Κυριακή 13 Δεκεμβρίου 2015

ΕΝΤΑΣΗ .... Η Ρωσία προειδοποιεί την Τουρκία με αντίποινα

Στο κόκκινο παραμένουν οι σχέσεις Τουρκίας – Ρωσίας καθώς μετά και το θερμό επεισόδιο στο Αιγαίο, που έγινε ανοιχτά της Λήμνου, το πρωί της Κυριακής, την σκυτάλη πλέον παίρνουν οι σκληρές ανακοινώσεις.

Ειδικότερα, σε ανακοίνωσή του το ρωσικό υπουργείο Άμυνας, προειδοποιεί ευθέως την Τουρκία για την προκλητικότητά της σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι οι συνέπειες των απερίσκεπτων ενεργειών θα είναι πολύ αρνητικές για την Τουρκία.

© Παρέχεται από: News247.gr

Ο αναπληρωτής υπουργός Άμυνας, Ανατόλι Αντόνοφ, κάλεσε τον Τούρκο στρατιωτικό ακόλουθο, Αχμέτ Χακάμ Γκιουνές, έπειτα από το συμβάν και όπως σημειώνεται στην ανακοίνωση του υπουργείου του απηύθυνε αυστηρή προειδοποίηση λέγοντάς του πως πρόκειται για απερίσκεπτες ενέργειες της Άγκυρας απέναντι στο ρωσικό στρατιωτικό σύνταγμα.
Η Ρωσία εξέφρασε επίσης "τη βαθιά ανησυχία της έναντι των προκλητικών πράξεων εκ μέρους της Τουρκίας όσον αφορά το ρωσικό αντιτορπιλικό Smetlivy" ενώ το ρωσικό υπουργείο Άμυνας αναφέρει:"Χάρη σε μια καλοτυχία μπορέσαμε να αποφύγουμε μια τραγωδία".

Ρίχνει τους τόνους ο Τσαβούσογλου


O υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου, που βρίσκεται στη Ρώμη για να συμμετάσχει στις συνομιλίες για την Λιβύη, δήλωσε για το περιστατικό ότι η Άγκυρα ερευνά το περιστατικό με το ρωσικό αντιτορπιλικό και θα εκδώσει ανακοίνωση. Επανέλαβε, ωστόσο, την θέση της Άγκυρας ότι θέλει να διευθετήσει τις όποιες δυσκολίες στις σχέσεις της με τη Ρωσία. «Θέλουμε να επιλύσουμε την ένταση με το διάλογο» τόνισε ο ίδιος, σε δηλώσεις που μετέδωσε το τουρκικό τηλεπτικό δίκτυο TRT Turk.

Το επεισόδιο


Σύμφωνα με το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας, ένα ρωσικό αντιτορπιλικό χρειάστηκε σήμερα να καταφύγει στα πυροβόλα όπλα προκειμένου να αποφύγει τη σύγκρουση με ένα τουρκικό σκάφος στο Αιγαίο. “Το πλήρωμα του ρωσικού πολεμικού πλοίου Smetlivy, που βρισκόταν 22 χλμ.[13,6 μίλια] από το ελληνικό νησί Λήμνος στο βόρειο Αιγαίο, χρειάστηκε να χρησιμοποιήσει πυροβόλα όλα προκειμένου να αποφύγει μία σύγκρουση με ένα τουρκικό αλιευτικό σκάφος που πλησίασε σχεδόν στα 600 μέτρα”, ανέφερε σε ανακοίνωσή του το ρωσικό υπουργείο Άμυνας, προσθέτοντας πως κάλεσε τον τούρκο στρατιωτικό ακόλουθο στο υπουργείο έπειτα από το συμβάν.
Η απόσταση μεταξύ των δύο σκαφών "εγγυάτο" ωστόσο ότι το τουρκικό σκάφος δεν επλήγη από τα πυρά, διευκρινίζεται στην ανακοίνωση.
Σύμφωνα με το ρωσικό υπουργείο Άμυνας, στις 06:30 ώρα Γκρίνουιτς (08:30 ώρα Ελλάδας), το ρωσικό αντιτορπιλικό, που είχε ρίξει άγκυρα, παρατήρησε σε απόσταση περίπου χιλίων μέτρων ένα τουρκικό αλιευτικό σκάφος, που πλησίαζε προς το μέρος του από δεξιά.
"Παρά τις πολλές προσπάθειες του Smetlivy να αποκτήσει μια επαφή μέσω ραδιοτηλεγράφου το πλήρωμα του τουρκικού σκάφους δεν απάντησε, ούτε αντέδρασε στα οπτικά σήματα", εξηγεί η ανακοίνωση.
Έπειτα από τις ρωσικές βολές, το τουρκικό σκάφος άλλαξε αμέσως πορεία και συνέχισε τον δρόμο του, προσπερνώντας το Smetlivy σε απόσταση περίπου 540 μέτρων χωρίς καμία επαφή με το ρωσικό πλήρωμα", προσθέτει το υπουργείο.

Απάντηση τουρκικού στρατού


Λίγη ώρα μετά από την ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Άμυνας ήρθε η απάντηση από πλευράς Τουρκίας με το επιτελείο Στρατού να αναφέρει ότι απαγορεύεται πλέον στο προσωπικό του να πηγαίνει στη Ρωσία για διακοπές, στο πλαίσιο της έντασης που έχει δημιουργηθεί μεταξύ των δύο χωρών.
Το γενικό επιτελείο απαγόρευσε τόσο στο προσωπικό του όσο και στους σπουδαστές της στρατιωτικής ακαδημίας να πηγαίνουν στη Ρωσία για διακοπές για «προληπτικούς λόγους», διευκρίνισε το πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή.

Τεταμένες σχέσεις Ρωσίας-Τουρκίας


Οι σχέσεις ανάμεσα στις δύο χώρες βρίσκονται σε κρίσιμο σημείο, έπειτα από την κατάρριψη του ρωσικού μαχητικού στα σύνορα με τη Συρία πριν από 20 μέρες. Η Μόσχα δια στόματος του προέδρου της Β. Πούτιν, έκανε λόγο για "πισώπλατη μαχαιριά" και κατέστησε σαφές πως η πρόκληση δεν πρόκειται να μείνει αναπάντητη.
Το μαύρο κουτί του ρωσικού Su-24 το οποίο κατερρίφθη από τις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις βρίσκεται από την περασμένη βδομάδα στα χέρια του προέδρου Πούτιν, ο οποίος και είπε ότι πρέπει να ανοιχτεί ενώπιον διεθνούς ομάδας ειδικών, ώστε να αποκαλυφθεί η αλήθεια για το προδοτικό "μαχαίρωμα στην πλάτη".
© Παρέχεται από: News247.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου