθέτως, στο αποτέλεσμα της ψηφοφορίας προσμετρήθηκε επιστολική ψήφος του Ανδρέα Μιχαηλίδη (ΣΥΡΙΖΑ).
Αίσθηση προκάλεσε η απουσία του βουλευτή των ΑΝΕΛ Ν. Νικολόπουλου. Τις προηγούμενες ημέρες κυκλοφορούσαν σενάρια πως θα προτεινόταν για τη θέση του αντιπροέδρου. Ωστόσο να σημειωθεί πως με βάση τον Κανονισμό της Βουλής οι τρεις πρώτοι αντιπρόεδροι προέρχονται από την πρώτη σε δύναμη ΚΟ (άρα από τον ΣΥΡΙΖΑ).
Τα 113 λευκά ψηφοδέλτια και τα 3 άκυρα μπορούν να αποδοθούν -κυρίως- στα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης. Το «ρεκόρ» ψήφων που είχε σημειωθεί στην εκλογή της Ζ. Κωνσταντοπούλου (συνολικά 235) δεν έσπασε, ωστόσο αυτό ενδεχομένως να οφείλεται στη «σκιά» στις κοινοβουλευτικές διαδικασίες που άφησαν χειρισμοί της.
ΝΙΚΟΣ ΒΟΥΤΣΗΣ

Αγωνιστής και ιστορικό στέλεχος της Αριστεράς
Eνα από τα πιο «παλαιά» στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ και με μακρά πορεία στον χώρο της Αριστεράς αναλαμβάνει το αξίωμα του προέδρου της Βουλής. Ο Ν. Βούτσης γεννήθηκε στην Αθήνα στις 4 Μαρτίου 1951, ενώ η καταγωγή του είναι από την Τεγέα (στον Νομό Αρκαδίας).
Σπούδασε πολιτικός μηχανικός στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, όπου και συμμετείχε ενεργά στο αντιδικτατορικό κίνημα ως στέλεχος των φοιτητικών επιτροπών αγώνα (ΦΕΑ). Ηταν αντιπρόεδρος στο πρώτο μεταδικτατορικό Κεντρικό Συμβούλιο της ΕΦΕΕ το 1975.
Το διάστημα 1980 - 1985 ήταν γραμματέας του ΚΣ της ΕΚΟΝ Ρήγας Φεραίος, ενώ υπήρξε μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ Εσωτερικού και της εννεαμελούς Γραμματείας έως το 1986. Στη συνέχεια συμμετείχε στο ΚΚΕ Εσωτερικού - Ανανεωτική Αριστερά από το 1987 έως το 1991. Στον ΣΥΝ προσχώρησε μετά τις εκλογές του 1993 και ήταν υπεύθυνος Τύπου την περίοδο 2000-2006.
Εξελέγη βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ στην Α’ Περιφέρεια της Αθήνας στις εκλογές Μαΐου και Ιουνίου 2012. Επανεξελέγη στις εκλογές του Ιανουαρίου και του Σεπτεμβρίου του 2015. Διετέλεσε υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης στην πρώτη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.
Από το 1975 έως και το 2010 εργάστηκε ως ελεύθερος επαγγελματίας. Είναι παντρεμένος με την Αγγελική Παπάζογλου και πατέρας τριών παιδιών.
ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΚΟΚΚΑΛΙΑΡΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου