Τρίτη 8 Δεκεμβρίου 2015

Κ.τ.Ε.-ΤΡΑΠΕΖΕΣ: Σχέδια λύσης για δανειολήπτες σε Ελβετικό


H Kεντρική Τράπεζα συμφώνησε με χρηματοπιστωτικά ιδρύματα την προώθηση και εφαρμογή σχεδίων για να δοθούν εναλλακτικές λύσεις σε δανειολήπτες και επιχειρήσεις που έχουν συνάψει δάνεια σε ελβετικό φράγκο.

Τα σχέδια είναι εθελοντικά και παρέχουν έκπτωση 10% μέχρι 40% σε περίπτωση διαγραφής ή μετατροπής του δανείου.

Όπως αναφέρει το Stockwatch. μιλώντας ενώπιον της κοινοβουλευτικής επιτροπής Οικονομικών ο διευθυντής του τμήματος εποπτείας της ΚΤ Γιάγκος Δημητρίου, αποφεύγοντας να κατονομάσει τις τράπεζες , παρέθεσε ωστόσο κάποιες λεπτομέρειες για τα σχέδια των τραπεζών.

Το σχέδιο συγκεκριμένης τράπεζας, είπε ο κ. Δημητρίου, χωρίς να αναφερθεί σε όνομα, είναι να μετατρέψει τα δάνεια από ελβετικό φράγκο σε ευρώ ή σε στερλίνα.

Προβλέπει επίσης, διαγραφή του κεφαλαίου 10%, συμφωνημένο επιτόκιο euribor 6 μηνών και περιθώριο που θα συμφωνηθεί με τον επηρεαζόμενο δανειολήπτη καθώς και επέκταση του δανείου στα 30 χρόνια ή 20 χρόνια για νομικά πρόσωπα.

Εάν δεν υπάρχουν καθυστερήσεις στην αποπληρωμή του δανείου τότε η τράπεζα θα πληρώνει τη 12η δόση.

Η μετατροπή του δανείου θα είναι δωρεάν, ενώ για τους πρώτους 12 μήνες οι δανειολήπτες θα
πληρώνουν μόνο τους τόκους και δεν θα υπάρχουν έξοδα συναλλαγής.

Εάν συμφωνηθεί πλήρης εξόφληση θα υπάρξει 20% διαγραφή του δανείου, ενώ σε περίπτωση που ο πελάτης αφήσει το δάνειο του σε φράγκο η αποπληρωμή θα επεκτείνεται μέχρι 30 χρόνια ή μέχρι το 71ο έτος του δανειολήπτη.

Το σχέδιο άλλης τράπεζας προβλέπει μετατροπή ή εξόφληση δανείου. Οι εκπτώσεις θα κυμαίνονται από 20%-40%. Επίσης προβλέπεται επέκταση του δανείου χωρίς επιβαρύνσεις εξόδων για τον πελάτη.

Το επιτόκιο θα είναι βάσει των προνοιών της αρχικής συμφωνίας του δανείου μέχρι περιθώριο 1,75%.

Μία άλλη τράπεζα, η οποία δεν έχει μεγάλα ποσά δανείων σε φράγκο, προσφέρει μετατροπή του δανείου σε ευρώ ή σε στερλίνα με μείωση 25% της οφειλής. Επίσης το ποσοστό που θα μειώνεται θα εξαρτάται από την εξασφάλιση ή τη συμπεριφορά του δανειολήπτη.

Στη συνέχεια το δάνειο θα χωρίζεται σε δύο δάνεια. Το ένα θα εξυπηρετείται και το άλλο δεν θα εξυπηρετείται.

Το δεύτερο δάνειο θα είναι άτοκο και θα γίνεται διαγραφή σε πέντε χρόνια του ποσού που δεν εξυπηρετείται.

Θα διαγράφεται 20% τον χρόνο από δάνειο που δεν θα εξυπηρετείται.

Τα σχέδια των τραπεζών θα είναι εθελοντικά και θα αφορούν όλων των ειδών δάνεια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου