Δευτέρα 14 Δεκεμβρίου 2015

"Σύννεφα" Ρωσοτουρκικού πολέμου


© Παρέχεται από: imerisia.gr

Ανεβαίνουν επικίνδυνα οι τόνοι μεταξύ Ρωσίας και Τουρκίας, μετά και το νέο επεισόδιο που προκλήθηκε σήμερα στη Μαύρη Θάλασσα. Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούτογλου προειδοποιεί πως η υπομονή της Αγκυρας εξαντλείται, ενώ το Κρεμλίνο ανακοινώνει ότι δεν θα πραγματοποιηθεί η προγραμματισμένη για τις 15 Δεκεμβρίου συνάντηση Πούτιν - Ερντογάν.

Μία κορβέτα του ρωσικού Στόλου της Μαύρης Θάλασσας και ένα σκάφος της ακτοφυλακής ανάγκασαν ένα εμπορικό πλοίο που έφερε τουρκική σημαία να αλλάξει πορεία αφού παρεμβλήθηκε στην πορεία σκαφών μιας κριμαϊκής ενεργειακής εταιρίας που ρυμουλκούσαν γεωτρύπανα, ανακοίνωσε σήμερα η εταιρία. Η εταιρία, η Chernomorneftegaz, δήλωσε πως τα γεωτρύπανα παραδόθηκαν με ασφάλεια.

Λίγες μόλις ώρες αφότου ρωσικό πολεμικό πλοίο έριξε προειδοποιητικά πυρά κατά τουρκικού αλιευτικού για να αποφύγουν τη σύγκρουση μεταξύ τους.

Συγκεκριμένα ένα ρωσικό αντιτορπιλικό χρειάστηκε την Κυριακή να καταφύγει στα πυροβόλα όπλα προκειμένου να αποφύγει τη σύγκρουση με ένα τουρκικό σκάφος στο Αιγαίο, όπως ανακοίνωσε η Ρωσία.

Το πλήρωμα του ρωσικού πολεμικού πλοίου Smetlivy, που βρισκόταν 22 χλμ.[13,6 μίλια] από το ελληνικό νησί Λήμνος στο βόρειο Αιγαίο, «χρειάστηκε να χρησιμοποιήσει πυροβόλα όλα προκειμένου να αποφύγει μία σύγκρουση με ένα τουρκικό αλιευτικό σκάφος» που πλησίασε σχεδόν στα 600 μέτρα, ανέφερε σε ανακοίνωσή του το ρωσικό υπουργείο Άμυνας, προσθέτοντας πως κάλεσε τον τούρκο στρατιωτικό ακόλουθο στο υπουργείο έπειτα από το συμβάν.

Η απόσταση μεταξύ των δύο σκαφών «εγγυάτο» ωστόσο ότι το τουρκικό σκάφος δεν επλήγη από τα πυρά, διευκρινίζεται στην ανακοίνωση.

Η υπομονή της Τουρκίας με τη Ρωσία "έχει όρια", δήλωσε σήμερα ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, μετά την όπως τη χαρακτήρισε "υπερβολική" αντίδραση ρωσικού αντιτορπιλικού κατά τη διάρκεια ναυτικού επεισοδίου που σημειώθηκε το Σαββατοκύριακο μεταξύ των δύο χωρών, γράφει σήμερα ιταλική εφημερίδα.

Ρωσικό αντιτορπιλικό έριξε χθες προειδοποιητικές βολές σε τουρκικό σκάφος στο Αιγαίο για να αποφευχθεί μια σύγκρουση μαζί του, ενώ ο τούρκος στρατιωτικός ακόλουθος κλήθηκε στο υπουργείο Άμυνας στη Μόσχα μετά το συμβάν αυτό.

"Το δικό μας ήταν μόνο ένα αλιευτικό σκάφος, μου φαίνεται ότι η αντίδραση του πλοίου του ρωσικού (πολεμικού) ναυτικού ήταν υπερβολική", σημείωσε ο Τσαβούσογλου σε συνέντευξη που παραχώρησε στην ιταλική εφημερίδα Corriere della Sera.

"Η Ρωσία και η Τουρκία θα πρέπει βεβαίως να δημιουργήσουν εκ νέου τις σχέσεις εμπιστοσύνης που είχαν πάντοτε, αλλά η υπομονή μας έχει όρια", υπογράμμισε.

Το περιστατικό αυτό είναι πιθανό να οξύνει τις εντάσεις που υπάρχουν ήδη μεταξύ των δύο χωρών μετά την κατάρριψη από την τουρκική πολεμική αεροπορία ενός ρωσικού πολεμικού αεροσκάφους τον περασμένο μήνα.

Ο Τσαβούσογλου σημείωσε επίσης ότι η Ρωσία έχει ήδη "φέρει τον εαυτό της σε μια γελοία θέση" με τις κατηγορίες που εξέφρασε ο πρόεδρός της Βλαντίμιρ Πούτιν ότι η Τουρκία κατέρριψε το αεροσκάφος της για να προστατεύσει την προμήθεια πετρελαίου από το Ισλαμικό Κράτος.

"Κανείς δεν το πίστεψε", σημείωσε.

Επίσης επέκρινε τη στρατιωτική επέμβαση της Ρωσίας στη Συρία, λέγοντας ότι αποσκοπεί στην υποστήριξη του καθεστώτος του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ κι όχι στην καταπολέμηση του Ισλαμικού Κράτους.

"Δυστυχώς η Ρωσία δεν βρίσκεται στη Συρία για να πολεμήσει τους τρομοκράτες", είπε, προσθέτοντας ότι μόνον το 8% των αεροπορικών της επιδρομών έχουν στόχο θέσεις του Ισλαμικού Κράτους, ενώ το 92% στρέφεται κατά άλλων οργανώσεων που είναι εχθρικές στον Άσαντ.

Οι αεροπορικές επιδρομές δεν επαρκούν για την καταπολέμηση του Ισλαμικού Κράτους και είναι απαραίτητα τα χερσαία στρατεύματα, κατέληξε εξάλλου ο Τσαβούσογλου στη συνέντευξη αυτή που παραχώρησε.

Την ίδια ώρα o εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε σήμερα ότι δεν θα πραγματοποιηθεί η διμερής σύνοδος κορυφής ανάμεσα στον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν και τον Τούρκο ομόλογό του Ταγίπ Ερντογάν που προβλεπόταν να γίνει στις 15 Δεκεμβρίου στην Πετρούπολη.

Η διεξαγωγή της συνόδου αυτής είχε συμφωνηθεί κατά τη διάρκεια συνάντησης που είχαν οι δύο πρόεδροι στην Τουρκία στο περιθώριο της συνόδου κορυφής της G20 τον περασμένο μήνα, πριν από την κατάρριψη του ρωσικού αεροσκάφους από την τουρκική πολεμική αεροπορία.

"Δεν θα γίνει, δεν είναι προγραμματισμένη", απάντησε ο Πεσκόφ όταν ρωτήθηκε σχετικά από δημοσιογράφους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου