Κυριακή 17 Ιουλίου 2016

Κατρούγκαλος: Εκτός διαπραγμάτευσης 13ος και 14ος μισθός !... Και τι έγινε;... Μπας και τους δίνουν τ' αφεντικά;

Κατρούγκαλος: Εκτός διαπραγμάτευσης 13ος και 14ος μισθός
Διαβεβαιώσεις ότι δεν υπάρχει καμία περίπτωση να περικοπούν 13ος και 14ος μισθός  δίνει ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος ενώ αναφορικά με τον κατώτατο μισθό σημειώνει ότι επιδίωξη είναι να καθορίζεται από τους κοινωνικούς εταίρους.

Σε συνέντευξή του στο ραδιόφωνο του ΑΠΕ ο κ. Κατρούγκαλος σημειώνει ότι το θέμα του 13ου και 14ου μισθού είναι εκτός της ατζέντας της διαπραγμάτευσης με τους δανειστές. Αναφερόμενος στις επικείμενες διαπραγματεύσεις για τα εργασιακά, ενόψει της δεύτερης αξιολόγησης, ο κ. Κατρούγκαλος ορίζει τους άξονες της διαπραγμάτευσης, που είναι η επιστροφή των συλλογικών διαπραγματεύσεων, που έχει θέσει η κυβέρνηση, και οι ομαδικές απολύσεις και ο συνδικαλιστικός νόμος, που τέθηκαν από τους δανειστές.

Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο να τεθεί θέμα αύξησης του ελάχιστου επιτρεπόμενου ποσοστού ομαδικών απολύσεων, ο υπουργός Εργασίας απαντά ότι απ' ό,τι φαίνεται κάτι τέτοιο δεν είναι εκτός της ιδεοληπτικής αντίληψης του ΔΝΤ. Ωστόσο, διευκρινίζει ότι στην Ελλάδα κανείς- ούτε οι εργοδότες- θεωρούν ότι πρέπει να αυξηθούν τα ποσοστά αυτά, εκφράζοντας την άποψη ότι η στρατηγική του ΔΝΤ θα απομονωθεί και θα ηττηθεί, όπως συνέβη και στη διαπραγμάτευση για το ασφαλιστικό.

Σχετικά με τον κατώτατο μισθό, υπογραμμίζει ότι επιδίωξη είναι να συμφωνείται, όπως στο παρελθόν, με ελεύθερες διαπραγματεύσεις μεταξύ των κοινωνικών εταίρων και όχι με κρατική απόφαση, όπως επιβλήθηκε από τα προηγούμενα μνημόνια.

Μεταξύ άλλων θεμάτων, ο υπουργός Εργασίας σχολιάζει ότι ο συνδικαλιστικός νόμος είναι δεκτικός μικρών παρεμβάσεων στην κατεύθυνση του εκσυγχρονισμού του και της αντιμετώπισης κακών πρακτικών εφαρμογής του, δεδομένου ότι ψηφίστηκε το 1982. Επίσης, ο κ. Κατρούγκαλος, μέσω της συνέντευξής του στο Πρακτορείο, τάσσεται υπέρ της απλής, άδολης, ανόθευτης αναλογικής.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου