Παρασκευή 1 Ιουλίου 2016

Αντιδήμαρχοι των.... 600 ευρώ

       
Νέο "τσουνάμι" στον χώρο της Αυτοδιοίκησης προκαλεί το σχέδιο νόμου «αυτοτελής υπηρεσία εποπτείας Ο.Τ.Α, ρύθμιση θεμάτων ΟΤΑ και άλλες διατάξεις» καθώς γίνεται κυριολεκτικά «σφαγή» στους μισθούς των αντιδημάρχων προκειμένου να επανέλθει η μισθοδοσία για τους άμισθους αντιδημάρχους.

Πρόκειται για μια μείωση που κυμαίνεται από 25% - 30% της αντιμισθίας του Δημάρχου. Αυτό σημαίνει ότι οι αντιδήμαρχοι δεν θα λαμβάνουν το 50% της αντιμισθίας του δημάρχου, αλλά το 25% ή το 30%!

Αντιδημάρχοι 600 - 900 ευρώ


Αν τελικά ψηφιστεί το επίμαχο σχέδιο το οποίο βρίσκεται σε διαβούλευση, τότε θα μιλάμε για αντιδημάρχους των 600 ευρώ ή 700 ευρώ ή 900 ευρώ/μήνα, γεγονός που έχει πυροδοτήσει σφοδρές αντιδράσεις στον χώρο της Αυτοδιοίκησης και με την επισήμανση … « αν αξίζει στο άμεσο μέλλον να είσαι αντιδήμαρχος των 600 ευρώ, τη στιγμή μάλιστα που «σηκώνουν» τεράστιες ευθύνες (διοικητικές, αστικές και ποινικές) καθημερινά.

"Διάλυση της Αυτοδιοίκησης"

Το μεγάλο μαχαίρι στους μισθούς των αντιδημάρχων αφορά τους δήμους άνω των 2.000 κατοίκων και μέχρι 200.000 κατοίκων. Για διάλυση της Αυτοδιοίκησης κάνουν λόγο οι εμπλεκόμενοι, με την ΚΕΔΕ να καθορίζει το πλαίσιο των επόμενων κινήσεων της, στη Γενική Συνέλευση που θα πραγματοποιηθεί τις επόμενες μέρες στην Αθήνα.

Το επίμαχο θέμα φαίνεται να έχει έντονο παρασκήνιο, με δεδομένη την πρόσφατη στάση του υπουργείου Εσωτερικών να υπάρξουν μειώσεις στους μισθούς των δημάρχων ώστε να καλυφθούν οι άμισθοι αντιδήμαρχοι, εξέλιξη που επίσης πυροδότησε έντονες αντιδράσεις που οδήγησαν τελικά στην «κατακρεούργηση» των μισθών των αντιδημάρχων.

Το επίμαχο άρθρο

Άρθρο 59

Αντιμισθία Αντιδημάρχων - Αποζημιώσεις δημοτικών συμβούλων

1.Η παράγραφος 1 του άρθρου 92 του ν. 3852/2010 αντικαθίσταται ως εξής:

«1. Οι δήμαρχοι, οι αντιδήμαρχοι και οι πρόεδροι των δημοτικών συμβουλίων λαμβάνουν αντιμισθία, η οποία καταβάλλεται από το δήμο».

2. Η παράγραφος 3 του άρθρου 92 του ν. 3852/2010 αντικαθίσταται ως εξής:

«3. α. Το πενήντα τοις εκατό (50%) της αντιμισθίας που αναλογεί στον δήμαρχο λαμβάνουν οι αντιδήμαρχοι των δήμων με πληθυσμό άνω των 200.000 κατοίκων, οι αντιδήμαρχοι δήμων που δεν προέρχονται από συνένωση και έχουν πληθυσμό έως δύο χιλιάδες (2.000) κατοίκους, καθώς και ο αντιδήμαρχος δημοτικής κοινότητας που εκτείνεται στην εδαφική περιφέρεια ενός νησιού κατά το άρθρο 207.

β. Σε δήμους με αριθμό αντιδημάρχων έως τέσσερις, οι αντιδήμαρχοι λαμβάνουν το είκοσι πέντε τοις εκατό (25%) της αντιμισθίας που αναλογεί στον δήμαρχο. Στους υπόλοιπους δήμους οι αντιδήμαρχοι λαμβάνουν το τριάντα τοις εκατό (30%) της αντιμισθίας που αναλογεί στον δήμαρχο.

3.Οι πρόεδροι των δημοτικών συμβουλίων λαμβάνουν το σαράντα τοις εκατό (40%) της αντιμισθίας που αναλογεί στον δήμαρχο».

4.Στο άρθρο 92 του ν. 3852/2010 προστίθεται παράγραφος με αριθμό 9, ως εξής :

«9. Τα μέλη του δημοτικού συμβουλίου, πλην αυτών που λαμβάνουν αντιμισθία, δικαιούνται αποζημίωση για τη συμμετοχή τους στις συνεδριάσεις του δημοτικού συμβουλίου και μέχρι 4 συνεδριάσεις το μήνα. Το ύψος της αποζημίωσης αυτής, δεν μπορεί να υπερβαίνει το ποσό που αντιστοιχεί στο 4% της αντιμισθίας του Δημάρχου Αθηναίων, ήτοι 1% για κάθε συνεδρίαση, και βαρύνει τον προϋπολογισμό του οικείου Ο.Τ.Α. Κάθε λεπτομέρεια για την εφαρμογή της παρούσας, καθορίζεται με απόφαση του Υπουργού Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, που εκδίδεται

neakriti.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου