Πέμπτη 3 Δεκεμβρίου 2015

ΕΝΩΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ κατα παράταξης κ. Μπουλέ



Η Ενωτική Πρωτοβουλία, για άλλη μια φορά, απαντά


στα μυθεύματα της παράταξης του κ. Μπουλέ.


Αγαπητοί συμπολίτες. Παραμονές του 2016, στην μνημονιακή Ελλάδα, κανείς δεν περιμένει να του τάξουν «λαγούς με πετραχήλια». Εκτός ίσως από την παράταξη του κ. Μπουλέ στον δήμο Ναυπακτίας που συνεχίζει να πορεύεται κάνοντας μικροπολιτική και μοιράζοντας ψέματα και υποσχέσεις.  Η παράταξη που βύθισε στην απραξία τον δήμο στην προηγούμενη θητεία της και δίχασε την κοινωνία, σε «δικά μας παιδιά» και σε εχθρούς, προσπαθεί να κρατηθεί στην επιφάνεια βάζοντας συνεχώς τρικλοποδιές στο έργο του δήμου με ψευτοκαταγγελίες, παραποιώντας την αλήθεια.

Ας μιλήσουμε για την πραγματικότητα.


1.      Τα χρήματα που δίνονται στον δήμο Ναυπακτίας για έργα, από την κεντρική διοίκηση, είναι πάρα πολύ λίγα. Μόλις 550.000 ευρώ. Το 2011 το αντίστοιχο ποσό ήταν 1.700.000 ευρώ. Το 2008 τα αντίστοιχα χρήματα στους έξι Καποδιστριακούς δήμους πλησίαζαν στα 5.000.000 ευρώ. Τα σημερινά χρήματα δεν φτάνουν ούτε για να καλύψουν βασικές ανάγκες του οδικού δικτύου, όταν αντιστοιχούν λιγότερα από 20 ευρώ ανά κάτοικο. Λογαριάστε λοιπόν πόσα αντιστοιχούν σε κοινότητες των 100 και των 200 κατοίκων.  Να θυμίσουμε ότι ο δήμος επλήγη τον προηγούμενο χειμώνα από θεομηνία και έχει καταγεγραμμένες καταστροφές 16.000.000 ευρώ στο οδικό του δίκτυο. Γι αυτό ο δήμος προγραμματίζει να αγοράσει με τα ελάχιστα χρήματα που διαθέτει δικά του μηχανήματα (γκρέιντερ και jcb) ώστε να μπορεί να λύνει προβλήματα με πολύ μικρό κόστος. Κι αυτό είναι κάτι που έπρεπε να είχαν κάνει οι προηγούμενοι, αλλά δυστυχώς το αμέλησαν.

2.      Αναγνωρίζοντας αυτή την δύσκολη κατάσταση αλλά και την προσπάθειες που καταβάλλει καθημερινά η σημερινή δημοτική πλειοψηφία το 80% των προέδρων ψήφισαν θετικά στο τεχνικό πρόγραμμα. Πρόεδροι εκλεγμένοι με την παράταξη του κ. Μπουλέ αλλά και άλλες παρατάξεις δεν ακολουθούν τον κ. Μπουλέ στον κατήφορο της καταγγελιολαγνείας που επέλεξε.

3.      Το 2015 συμβασιοποιείται και αρχίζει να εκτελείται το σύνολο σχεδόν του Τεχνικού προγράμματος του 2015, κάτι που δεν είχε συμβεί ούτε μια φορά στην θητεία του κ. Μπουλέ, γι αυτό και υπήρχαν δεκάδες έργα του τεχνικού προγράμματος που δεν είχαν καν μελετηθεί. Για όλα τα έργα που εκτελούνται και θα εκτελεστούν φέτος, την επιλογή έκαναν οι τοπικοί πρόεδροι και οι γενικές συνελεύσεις των τοπικών κοινοτήτων. Η δημοτική πλειοψηφία σεβάστηκε απολύτως τις επιλογές τους. Αυτό σημαίνει για εμάς Αυτοδιοίκηση. Το σύνολο σχεδόν του Τεχνικού προγράμματος υλοποιείται με δημοπρασίες, έχοντας ουσιαστικά μηδενίσει τις απ’ ευθείας αναθέσεις «στους δικούς μας». Οι συμπολίτες μας θυμούνται ότι οι αναθέσεις έργων, ήταν η αγαπημένη μέθοδος του τέως δημάρχου.

4.      Μπορεί οι δημοπρασίες να δημιουργούν κάποιες καθυστερήσεις αλλά υπηρετούν την δημοκρατία, την διαφάνεια αλλά και την αποτελεσματικότητα, αφού από τις εκπτώσεις που δίνονται προχωράμε σε νέα έργα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η σωστική επέμβαση στο ταλαίπωρο ΞΕΝΙΑ. Σήμερα εγκαθίσταται ο εργολάβος που αναλαμβάνει να «σουλουπώσει» και να διατηρήσει το κτίριο του ΞΕΝΙΑ. Το κόστος της επέμβασης είχε αρχικό προϋπολογισμό 190.000 ευρώ αλλά με την έκπτωση το έργο θα κοστίσει 90.000 ευρώ. Την Άνοιξη, με την υλοποίηση του έργου, το ΞΕΝΙΑ δεν θα κινδυνεύει να καταρρεύσει, δεν θα δίνει την εικόνα της εγκατάλειψης και θα έχουμε την δυνατότητα να σχεδιάσουμε με τον καλύτερο τρόπο την ανάδειξή του και την αξιοποίησή του.

5.      Τα χρήματα από τις ανεμογεννήτριες (περίπου 500.000 ευρώ) θα μπουν στον προϋπολογισμό, αμέσως μετά την έγκρισή του, αφού ακόμη δεν έχει έρθει στον δήμο το ποσό που αντιστοιχεί στο 2015. Θα αποδοθούν δε, στις τοπικές κοινότητες όπως ακριβώς ορίζει ο νόμος. Ομοίως δεν έχει έρθει στο δήμο ποσό 1.000.000 ευρώ που το είχε υποσχεθεί η κεντρική διοίκηση από παλαιότερα παρακρατηθέντα ποσά. Συζητήσαμε αναλυτικά με τους προέδρους των τοπικών κοινοτήτων που περιμένουν χρήματα από τις ανεμογεννήτριες τον σχεδιασμό του δήμου και η περισσότεροι αποδέχτηκαν τις δεσμεύσεις μας περιμένοντας την υλοποίησή του στο επόμενο χρονικό διάστημα.

6.      Η επόμενη προγραμματική περίοδος του ΕΣΠΑ, δεν έχει ακόμη ξεκινήσει και γι αυτό δεν υπάρχουν νέα έργα ενταγμένα στο ΕΣΠΑ. Στο τεχνικό πρόγραμμα προβλέπεται και πάλι ένα μεγάλο ποσό για μελέτες, έτσι ώστε να είμαστε προετοιμασμένοι για να καταθέσουμε προτάσεις και να πετύχουμε χρηματοδοτήσεις, κάτι που δυστυχώς δεν κατάφερε στην θητεία του ο κ. Μπουλές. Η σημερινή δημοτική πλειοψηφία έχει ήδη αρχίσει την προετοιμασία της. Αντίθετα στην θητεία του κ.Μπουλέ εκπονήθηκαν αναποτελεσματικές μελέτες εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ, προφανώς για να εξυπηρετηθούν τα «δικά μας παιδιά».

7.      Η ανεπάρκεια της προηγούμενης Δημοτικής Αρχής σε μελέτες και υλοποίηση έργων φαίνεται και από το γεγονός ότι από τα προγράμματα LEADER  (Αγροτικό – Αλιείας), το διαθέσιμο ποσό των 2.000.000 ευρώ περίπου, που δικαιούταν ο δήμος για δημόσια έργα, έμεινε αδιάθετο χωρίς μελέτες και προτάσεις! Αναγκαστήκαμε να εντάξουμε (εκπονώντας από την αρχή, ολοκληρωμένες μελέτες και προτάσεις) στην τελευταία προκήρυξη, έργα ύψους πάνω από 1.500.000 ευρώ με στενά έως ανύπαρκτα χρονικά περιθώρια. Υπάρχει κίνδυνος τα έργα να απενταχθούν και τα χρήματα να χαθούν για τον δήμο Ναυπακτίας. Αλλά για την παράταξη του κ. Μπουλέ αυτό δεν είναι πρόβλημα. Είναι ίσως άλλη μια ευκαιρία να κατηγορούν άλλους, για προβλήματα που οι ίδιοι δημιούργησαν.

8.      Στο τεχνικό πρόγραμμα της Περιφέρειας προβλέπονται έργα ύψους 3.500.000 ευρώ για την Ναυπακτία αφού ο δήμος συνεργάστηκε μαζί της στο επίπεδο της εκπόνησης των μελετών και όχι μόνο. Επιπλέον, σχεδόν 1.700.000 ευρώ κερδήθηκαν για την αποκατάσταση των ζημιών από την περσινή θεομηνία, με κοινή πρόταση που κατέθεσε ο δήμος και η Περιφέρεια.

9.      Η παράταξη του κ.Μπουλέ ισχυρίζεται, ψευδώς, ότι παρουσιάσαμε στην επιτροπή διαβούλευσης, το ίδιο με αυτήν επιχειρησιακό πρόγραμμα. Η αλήθεια είναι απλή. Το επιχειρησιακό πρόγραμμα δεν έχει ακόμη καταρτιστεί! Η επιτροπή διαβούλευσης συζήτησε μόνο την πρώτη φάση του που είναι μια καταγραφή των δεδομένων της περιοχής μας. Καταγράφονται πληθυσμιακά, οικονομικά, φυσικά και κοινωνικά δεδομένα. Σκιαγραφούνται οι αντίστοιχες προοπτικές - στρατηγικές. Αυτά δεν έχουν αλλάξει σημαντικά τα τελευταία τρία χρόνια. Η ουσιαστική συζήτηση και η επιλογή συγκεκριμένων στόχων – έργων θα γίνει, σύντομα, στην επόμενη φάση και θα έρθει για συζήτηση στο δημοτικό συμβούλιο. Όμως η έλλειψη επιχειρημάτων αναγκάζει τον κ.Μπουλέ να καταφύγει σε προφανή ψεύδη.

Τελειώνοντας η ανακοίνωση της παράταξης του κ.Μπουλέ αναφέρει όμως και μια πολύ μεγάλη αλήθεια. Λέει χαρακτηριστικά: « Με σωστές μελέτες όμως μπορούμε να εξασφαλίσουμε σημαντικά ποσά που θα αλλάξουν την εικόνα στο Δήμο μας».

Επιτέλους παραδέχονται ότι πρέπει να αλλάξει εικόνα ο δήμος μας.


Ξέχασαν τις προεκλογικές φούσκες για δήθεν έργα 42 εκατομμυρίων ευρώ και προσγειώθηκαν στην έρημο της πραγματικότητας.  Ένα χρόνο μετά την λήξη της θητείας του ο τέως δήμαρχος, αντιλαμβάνεται ότι παρέδωσε ένα δήμο, που έχει απόλυτη ανάγκη να αλλάξει. Το κάνει προφανώς για να έχει κάτι να πει, ως αντιπολίτευση. Εμείς του ευχόμαστε η θητεία του στην αντιπολίτευση να τον βοηθήσει να δει κι άλλες αλήθειες, να έρθει σε καλύτερη επαφή με την κοινωνία. Αυτά τα στοιχεία (και όχι μόνο αυτά) του είχαν λείψει όταν ήταν κλεισμένος στα  ενδότερα του δημαρχείου.

Ενωτική Πρωτοβουλία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου