Δευτέρα 25 Ιουλίου 2016

Αναδρομικές περικοπές στις συντάξεις

Το ελάχιστο ποσό ορίζεται στα 50 ευρώ, ενώ για όσους έχουν σύνταξη έως και 1000 ευρώ τον μήνα, η περικοπή δεν θα μπορεί να ξεπερνά τα 100 ευρώ μηνιαίως.


Το ελάχιστο ποσό ορίζεται στα 50 ευρώ, ενώ για όσους έχουν σύνταξη έως και 1000 ευρώ τον μήνα, η περικοπή δεν θα μπορεί να ξεπερνά τα 100 ευρώ μηνιαίως. 

 Ευνοϊκότερη για τους συνταξιούχους του Δημοσίου θα είναι η διαδικασία επιστροφής των χρημάτων που θα πρέπει να επιστρέψουν λόγω της αναδρομικής περικοπής των συντάξεων.

 Εν όψει της ενεργοποίησης μέτρων όπως είναι η περικοπή των μερισμάτων που διατίθενται στους δημοσίους υπαλλήλους αλλά και η περικοπή των επικουρικών συντάξεων, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γ. Χουλιαράκης κατέθεσε τροπολογία η οποία θεσπίζει ανώτατο και κατώτατο πλαφόν στο ποσό που θα μπορεί να παρακρατείται. Το ελάχιστο ποσό ορίζεται στα 50 ευρώ, ενώ για όσους έχουν σύνταξη έως και 1000 ευρώ τον μήνα, η περικοπή δεν θα μπορεί να ξεπερνά τα 100ευρώ μηνιαίως.

 Όπως αναφέρεται και στην έκθεση του γενικού λογιστηρίου «με την τροπολογία επανακαθορίζεται ο τρόπος και η διαδικασία είσπραξης μέσω παρακράτησης, αχρεωστήτων καταβληθέντων ποσών από συντάξεις, βοηθήματα καθώς και επιδόματα που χορηγούνται μαζί με τη σύνταξη».
 Έτσι:
  • Μειώνεται το ποσοστό του παρακρατούμενου ποσού από την ακαθάριστη μηνιαία καταβαλλόμενη σύνταξη από το 1/4που είναι σήμερα στο 1/10, εφόσον το ποσό της σύνταξης δεν ξεπερνά τα 1000 ευρώ. Αυτό, στην πράξη, σημαίνει ότι το μέγιστο παρακρατούμενο ποσό ανά μήνα, από τα 250 ευρώ που θα μπορούσε να είναι μέχρι σήμερα, περιορίζεται πλέον στα 100 ευρώ.
  • Εφόσον η σύνταξη ξεπερνά τα 1000 ευρώ, τότε το πλαφόν ορίζεται στο 1/6 της σύνταξης,αλλά για το τμήμα του ποσού που ξεπερνά τα 1000 ευρώ. Έτσι, αν κάποιος έχει σύνταξη 1500 ευρώ, τότε τα αναδρομικά θα μπορούν να φτάνουν στα 183 ευρώ.
  • Δεν υπάρχουν σχόλια:

    Δημοσίευση σχολίου