Σάββατο 16 Ιουλίου 2016

Απέτυχε το πραξικόπημα στη Τουρκία- Δεκάδες νεκροί - Φωτο - Video

Νύχτα χάους στην Τουρκία: Απέτυχε το πραξικόπημα – Δεκάδες νεκροί - ΦΩΤΟ - ΒΙΝΤΕΟ
Πραξικοπηματίες του στρατού επιχείρησαν να καταλάβουν την εξουσία στην Τουρκία με καταδιωκτικά αεροπλάνα και άρματα μάχης, προκαλώντας τη βίαιη απάντηση της Άγκυρας και την εσπευσμένη επιστροφή από τις διακοπές του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, που φαίνεται πως ελέγχει την κατάσταση.
Τουλάχιστον 194 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 1.200 τραυματίσθηκαν στη διάρκεια της απόπειρας του στρατιωτικού πραξικοπήματος, όπως μετέδωσε σήμερα το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή. Ο προηγούμενος επίσημος απολογισμός έκανε λόγο για τουλάχιστον 90 νεκρούς.
Το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων  Ανατολή έκανε επίσης γνωστό πως περίπου 200 στρατιώτες, που είχαν οχυρωθεί στο γενικό επιτελείο των ενόπλων δυνάμεων στην Άγκυρα, παραδόθηκαν στις δυνάμεις της τάξης.
Οι συγκρούσεις, κατά τις οποίες σημειώθηκαν πρωτοφανείς σκηνές βίας -εδώ και δεκαετίες- στην Άγκυρα και την Κωνσταντινούπολη, στοίχισαν τη ζωή σε τουλάχιστον 194 ανθρώπους, μεταξύ των οποίων πολλοί άμαχοι.
Συνελήφθησαν 1563 στρατιωτικοί, σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή.
Αυτοί είναι οι “εγκέφαλοι” του πραξικοπήματος στην Τουρκία
Ο πρώην νομικός σύμβουλος του γενικού επιτελείου ενόπλων δυνάμεων της Τουρκίας συνταγματάρχης Μουχαρέμ Κοσέ, ο οποίος αποπέμφθηκε πριν από λίγο καιρό, είναι ο εγκέφαλος του πραξικοπήματος, υποστηρίζει το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων «Ανατολή».
Σύμφωνα με το πρακτορείο, μεταξύ των πραξικοπηματιών υπάρχουν, άλλος ένας συνταγματάρχης, ένας αντισυνταγματάρχης και ένας ταγματάρχης. Το «Ανατολή» αναφέρει ότι έχουν ήδη συλληφθεί κάποιοι από τους πραξικοπηματίες.
Το πρακτορείο αναφέρει επίσης ότι στην Άγκυρα σκοτώθηκαν 17 αστυνομικοί κατά τη διάρκεια συγκρούσεων με στρατιωτικούς.
Σημειώνεται επίσης ότι πριν από μερικά λεπτά ο διοικητής του τρίτου σώματος στρατού, στρατηγός Ερνταλ Οζτούρκ έκανε δήλωση στο τηλεοπτικό κανάλι NTV και μέσω του καναλιού, κάλεσε τους στρατιώτες που ανήκουν στο τρίτο Σώμα, να επιστρέψουν στα στρατόπεδά τους.
Αφού ο πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ διαβεβαίωσε πως όλα είναι «σε μεγάλο βαθμό υπό έλεγχο», ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, δήλωσε σήμερα πριν από τα χαράματα ότι «υπάρχουν στην Τουρκία μια κυβέρνηση κι ένας πρόεδρος εκλεγμένοι από τον λαό» και πως «αν θέλει ο Θεός, θα ξεπεράσουμε αυτή τη δοκιμασία».
Ο Ερντογάν, ο οποίος έφθασε στο αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης προερχόμενος από το Μαρμαρίς και τον υποδέχθηκε ένα συμπαγές πλήθος υποστηρικτών του, αψήφησε τους πραξικοπηματίες προβλέποντας την αποτυχία της εξέγερσης και διαβεβαιώνοντας ότι θα συνεχίσει να εκτελεί τα καθήκοντά του «μέχρι το τέλος».


«Αυτοί που κατέβηκαν με άρματα μάχης θα συλληφθούν, επειδή αυτά τα άρματα μάχης δεν τους ανήκουν», πρόσθεσε ο Τούρκος πρόεδρος, οι οπαδοί του οποίου απάντησαν μαζικά στο κάλεσμά του να βγουν στους δρόμους της Άγκυρας, της Κωνσταντινούπολης και της Σμύρνης για να αντιταχθούν στο πραξικόπημα.
Ο Ερντογάν συνεχάρη τους Τούρκους επειδή βγήκαν «κατά εκατομμύρια» στους δρόμους, ιδιαίτερα στην εμβληματική πλατεία Ταξίμ της Κωνσταντινούπολης.
Η κατάσταση σε αυτή τη χώρα των 80 εκατομμυρίων κατοίκων και μέλος του ΝΑΤΟ απείχε πάντως ακόμη πολύ από το να έχει εξομαλυνθεί γύρω στις 07:00 (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας), περίπου οκτώ ώρες μετά την εκδήλωση της απόπειρας πραξικοπήματος.
Συγκλονιστικό ντοκουμέντο - Άρμα μάχης διαλύει ταξί συνεχίζοντας την πορεία του στην Κωνσταντινούπολη – ΒΙΝΤΕΟ
Συγκλονίζει το βίντεο από το κέντρο της Κωνσταντινούπολης, όπου άρμα μάχης περνά πάνω από ένα ταξί που έχει σταθμεύσει για να του ανακόψει την πορεία και συνεχίζει, χωρίς να υπολογίζει απολύτως τίποτα.
Και αυτά την ώρα που οι πολίτες γιουχάρουν και xτυπούν με οποιοδήποτε αντικείμενο το τανκ.



Εικόνες καταστροφής στο βομβαρδισμένο τουρκικό κοινοβούλιο - ΦΩΤΟ – ΒΙΝΤΕΟ
Εικόνα καταστροφής παρουσιάζει το κοινοβούλιο της Τουρκίας, το οποίο βομβαρδίστηκε τα ξημερώματα από ελικόπτερα, κατά τη διάρκεια της απόπειρας πραξικοπήματος.
Μάλιστα, τη στιγμή του βομβαρδισμού ήταν σε εξέλιξη συνεδρίαση.
Δείτε τις φωτογραφίες της Hurriyet.

Ελικόπτερο πυροβολεί πολίτες στην Τουρκία – ΒΙΝΤΕΟ
Σοκαριστικές είναι οι σκηνές που διαδραματίστηκαν κατά τη διάρκεια της νύχτας στους δρόμους της Άγκυρας.
Σε ερασιτεχνικό βίντεο φαίνονται οι χειριστές πολεμικού ελικοπτέρου να ανοίγουν πυρ και να «γαζώνουν» δυνάμεις της αστυνομίας και πολίτες που βρίσκονταν στο σημείο.

Τούρκοι στρατιώτες παραδίδονται στη γέφυρα του Βοσπόρου – ΒΙΝΤΕΟ
Περίπου εξήντα στασιαστές στρατιώτες, που είχαν καταλάβει τη νύχτα μια από τις κρεμαστές γέφυρες πάνω από τον Βόσπορο, παραδόθηκαν στις δυνάμεις ασφαλείας στην Κωνσταντινούπολη, σε απ' ευθείας τηλεοπτική μετάδοση.

Σποραδικοί πυροβολισμοί εξακολουθούσαν να ακούγονται νωρίς σήμερα το πρωί σε πολλές συνοικίες της Άγκυρας και της Κωνσταντινούπολης, έπειτα από μια νύχτα βίας και εκρήξεων που οφείλονταν, σύμφωνα με τα μέσα ενημέρωσης, σε αεροπορικούς βομβαρδισμούς.
Συγκλονιστικό ΒΙΝΤΕΟ από την επίθεση στο προεδρικό μέγαρο στην Άγκυρα
Ένα αεροπλάνο έριξε νωρίς σήμερα το πρωί μια βόμβα κοντά στο τουρκικό Προεδρικό Μέγαρο στην Άγκυρα και καταδιωκτικά αεροπλάνα F-16 βομβάρδισαν άρματα μάχης των στασιαστών κοντά στο προεδρικό μέγαρο, ανακοίνωσε η προεδρία.

Ο Πρωθυπουργός της Τουρκίας διόρισε νέο προσωρινό αρχηγό των ενόπλων δυνάμεων
Ο Τούρκος πρωθυπουργός Γιλντιρίμ έδωσε διαταγή στον στρατό να καταρρίπτει τα αεροπλάνα και τα ελικόπτερα που βρίσκονται στα χέρια των πραξικοπηματιών, σύμφωνα με έναν Τούρκο αξιωματούχο. Ανακοίνωσε πως διόρισε έναν νέο προσωρινό αρχηγό των ενόπλων δυνάμεων.
Κατά την άφιξη του στο αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης, ο Ερντογάν κατήγγειλε την "προδοσία" των πραξικοπηματιών στρατιωτών, τους οποίους κατηγόρησε ότι συνδέονται με τον ορκισμένο εχθρό του, τον Φετουλάχ Γκιουλέν, έναν ιεροκήρυκα αυτοεξόριστο εδώ και χρόνια στις ΗΠΑ.
Ο ορκισμένος εχθρός του Ερντογάν καταδικάζει την απόπειρα πραξικοπήματος
«Αρνούμαι κατηγορηματικά αυτές τις κατηγορίες», απάντησε αυτός ο τελευταίος σε ανακοίνωση του από τις ΗΠΑ, όπου διαμένει. «Υπέφερα από πολλά στρατιωτικά πραξικοπήματα τα 50 τελευταία χρόνια και βρίσκω συνεπώς ιδιαίτερα προσβλητικό το να κατηγορούμαι ότι έχω οποιαδήποτε σχέση με αυτή την απόπειρα».
Όσο για τον αρχηγό των Ενόπλων Δυνάμεων, που σύμφωνα με τα μέσα ενημέρωσης ήταν κρατούμενος των πραξικοπηματιών στο γενικό επιτελείο του στην Άγκυρα, ο Ερντογάν δήλωσε πως δεν γνωρίζει πού βρίσκεται. Πριν από λίγο πάντως ανακοινώθηκε πως ο στρατηγός Χουλουσί Ακάρ είχε τεθεί υπό κράτηση από τους πραξικοπηματίες, διασώθηκε και μεταφέρθηκε σε ασφαλές μέρος.
Ερντογάν: Βομβάρδισαν το ξενοδοχείο μου στην Αλικαρνασσό - ΒΙΝΤΕΟ
Ο Ερντογάν υποστήριξε ακόμη πως το ξενοδοχείο στο οποίο περνούσε τις διακοπές του στο Μαρμαρίς, θέρετρο στη νοτιοδυτική Τουρκία, βομβαρδίσθηκε μετά την αναχώρησή του.
Ο πρωθυπουργός Γιλντιρίμ έκανε λόγο για μια "βλακώδη" και "καταδικασμένη σε αποτυχία" απόπειρα πραξικοπήματος.
Το κοινοβούλιο, γύρω από το οποίο αναπτύχθηκαν άρματα μάχης, βομβαρδίσθηκε στην Άγκυρα, όπου τουλάχιστον 17 αστυνομικοί σκοτώθηκαν, μετέδωσε το Ανατολή.
Στην Κωνσταντινούπολη, στρατιώτες άνοιξαν πυρ εναντίον του πλήθους, προκαλώντας δεκάδες τραυματίες, όπως διαπίστωσε φωτογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου. Αεροπλάνα F-16 κατέρριψαν επίσης ένα ελικόπτερο των πραξικοπηματιών, σύμφωνα με την τουρκική τηλεόραση.
Οι πρώτες δηλώσεις του Ερντογάν στην Κωνσταντινούπολη: "Θα πληρώσουν ακριβά οι προδότες" – ΒΙΝΤΕΟ
Περίπου δύο ώρες μετά την ανακοίνωση του πραξικοπήματος, ο πρόεδρος Ερντογάν είχε προβλέψει την αποτυχία του μιλώντας με ανέκφραστη φωνή στην τηλεόραση από ένα αδιευκρίνιστο μέρος με κινητό μέσω FaceTime.

Η δημόσια τουρκική τηλεόραση είχε μεταδώσει λίγο πριν από τα μεσάνυκτα ένα ανακοινωθέν των "τουρκικών ενόπλων δυνάμεων" που έκανε λόγο για κήρυξη στρατιωτικού νόμου και απαγόρευση της κυκλοφορίας σ' όλη τη χώρα.
Τουρκικός στρατός: Αναλάβαμε την εξουσία
Οι πραξικοπηματίες δικαιολόγησαν την "πλήρη κατάληψη της εξουσίας σ' όλη τη χώρα" εκ μέρους τους επικαλούμενοι την ανάγκη "να διασφαλιστούν και να αποκατασταθούν η συνταγματική τάξη, η δημοκρατία, τα ανθρώπινα δικαιώματα και οι ελευθερίες και να υπερισχύσει ο ανώτατος νόμος της χώρας".
Ο πρωθυπουργός προειδοποίησε τους πραξικοπηματίες ότι θα πληρώσουν "το υψηλότερο τίμημα".
Οι γέφυρες πάνω από τον Βόσπορο έκλεισαν και προς τις δύο κατευθύνσεις.

Στην Κωνσταντινούπολη, οι μεγάλες αρτηρίες, κυρίως αυτές που οδηγούν στην πλατεία Ταξίμ, αποκλείσθηκαν από τις δυνάμεις της τάξης και η παρουσία της αστυνομίας ήταν μαζική.
Πολλοί κάτοικοι έσπευσαν στα καταστήματα για να αγοράσουν φιάλες νερού και τρόφιμα και στα μηχανήματα αυτόματων τραπεζικών συναλλαγών για να σηκώσουν μετρητά.
Ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα ζήτησε να υποστηριχτεί η "δημοκρατικά εκλεγμένη" τουρκική κυβέρνηση, "να επιδειχθεί αυτοσυγκράτηση και να αποφευχθεί η βία ή ένα αιματοκύλισμα".
Η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Διπλωματίας Φεντερίκα Μογκερίνι ζήτησε επίσης "αυτοσυγκράτηση" και "σεβασμό των δημοκρατικών θεσμών".
Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ ζήτησε να αποφευχθεί "κάθε φονική συγκρουση".
Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι-Μουν δήλωσε ότι "έχει κρίσιμη σημασία να αποκατασταθούν η πολιτική εξουσία και η συνταγματική τάξη γρήγορα και ειρηνικά".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου