Τετάρτη 30 Μαρτίου 2016

Χρηματοδότηση των δήμων για την προώθηση των «Έξυπνων πόλεων», ζητάει ο Πατούλης

 
H ΚΕΔΕ μπορεί να συμμετέχει ενεργά σε εθνικό επίπεδο στην προσπάθεια προτυποποίησης των «Έξυπνων πόλεων» επισήμανε ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλης στην ομιλία του στο 1ο Ετήσιο Συνέδριο SMART CITIES – DIGITAL CITIZENS, το οποίο πραγματοποιήθηκε παρουσία του υπουργού Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης Παναγιώτη Κουρουμπλή.

Ο κ. Πατούλης σημείωσε πως πρέπει όλοι οι Δήμοι να μπορούν να οργανώσουν και να υποστηρίξουν την Πόλη τους, πριν αναλάβουν την πρωτοβουλία να την μετατρέψουν σε «Έξυπνη Πόλη», υπό την προϋπόθεση όμως ότι θα ενισχυθούν οικονομικά.Ενδεικτικά, όπως ανέφερε, απαιτείται:

– Ο σχεδιασμός και η χρηματοδότηση από δημόσιους πόρους ενός Προγράμματος Ενδυνάμωσης των Δήμων και κυρίως των μικρών ορεινών και νησιωτικών Δήμων για να αποκτήσουν την αναγκαία στελέχωση και τεχνική υποδομή, ώστε να ασκούν τις βασικές αρμοδιότητες που προβλέπει ο νόμος.

– Ο σχεδιασμός και η χρηματοδότηση από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Μεταρρύθμιση Δημόσιου Τομέα» 2014–2020 της οργάνωσης και του λειτουργικού εκσυγχρονισμού των Δήμων, για να αποκτήσουν την διοικητική ικανότητα που απαιτείται για την άσκηση του ρόλου τους και τη διαχειριστική επάρκεια που χρειάζονται για την αξιοποίηση των Επιχειρησιακών Προγραμμάτων.

– Η βελτίωση της νομοθεσίας που αφορά τη διοίκηση, τις αρμοδιότητες και τις λειτουργίες των Δήμων και η συνεπής εφαρμογή από την Πολιτεία του υφιστάμενου κανονιστικού πλαισίου για τη χρηματοδότησή τους.Μάλιστα τόνισε πως, όσον αφορά την οργάνωση και τον λειτουργικό εκσυγχρονισμό των Δήμων, «έχουμε ήδη ετοιμάσει, σε συνεργασία με το ΥΠΕΣΔΑ, ένα «Στρατηγικό Σχέδιο για την Προτυποποίηση και Απλούστευση των διαδικασιών λειτουργίας των ΟΤΑ με την αξιοποίηση των Τεχνολογιών Πληροφορίας και Επικοινωνιών».
Το έργο αυτό έχει εγκριθεί ως έργο – σημαία του ΥΠΕΣΔΑ από την Επιτροπή Παρακολούθησης του Επιχειρησιακού Προγράμματος από τις 30 Ιουνίου 2015 και αναμένουμε ακόμη την έκδοση της πρώτης πρόσκλησης από την αρμόδια Διαχειριστική Αρχή» και πρόσθεσε:
«Το ζήτημα αυτό ανήκει στην αρμοδιότητα της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, που πρέπει να αναλάβει τη σχετική πρωτοβουλία.
Άλλωστε ο παριστάμενος Υπουργός Εσωτερικών κ. Π. Κουρουμπλής έχει δείξει ότι ενδιαφέρεται να αξιοποιηθούν οι τεχνολογίες πληροφορίας και επικοινωνιών για τη βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών στους πολίτες.
Οι πρωτοβουλίες του, που αφορούν τη διασφάλιση της διαλειτουργικότητας των μητρώων και τη δημιουργία ενιαίου μητρώου πολιτών, αποδεικνύουν αυτό το ενδιαφέρον και θα θέλαμε να τον ενθαρρύνουμε να ξεπεράσει τα γραφειοκρατικά εμπόδια και να επιταχύνει αυτά τα έργα».

Ο κ. Πατούλης ανακοίνωσε πως σύντομα η ΚΕΔΕ θα είναι σε θέση να παρουσιάσει την κάρτα του δημότη, που θα αποτελεί, όπως επισήμανε, ένα έμπρακτο δείγμα του πώς αξιοποιούμε τις τεχνολογίες πληροφορίας και επικοινωνιών για να διευκολύνουμε τους δημότες μας.

Παράλληλα απεύθυνε πρόταση συνεργασίας προς όλους : την Κεντρική Διοίκηση, τα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα, την αγορά των Εταιριών Πληροφορικής, προκειμένου να ευοδωθούν όλες οι σχετικές πρωτοβουλίες για την αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών, με στόχο «την υπέρβαση της σημερινής δύσκολης περιόδου, την προώθηση της περιφερειακής και τοπικής ανάπτυξης και της κοινωνικής συνοχής και τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των πολιτών».

Ολοκληρώνοντας την ομιλία του ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ κάλεσε τους εκπροσώπους της Πολιτείας που παραβρέθηκαν στην εκδήλωση να προωθήσουν άμεσα την επόμενη περίοδο, δύο σημαντικές πρωτοβουλίες :

1ο Να διασφαλίσουν τη διαλειτουργικότητα όλων των συστημάτων της Δημόσιας Διοίκησης, περιλαμβανομένης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και

2ο Να εκπονήσουν και να εφαρμόσουν ένα Πρόγραμμα Υποστήριξης όλων των Δημοσίων φορέων, προκειμένου να εφαρμόσουν το πρόσφατο νομικό πλαίσιο που αφορά την ψηφιοποίηση και αξιοποίηση των δεδομένων (data) του Δημόσιου τομέα. -

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου