Σάββατο 2 Ιουλίου 2016

Τζαμί και επίσημα η Αγία Σοφία



© Ανθή Κουτσουμπού

Το κάλεσμα του μουεζίνη για προσευχή αντήχησε για πρώτη φορά εδώ και 85 χρόνια, μέσα στην Αγιά Σοφιά, προκαλώντας την αντίδραση του ελληνικού υπουργείο Εξωτερικών.


Τα τελευταία τέσσερα χρόνια, η πρόσκληση για προσευχή γινόταν από τους μιναρέδες του ναού και ο μουεζίνης πραγματοποιούσε τη σχετική διαδικασία από μια ξεχωριστή αίθουσα και όχι από το εσωτερικό της εκκλησίας.

Το πρωί της Παρασκευής, ωστόσο, η διαδικασία άλλαξε ενώ το κάλεσμα για προσευχή μεταδόθηκε τηλεοπτικά το Σάββατο.

Να θυμίσουμε ότι τον προηγούμενο μήνα είχε προκύψει και πάλι θέμα μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας λόγω της ανάγνωσης του Κορανίου εντός της Αγίας Σοφίας.

Ανησυχεί και δυσφορεί το ελληνικό ΥΠΕΞ


Ερωτηθείς για το θέμα ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Ευστράτιος Ευθυμίου, απάντησε: "Εκφράζουμε την έντονη ανησυχία και δυσφορία μας για ένα ακόμη βήμα που υπονομεύει τον χαρακτήρα της Αγίας Σοφίας ως μνημείου παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς και που προφανώς δεν συνάδει με τις αρχές που οφείλουν να διέπουν ένα σύγχρονο, κοσμικό κράτος.
Έχουμε κατ' επανάληψη τονίσει με σειρά ενεργειών μας με σκοπό την ενημέρωση κρατών και διεθνών οργανισμών, ότι η απόπειρα αλλαγής χρήσης από μουσείο σε τέμενος της Αγίας Σοφίας που έχει χαρακτηριστεί από την UNESCO ως παγκόσμια πολιτιστική κληρονομιά είναι ένα διεθνές ζήτημα. Ένα ζήτημα μείζονος σημασίας που άπτεται της προστασίας της ταυτότητας ενός μνημείου που ανήκει στον πανανθρώπινο πολιτισμό".
Και κατέληξε: "Αυτό πρέπει να το αντιληφθεί πρώτη από όλους η Τουρκία. Την καλούμε για άλλη μια φορά να προσαρμοστεί στις απαιτήσεις του ευρωπαϊκού πολιτισμού και να σταματήσει να υποστηρίζει  αναχρονιστικές και ακατανόητες δραστηριότητες. Οφείλει να επιδείξει, επιτέλους, τον απαιτούμενο σεβασμό προς το Διεθνές Δίκαιο και τις διεθνείς υποχρεώσεις που έχει αναλάβει για σεβασμό του συνόλου των μνημείων που βρίσκονται στην επικράτειά της, χριστιανικών ή μη".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου