Τετάρτη 9 Δεκεμβρίου 2015

Η Τουρκία κάλεσε τους υπηκόους της να εγκαταλείψουν το Ιράκ...


© Παρέχεται από: imerisia.gr

Η Άγκυρα κάλεσε σήμερα τους Τούρκους υπηκόους οι οποίοι βρίσκονται στο Ιράκ να εγκαταλείψουν την επικράτειά του πλην ορισμένων επαρχιών στην αυτόνομη περιοχή του Κουρδιστάν, με την οδηγία που εξέδωσε το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών να κάνει λόγο για κινδύνους για την ασφάλειά τους.

Η προειδοποίηση που απηύθυνε το τουρκικό ΥΠΕΞ στους υπηκόους της χώρας αυτής που βρίσκονται στο Ιράκ αφορά «όλες τις επαρχίες» αυτής της χώρας πλην «του Νταχούκ, της Αρμπίλ και της Σουλεϊμανίγια», τρεις επαρχίες στο βόρειο τμήμα της χώρας που τελούν υπό κουρδικό έλεγχο.

Οι ταξιδιώτες καλούνται να εγκαταλείψουν πολυάριθμες άλλες επαρχίες, ανάμεσά τους τη Βασόρα, τη Νατζάφ, την Άνμπαρ και το Κιρκούκ, διευκρινίζεται στην ανακοίνωση του υπουργείου.
Οι τουρκικές αρχές αιτιολόγησαν την οδηγία αυτή επικαλούμενες την αύξηση των απειλών εναντίον τουρκικών εταιρειών και δηλώσεις που υποκινούν «σε βία, τρομοκρατία και απαγωγές».

Η «σθεναρή» προτροπή αυτή του ΥΠΕΞ της Τουρκίας καταγράφεται την ώρα που η ένταση στις σχέσεις ανάμεσα στην Άγκυρα και τη Βαγδάτη κλιμακώνεται μετά την ανάπτυξη εκατοντάδων ανδρών του τουρκικού στρατού και αρμάτων μάχης στην Μπασίκα, στην επαρχία της Μοσούλης, που προκάλεσε έντονες αντιδράσεις από την κυβέρνηση του Νούρι αλ Μάλικι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου