Τρίτη 1 Δεκεμβρίου 2015

Η Τουρκία προκαλεί! "Κλείνει" τα Στενά του Βοσπόρου !

Προκαλεί η Τουρκία! `Κλείνει` τα Στενά του Βοσπόρου για τα ρωσικά πλοία!

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ REUTERS

- Τα όπλα είναι ακόμη κρύα, όμως ένας πόλεμος μαίνεται μεταξύ της Τουρκίας και της Ρωσίας.
- Σε μία κίνηση που αποτελεί σαφή παραβίαση των διεθνών κανονισμών ετοιμάζεται να προχωρήσει η Τουρκία.
- Σύμφωνα με πληροφορίες από δημοσιεύματα, δεκάδες πλοία περιμένουν για ώρες κοντά στα Στενά του Βοσπόρου, προκειμένου να πάρουν το πράσινο φως από την Τουρκία, ώστε να διέλθουν από τα Στενά.
- Τι προβλέπει η Σύμβαση του Montreux ( Μοντρέ) του 1936 σχετικά με το καθεστώς των Στενών, η οποία ρυθμίζει τη διέλευση των στρατιωτικών και πολεμικών πλοίων από τα στενά του Βοσπόρου και των Δαρδανελίων.
- Στα πόδια της Μόσχας φαίνεται να πέφτει η Τουρκία μετά και την απόφαση του Πούτιν να υπογράψει διάταγμα για επιβολή οικονομικών κυρώσεων στην Άγκυρα.
- Ο Βλαντιμίρ Πούτιν κατηγόρησε την Τουρκία κάνει λαθρεμπόριο πετρελαίου με το Ισλαμικό Κράτος.

Τραβάει το σχονί η Τουρκία και όλα δείχνουν πως οι σχέσεις της με την Ρωσία μοιάζουν να έχουν φτάσει σε οριακό σημείο. Όπως αναφέρεται στα δημοσιεύματα, σε μια σαφή παραβίαση των διεθνών κανόνων, οι τουρκικές αρχές έχουν δημιουργήσει εμπόδια στα ρωσικά πλοία που διέρχονται από το Στενό του Βοσπόρου! Αποτέλεσμα είναι το ότι δεκάδες ρωσικά πλοία βρίσκονται σε αναμονή.
Την ίδια ώρα και μετά την χθεσινή ένταση μεταξύ των προέδρων των δύο χωρών, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και Βλαντιμίρ Πούτιν, ο πρώτος μοιάζει σήμερα να... παρακαλάει τον δεύτερο να "ανοίξουν οι δίαυλοι επικοινωνίας"!
Μονομερής ενέργεια
Ο πρώην επικεφαλής του προσωπικού του ρωσικού ναυτικού Βίκτορ Κραβσένκο, ανέφερε στο ΡIA Novosti ότι μια ενδεχόμενη μονομερής ενέργεια της Τουρκίας να επιβάλει στα ρωσικά πλοία παύση διέλευσης από τα Στενά του Βοσπόρου, θα ήταν δυσανάλογη σε σχέση με το διεθνές δίκαιο.
 
«Η Τουρκία, είπε ο κ. Κραβσένκο, δεν θα κλείσει τα Στενά με τα ρωσικά σκάφη εν πλω προς τη Συρία, γιατί αυτό θα αποτελούσε παραβίαση του διεθνούς δικαίου και της Σύμβασης του Montreux, ειδικότερα, - ένα έγγραφο που υπεγράφη εκείνη την εποχή από τις περισσότερες χώρες..».
Η Σύμβαση του Montreux ( Μοντρέ) του 1936 σχετικά με το καθεστώς των Στενών, ρυθμίζει τη διέλευση των στρατιωτικών και πολεμικών πλοίων από τα στενά του Βοσπόρου και των Δαρδανελίων. Σύμφωνα με το άρθρο 2, "εμπορικά πλοία θα απολαμβάνουν πλήρη ελευθερία διέλευσης και ναυσιπλοΐας στα Στενά, μέρα- νύχτα, με οποιαδήποτε σημαία και με οποιοδήποτε είδος του φορτίου, χωρίς διατυπώσεις".
Όσον αφορά τα πολεμικά πλοία, σύμφωνα πάντα με την Σύμβαση του Μοντρέ, σε περιόδους ειρήνης, η Τουρκία οφείλει να επιτρέπει τη διέλευση μικρών και μεσαίων πλοίων, όλων των εθνικοτήτων.
Οι όροι
Οι δυνάμεις της Μαύρης Θάλασσας, (συμπεριλαμβανομένης της πρώην ΕΣΣΔ και τώρα η Ρωσία) μπορούν να πλοηγούν πολεμικά πλοία οποιασδήποτε κατηγορίας, μέσω των Στενών, «υπό τον όρο ότι τα σκάφη αυτά περνούν μέσα από τα Στενά μεμονωμένα, συνοδευόμενα από όχι περισσότερα από δύο αντιτορπιλικά."
 
Σε καιρό πολέμου, η διέλευση των πολεμικών πλοίων θα πρέπει να αφεθεί εξ ολοκλήρου στη διακριτική ευχέρεια της τουρκικής κυβέρνησης, σύμφωνα με το έγγραφο.
Τον Δεκέμβριο του 1982, ο ΟΗΕ επεξεργάστηκε τη Σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας, αλλά η Τουρκία αρνήθηκε να συμμετάσχει και η Σύμβαση του Montreux ( Μοντρέ) παρέμεινε σε ισχύ.
Το 1994, η Τουρκία εξέδωσε μονομερώς κανονισμούς νέας θαλάσσιας κυκλοφορίας για τα Στενά, και περιελάμβανε μια σειρά περιορισμών για τη διέλευση των ξένων πλοίων.
Στο μεταξύ, είχε αναφερθεί ότι γαλλικά μαχητικά αεροσκάφη θα χρησιμοποιήσουν τη στρατιωτική βάση του Ιντσιρλίκ και ότι το γαλλικό αεροπλανοφόρο Charles de Gaulle ( Σαρλ ντε Γκολ), θα λάβει επιμελητειακή υποστήριξη στο τουρκικό λιμάνι της Μερσίνας.
Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου