Κυριακή 6 Δεκεμβρίου 2015

SMS "βόμβα" Λιακουνάκου για τις... "μίζες"


© Παρέχεται από: Newmoney.gr

Νέα συγκλονιστικά στοιχεία για την υπόθεση του Θωμά Λιακουνάκου, ήδη προφυλακισμένου από τις 2 Οκτωβρίου με την κατηγορία ότι έδωσε μίζες στον Άκη Τσοχατζόπουλο και τον πρώην γενικό διευθυντή Εξοπλισμών Γιάννη Σμπώκο προκειμένου το υπουργείο Άμυνας να προμηθευτεί τέσσερα ιπτάμενα ραντάρ από την σουηδική Ericsson, έρχονται στο φως από την απολογία του Βρετανού δικηγόρου Πήτερ Κόλεριτζ, συνεργάτη και συγκατηγορούμενου του κ. Λιακουνάκου.

Η απολογία Κόλεριτζ

Πριν από λίγες ημέρες ο εγκατεστημένος στο Μονακό 69χρονος δικηγόρος κ. Κόλεριτζ ήρθε στην Αθήνα και επί σχεδόν τέσσερα 24ωρα κατέθετε όσα γνωρίζει για τις μίζες στα εξοπλιστικά στην ανακρίτρια Βασιλική Μπράτη και σε δικαστικούς από την Εισαγγελία Διαφθοράς.

Κατά τη διάρκεια της απολογίας του, ο κ. Κόλεριτζ έδωσε στις δικαστικές αρχές στοιχεία, τραπεζικούς λογαριασμούς και εξηγήσεις για πολλές από τις πτυχές της υπόθεσης με τις μίζες στα εξοπλιστικά προγράμματα που ερευνάται εδώ και χρόνια από τις εισαγγελικές και ανακριτικές αρχές.

Μεταξύ άλλων, ο Βρετανός δικηγόρος που υπήρξε στενός συνεργάτης του κ. Λιακουνάκου και είχε την ευθύνη της διαχείρισης των offshore εταιρειών του Έλληνα επιχειρηματία μέσω των οποίων είχε οργανωθεί η ροή των χρημάτων που δίνονταν στα στελέχη του υπουργείου Άμυνας που δωροδοκούνταν, κατέθεσε ένα SMS «βόμβα». Πρόκειται για ένα γραπτό μήνυμα που ο κ. Κόλεριτζ έλαβε στο κινητό του από τον κ. Λιακουνάκο στις 10 Ιουνίου του 2014, ώρα 16:10. Την εποχή εκείνη βρισκόταν σε εξέλιξη η προκαταρκτική εξέταση για διάφορα εξοπλιστικά προγράμματα και τόσο ο Θωμάς Λιακουνάκος όσο και ο Πήτερ Κόλεριτζ θεωρούνταν ύποπτοι για τη διάπραξη εγκληματικών πράξεων.

Το www.protothema.gr αποκαλύπτει το κείμενο του γραπτού μηνύματος που κατατέθηκε από τον κ. Κόλεριτζ στις ανακριτικές αρχές τόσο με τη μορφή του πρωτότυπου αγγλικού SMS όσο και το επίσημα μεταφρασμένο κείμενο στα ελληνικά. Το SMS που εστάλη από τον Θωμά Λιακουνάκο στον Πήτερ Κόλεριτζ στις 10 Ιουνίου 2014, ώρα 16:10, έχει ως εξής:

«Αγαπητέ Πήτερ,
Είναι κρίμα που η συνάντηση ακυρώθηκε.
Αν δεν είχε ακυρωθεί, το θέμα θα είχε κλείσει τώρα.
Πρέπει να μιλήσεις σε εμάς, για μία ακόμη φορά και να μας αφήσεις να σου εξηγήσουμε την κατάσταση.
Αυτή την στιγμή, υπάρχουν δύο επιλογές.
Πρώτον, η Αθήνα σου στέλνει μία επίσημη πρόσκληση, να καταθέσεις απαντώντας σε ερωτήσεις που θα σου θέσει σε συνάντηση στις 16 Ιουνίου σε τόπο που θα συμφωνηθεί από κοινού (Παρίσι ή Νίκαια ή Μασσαλία).
Η δεύτερη επιλογή είναι να του κάνεις μία τηλεφωνική κλήση και να τον αφήσεις να σου εξηγήσει την αρμοδιότητά του, σύμφωνα με τον πρόσφατα ψηφισθέντα νόμο, να κλείσει τους φακέλους, ύστερα από συνάντησή του μαζί σου (σε τόπο που θα συμφωνηθεί από κοινού) και λαμβάνοντας απαντήσεις στις ερωτήσεις του, χωρίς να σου στείλει επίσημη πρόσκληση για κατάθεση.
Συνιστούμε σφόδρα ότι η δεύτερη εναλλακτική είναι η πιο συμφέρουσα.
Το όνομά του είναι (σ.σ. αναφέρεται όνομα δικαστικού λειτουργού), μιλάει άπταιστα Αγγλικά και Γαλλικά και μπορείς να μιλήσεις σε εκείνον στο (σ.σ. αναφέρεται ο αριθμός του τηλεφώνου), που είναι το Τμήμα της Εισαγγελίας στην Αθήνα.
Πήτερ, σε παρακαλώ κάνε μας μία κλήση προκειμένου να μιλήσουμε για το θέμα.
Χαιρετισμοί,
Θωμάς».

Τα ερωτήματα που προκύπτουν από τo SMS

Με βάση όσα αναφέρονται στο SMS, ο τότε ύποπτος και σήμερα προφυλακισμένος Θωμάς Λιακουνάκος εμφανίζεται να μεσολαβεί μεταξύ των δικαστικών αρχών και του επίσης υπόπτου -και πλέον κατηγορούμενου- Πήτερ Κόλεριτζ. Πώς όμως μεσολαβούσε ο κ. Λιακουνάκος για να συναντηθεί ένας δικαστικός λειτουργός με τον τότε στενό του συνεργάτη και ύποπτο για την διάπραξη εγκληματικών πράξεων κ. Κόλεριτζ; Τι ακριβώς συνάντηση ήταν αυτή την οποία ο Θωμάς Λιακουνάκος πρότεινε στον δικηγόρο και διαχειριστή των offshore εταιρειών του μέσω των οποίων διακινούνταν οι μίζες για τα εξοπλιστικά; Με ποιο τρόπο θα έκλεινε η υπόθεση της εμπλοκής του κ. Κόλεριτζ στις δωροδοκίες κρατικών υπαλλήλων και πρώην υπουργών, όπως τουλάχιστον υποσχόταν ο κ. Λιακουνάκος στον προφυλακισμένο επιχειρηματία;

Τι είδους επαφές μπορούσε να έχει η πλευρά Λιακουνάκου με τις ελληνικές δικαστικές αρχές και πώς ο προφυλακισμένος επιχειρηματίας υποσχόταν στον στενό συνεργάτη του ότι έπειτα από μια κατάθεση του Βρετανού δικηγόρου χωρίς να έχει επιδοθεί επίσημη πρόσκληση θα έκλειναν οι φάκελοι της υπόθεσης; Τι είδους συνάντηση θα ήταν αυτή μεταξύ του κ. Κόλεριτζ και ενός Έλληνα δικαστικού λειτουργού; Ο πρόσφατα (τον Ιούνιο του 2014) ψηφισθείς νόμος τον οποίο επικαλούνταν ο Θωμάς Λιακουνάκος στο SMS προς τον Πήτερ Κόλεριτζ αφορούσε ρύθμιση η οποία παρέχει ευεργετήματα και ελαφρύνει την θέση του προσώπου που είναι ύποπτο και αναμένεται να κατηγορηθεί (ή έχει ήδη καταστεί κατηγορούμενος) εφ'όσον το συγκεκριμένο πρόσωπο αποκαλύψει κρίσιμες πληροφορίες και στοιχεία τέτοια που να βοηθήσουν στην αποκάλυψη της αλήθειας.

Προϋπόθεση είναι όμως να έχει αποσταλεί επίσημη πρόσκληση για κατάθεση, κάτι που στην συγκεκριμένη περίπτωση -εφ' όσον ισχύουν όσα αναφέρονται στο SMS Λιακουνάκου- φαίνεται πως επιχειρείται να παρακαμφθεί.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι οι παριστάμενοι εισαγγελικοί λειτουργοί δεν έκαναν ερωτήσεις στον κατηγορούμενο δικηγόρο Πήτερ Κόλεριτζ για το θέμα που αναφέρεται στο SMS, κάτι που δημιουργεί πρόσθετα ερωτήματα.

Μετά την πολυήμερη απολογία του στην ελληνική Δικαιοσύνη ο κατηγορούμενος Βρετανός δικηγόρος αφέθηκε ελεύθερος με εγγυοδοσία 200.000 ευρώ.

Νωρίτερα σήμερα, πηγές από το γραφείο του αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης Δημήτρη Παπαγγελόπουλου ανέφεραν ότι θα ερευνηθεί το γιατί μέχρι σήμερα, δύο μήνες μετά την προφυλάκιση του Θωμά Λιακουνάκου δεν έχουν δεσμευθεί οι λογαριασμοί του επιχειρηματία. Οι ίδιοι κύκλοι διευκρίνιζαν ότι η υπόθεση Λιακουνάκου είναι μία από αυτές, στις οποίες αναφερόταν, από το βήμα της Βουλής, ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος, όταν ως αρμόδιος υπουργός για θέματα διαφθοράς είχε κάνει λόγο για «βαριές σκιές» στο χώρο της Δικαιοσύνης επισημαίνοντας ότι η κυβέρνηση δεν θα ανεχθεί δικαστικά «πραξικοπήματα».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου