Σάββατο 23 Ιουλίου 2016

«Παράθυρο» Κατρούγκαλου στις ομαδικές απολύσεις



Παράθυρο στο θέμα των ομαδικών απολύσεων άνοιξε ο υπ. Εργασίας Γ. Κατρούγκαλος την ώρα που τα «μηνύματα» απ' την Κομισιόν και το ΣΕΒ επιμένουν στην - έστω υπό όρους - απελευθέρωση τους. 
    
Ερωτηθείς σχετικά στο Σκάι ο υπουργός δήλωσε πως στην πρόσφατη επίσκεψη του Επιτρόπου Μοσκοβισί στην Αθήνα του είπε πως η ρήξη με το ΔΝΤ για τα εργασιακά είναι διαρκής και πως οι ομαδικές απολύσεις δεν έχουν νόημα στην Ελλάδα. Ωστόσο ο κ. Κατρούγκαλος έσπευσε να σημειώσει πως  «θα αναγκαστούμε να συμμορφωθούμε με την απόφαση του ευρωπαϊκού συμβουλίου για τις απολύσεις».

Σημειώνεται ότι τόσο ο κ. Μοσκοβισί όσο και η αρμόδια Επίτροπος Εργασίας Μαριάν Τίσεν με πρόσφατες δηλώσεις τους καλούν την Αθήνα να εφαρμόσει πλήρως την Κοινοτική Οδηγία στις ομαδικές απολύσεις και ουσιαστικά να μην μπορεί η εκάστοτε κυβέρνηση και υπουργός να παρεμβαίνει όταν μία επιχείρηση προβαίνει σε μαζικές απολύσεις. 

Παράλληλα αναμένεται και η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου στην προσφυγή που έχει καταθέσει η ΑΓΕΤ Ηρακλής και για την οποία η εισήγηση - «βόμβα» του γενικού εισαγγελέα κρίνει ασύμβατη με το κοινοτικό δίκαιο τη δυνατότητα που παρέχει η ελληνική νομοθεσία στον εκάστοτε υπουργό Εργασίας να αρνείται σε επιχειρήσεις τη διενέργεια ομαδικών απολύσεων. Η εισήγηση-βόμβα έρχεται έπειτα από προδικαστικό αίτημα του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ), στο οποίο έχει προσφύγει η εταιρεία ΑΓΕΤ Ηρακλής.
Ο υπουργός Εργασίας επανέλαβε σήμερα πως θα υπάρξει προσπάθεια απομόνωσης του ΔΝΤ, ενώ επανέλαβε για ακόμη μία φορά πως ούτε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο επιθυμεί την κατάργηση του 13ου και 14 μισθού.

Ο κ. Κατρούγκαλος τόνισε πως οι μισθοί δεν θα μειωθούν και δεν τίθεται θέμα κατώτατου μισθού.
    
Σε σχετική ερώτηση για την επερχόμενη διαπραγμάτευση του Σεπτεμβρίου ο κ. Κατρούγκαλος σημείωσε πως το ΔΝΤ θα απομονωθεί ενώ δεν τίθεται κανένα θέμα κατάργησης ή ενσωμάτωσης 13ου και 14ου μισθού. Συγκεκριμένα ο κ. Κατρούγκαλος είπε πως «το μόνο θέμα που θα μπει σε διαπραγμάτευση είναι ο μηχανισμός χορήγησης των μισθών». Ο κ. Κατρούγκαλος είπε επίσης πως «δεν είναι δουλειά του κράτους να αποφασίζει για τους μισθούς».
    
Ο κ. Κατρούγκαλος σημείωσε επίσης με νόημα πως «εμείς κώδικα Πινοσέτ δεν θα βάλουμε στα εργασιακά. Δεν υπάρχει περιθώριο για καμία υποχώρηση».
    
Αναφερόμενος στην περικοπή του ΕΚΑΣ και τους λόγους της συγκεκριμένης ενέργειας ο υπουργός Εργασίας ανέφερε «όποιος έχασε το ΕΚΑΣ έχει δίκιο να παραπονιέται, αλλά έρχονται μέτρα που θα ενισχύσουν όσους το έχασαν».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου