Παρασκευή 22 Ιουλίου 2016

18χρονος Ιρανογερμανός ο ένοπλος του μακελειού



Ένας 18χρονος Ιρανογερμανός, ο οποίος ζούσε «για μεγάλο διάστημα» στην Βαυαρία, ήταν ο δράστης της ένοπλης επίθεσης στο εμπορικό κέντρο «Olympia» του Μονάχου και έδρασε μεμονωμένα, ανακοίνωσε σε συνέντευξη Τύπου ο Πρόεδρος της Αστυνομίας του Μονάχου Χουμπέρτους 'Αντρε, ο οποίος ωστόσο απέφυγε να διευκρινίσει εάν επρόκειτο για περίπτωση «αμόκ ή τρομοκρατικής ενέργειας».

Σύμφωνα με τον κ. 'Αντρε, από την επίθεση υπάρχουν δέκα νεκροί, συμπεριλαμβανομένου του δράστη ο οποίος εικάζεται ότι αυτοκτόνησε, αφού προηγουμένως είχε δεχθεί και πυρά των δυνάμεων ασφαλείας. Μεταξύ των 21 τραυματιών υπάρχουν τρία άτομα σε σοβαρότερη κατάσταση, δήλωσε ο επικεφαλής της Αστυνομίας, χωρίς ωστόσο να δώσει περισσότερα στοιχεία, σεβόμενος, όπως είπε, τις οικογένειές τους.
Ο δράστης φορούσε κόκκινο σακίδιο και η αστυνομία του Μονάχου πλησίασε το πτώμα μόνο με ένα ρομπότ.
Αναφερόμενος στην ταυτότητα του δράστη, ο κ. 'Αντρε περιορίστηκε να δηλώσει ότι ήταν κάτοχος και γερμανικής και ιρανικής υπηκοότητας, ενώ σε ό,τι αφορά τα κίνητρά του, τόνισε την ανάγκη να ολοκληρωθεί πρώτα η σχετική έρευνα στο οικογενειακό και φιλικό του περιβάλλον. Διευκρίνισε πάντως ότι μέχρι τώρα δεν υπάρχουν στοιχεία που να τον συνδέουν με το λεγόμενον «Ισλαμικό Κράτος», αλλά θα διερευνηθούν όλες οι υποθέσεις. 
© Παρέχεται από: News247.gr  
Σε ό,τι αφορά τις πληροφορίες περί περισσότερων δραστών, ο Χουμπέρτους 'Αντρε σημείωσε ότι αρχικά είχε θεωρηθεί ότι δύο άτομα τα οποία επέβαιναν σε αυτοκίνητο το οποίο εθεάθη να εγκαταλείπει με μεγάλη ταχύτητα το εμπορικό κέντρο σχετίζονταν με την επίθεση, κατόπιν ωστόσο διαπιστώθηκε ότι επρόκειτο για εσφαλμένη εντύπωση. «Λάθος συναγερμός» σήμανε δε, όπως ανακοίνωσε η Αστυνομία, σε πολλά σημεία της πόλης κατά τη διάρκεια της αποψινής επιχείρησης, τα οποία οφείλονταν κατά πάσα πιθανότητα στον πανικό κάποιων πολιτών.
Ερωτηθείς σχετικά με την γνησιότητα ερασιτεχνικού βίντεο που κυκλοφόρησε νωρίτερα στο διαδίκτυο, ο κ. 'Αντρε επιβεβαίωσε ότι απεικόνιζε τον δράστη, ο οποίος ήταν οπλισμένος, λίγο πριν από τις 20.30 (τοπική ώρα), οπότε και εντοπίστηκε η σωρός του, σε δρόμο δίπλα στο εμπορικό κέντρο. Το σακίδιο που έφερε δεν περιείχε εκρηκτικά, ο δράστης ωστόσο είχε μαζί του αρκετές σφαίρες.
Video

Στην αστυνομική επιχείρηση η οποία ξεκίνησε με την πρώτη ειδοποίηση της Αστυνομίας στις 17:50 (τοπική ώρα) συμμετείχαν, σύμφωνα με τον κ. 'Αντρε 2300 άτομα, τόσο από τις δυνάμεις της Βαυαρίας όσο και από ειδικές μονάδες της Ομοσπονδιακής Αστυνομίας και άλλων κρατιδίων. Κατά την διάρκεια των ερευνών, «προτάξαμε την ασφάλεια από την ταχύτητα και θέλαμε να διασφαλίσουμε ότι δεν υπήρχαν άλλοι οπλισμένοι δράστες ελεύθεροι», δήλωσε ο κ. 'Αντρε και τόνισε ότι, αν και δεν μπορεί να υπάρξει 100% ασφάλεια, δεν υπάρχουν στοιχεία τα οποία να υποδεικνύουν ότι οι πολίτες του Μονάχου έχουν λόγο να αισθάνονται ανασφάλεια. Σημείωσε μάλιστα ότι οι διάφορες εκδηλώσεις που ήταν προγραμματισμένες κανονικά και είχαν αρχικά ακυρωθεί μπορούν να πραγματοποιηθούν κανονικά, εκτός εάν οι διοργανωτές προτιμούν να τις αναβάλουν, σε ένδειξη σεβασμού προς τα θύματα.
Η στιγμή που η αστυνομία μπαίνει στο εμπορικό
Munich  

Το χρονικό της επίθεσης


Η επίθεση άρχισε λίγο μετά τις 19:00 (ώρα Ελλάδας) σε ένα εστιατόριο McDonald's δίπλα στο εμπορικό κέντρο, πριν συνεχιστεί σε κοντινό δρόμο. Οι δράστες κατόπιν μπήκαν μέσα στο εμπορικό κέντρο Olympia, που βρίσκεται σε μικρή απόσταση από το Ολυμπιακό Στάδιο του Μονάχου, ανέφερε εκπρόσωπος της αστυνομίας.
Μια γυναίκα αφηγήθηκε μιλώντας σε βαυαρικό τηλεοπτικό δίκτυο ότι «μπαίναμε στο Μακντόναλντς για να φάμε», όταν «επικράτησε πανικός» και «κόσμος άρχισε να βγαίνει τρέχοντας». Άκουσε τουλάχιστον τρεις πυροβολισμούς, «παιδιά έκλαιγαν, κόσμος άρχισε να τρέχει προς την έξοδο πανικόβλητος».
Ερασιτεχνικό βίντεο που αναρτήθηκε σε ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης εικονίζει κόσμο καθώς βγαίνει από το εστιατόριο και έναν άνδρα ντυμένο στα μαύρα να πυροβολεί εναντίον των πολιτών.
Ένας άλλος, υπάλληλος σε ένα από τα καταστήματα του εμπορικού κέντρου, αφηγήθηκε ότι διασταυρώθηκε με τον έναν από τους δράστες: «πυροβόλησε δύο ανθρώπους και τράπηκα σε φυγή από το κτίριο σκαρφαλώνοντας έναν τοίχο. Και εκεί είδα πτώματα και τραυματίες», ανέφερε.
© Παρέχεται από: News247.gr  
Η καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ συγκάλεσε σήμερα στο Βερολίνο το συμβούλιο ασφαλείας της κυβέρνησής της, όπως ανακοίνωσε ο Αλτμάιερ, και πρόσθεσε: «είμαστε αποφασισμένοι να κάνουμε τα πάντα ώστε η τρομοκρατία και η απάνθρωπη βία δεν μη βρουν θέση στη Γερμανία».
Η «δολοφονική επίθεση του Μονάχου με συγκλονίζει βαθύτατα», δήλωσε ο πρόεδρος της Γερμανίας Γιοάχιμ Γκάουκ.
Ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα υποσχέθηκε στις γερμανικές αρχές «κάθε υποστήριξη που έχουν ανάγκη», ενώ ο γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ απηύθυνε ένα «προσωπικό μήνυμα υποστήριξης» στην Άγγελα Μέρκελ.
Η επίθεση στο Μόναχο διαπράχθηκε τέσσερις ημέρες μετά την επίθεση με τσεκούρι μέσα σε ένα τρένο, τη Δευτέρα, στο Βίρτσμπουργκ, επίσης στη Βαυαρία. Ο δράστης, ένας νεαρός που είχε ζητήσει άσυλο, τραυμάτισε τέσσερις τουρίστες από το Χονγκ Κονγκ και έναν διερχόμενο πριν πέσει νεκρός από πυρά της αστυνομίας.
Την ευθύνη για την επίθεση ανέλαβε η οργάνωση Ισλαμικό Κράτος· ήταν η πρώτη ενέργεια για την οποία ανέλαβε την ευθύνη το ΙΚ στο γερμανικό έδαφος, όμως η γερμανική κυβέρνηση δεν πιστεύει ότι η οργάνωση είχε συμμετοχή στην οργάνωση ή στη διάπραξή της.
Ο γερμανός υπουργός Εσωτερικών Τόμας ντε Μεζιέρ είχε προειδοποιήσει την Τετάρτη τους συμπολίτες του ότι η Γερμανία «βρίσκεται στο στόχαστρο της διεθνούς τρομοκρατίας».
«Η κατάσταση είναι σοβαρή, πρέπει κι εμείς στη Γερμανία να αναμένουμε επιθέσεις μικρών ομάδων ή ριζοσπαστικοποιημένων ανθρώπων», είπε ο ντε Μεζιέρ, ο οποίος όταν διαπράχθηκε η επίθεση χθες βρισκόταν σε μια πτήση προς τις ΗΠΑ, όπου επρόκειτο να κάνει ολιγοήμερες διακοπές, αλλά επιστρέφει εσπευσμένα στη χώρα του και θα επισκεφθεί νωρίς το πρωί το Μόναχο, πριν μεταβεί στο Βερολίνο για να πάρει μέρος στη συνεδρίαση του συμβουλίου ασφαλείας υπό τη Μέρκελ.
Τα μαζικά μέσα μεταφοράς της πόλης, των οποίων η κυκλοφορία είχε διακοπεί το βράδυ της Παρασκευής, λειτουργούν και πάλι κανονικά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου