Κυριακή 6 Δεκεμβρίου 2015

Οι σχέσεις Ρωσίας - Τουρκίας στα..."άκρα"


© Provided by έθνος.gr©

Με παρελθόν που χαρακτηρίζεται από βίαιες συγκρούσεις και εκτεταμένης κλίμακας πολέμους, με διαλείμματα συνεργασίας, οι σχέσεις Ρωσίας- Τουρκίας διανύουν μια έντονη ψυχροπολεμική φάση, μετά την κατάρριψη του ρωσικού μαχητικού από τουρκικό αεροσκάφος στη Συρία.
Από τη μία, η Μόσχα απειλεί να «καταστρέψει» την τουρκική οικονομία σταματώντας κάθε εμπορική συναλλαγή μαζί της και από την άλλη, η Αγκυρα «παίζοντας το ποντίκι με τη γάτα», ανάγκασε ρωσικά πλοία να αναμείνουν επί ώρες στα Στενά του Βοσπόρου προκειμένου να λάβουν το «πράσινο φως» της για να διέλθουν. Ταυτόχρονα, ρωσικό πλοίο βρέθηκε αντιμέτωπο με τουρκικό υποβρύχιο περνώντας τη Δευτέρα από τα Δαρδανέλια, χωρίς, ωστόσο, να προκληθεί επεισόδιο.

Κατηγορίες
Την ίδια ώρα εκτοξεύονται εκατέρωθεν βαρύτατες κατηγορίες. Σε μία ασυνήθιστη κίνηση, το ρωσικό υπουργείο Αμυνας κάλεσε ξένους δημοσιογράφους στις νέες εγκαταστάσεις του εθνικού κέντρου στρατιωτικού ελέγχου -το οποίο μοιάζει σαν να έχει ξεπηδήσει κατευθείαν από κατασκοπευτική ταινία- με θέμα το παράνομο εμπόριο πετρελαίου μεταξύ Τουρκίας και Ισλαμικού Κράτους. Ο αναπληρωτής υπουργός Αμυνας Ανατόλι Αντόνοφ, ο αναπληρωτής διευθυντής Λειτουργιών Σεργκέι Ρουντσκόι και ο επικεφαλής του Εθνικού Κέντρου στρατιωτικού ελέγχου Μιχαήλ Μιζίτζεφ παρουσίασαν βίντεο και φωτογραφίες για να αποδείξουν τα όσα ισχυρίζονται, πώς δηλαδή εμπλέκεται η Τουρκία στο λαθρεμπόριο πετρελαίου με τους τζιχαντιστές, η οποία είναι και ο κύριος αγοραστής λαθραίου πετρελαίου από τρομοκράτες στη Συρία και ότι στο λαθρεμπόριο εμπλέκονται -πάντα σύμφωνα με τους ρωσικούς ισχυρισμούς- μέλη της οικογένειας του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Ειδικότερα, όπως είπε ο αναπληρωτής υπουργός Αμυνας Αν. Αντόνοφ, «παρουσιάσαμε όλες τις αποδείξεις, πώς διεξάγεται το λαθρεμπόριο πετρελαίου μέσω του οποίου χρηματοδοτείται η τρομοκρατική οργάνωση. Ξέρουμε πόσο αξίζει ο λόγος του Ερντογάν». Πολύ γρήγορα, ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν απάντησε στις ρωσικές κατηγορίες καταγγέλλοντάς τες ως «ανήθικες» και με τη σειρά του μίλησε για αποδείξεις για ρωσική εμπλοκή στη διακίνηση του πετρελαίου του ΙΚ.

Αλλά και ο Τούρκος πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου είχε νωρίτερα χαρακτηρίσει «σοβιετική προπαγάνδα» τις ρωσικές κατηγορίες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου