Δευτέρα 21 Μαρτίου 2016

Ο Σύλλογος Κλεπαιτών Αθήνας ζητά "Στεγαστική συνδρομή" των πληγέντων από τις κατολισθήσεις



ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΚΛΕΠΑΪΤΩΝ ΑΘΗΝΑΣ

Ήβης 13 111 46 Γαλάτσι. Τηλ. 210 2220347




ΠΡΟΣ : ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΠΟΔΟΜΩΝ, ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ ΚΑΙ ΔΙΚΤΥΩΝ

               Γραφείο Υπουργού κ. Χρήστου Σπίρτζη

e-mail:ypourgos@yme.gov.gr

Ημερ. :21-3-2016

Θέμα  :  Χορήγηση στεγαστικής συνδρομής από κατολισθήσεις

στην Κλεπά Ναυπακτίας

Κοιν.   : 1)  ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΑΙΤ/ΝΙΑΣ

                  Γραφείο Αντ/ρχηκας. Χριστίνας Σταρακά

e-mail :anti@aitnia.pde.gov.gr

2)  ΔΗΜΟΣ ΝΑΥΠΑΚΤΙΑΣ

Γραφείο Δημάρχου κ. Παναγιώτη Λουκόπουλου

e-mail :info@nafpaktos.gr4)  Δ.Α.Ε.Φ.Κ.

Υ/Ο κας. Μαρούλη

e-mail :yas@ggde.gr

3)  Δ.Α.Ε.Φ.Κ.

Υ/Ο κας. Μαρούλη

e-mail :yas@ggde.gr

            4)  ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΠΛΑΤΑΝΟΥ

                  Τ.Κ. ΚΛΕΠΑΣ

                  Γραφείο Προέδρου κ. Κων/νου Λαϊνη



Κύριε Υπουργέ,

Όπως γνωρίζετε η γενέτειρά μας Τ.Κ. Κλεπά της Δ.Ε. Πλατάνου του Δήμου Ναυπακτίας, από τα έντονα κατολισθιτικά φαινόμενα της 1-2-2015,επλήγη ανεπανόρθωτα, με αποτέλεσμα μεγάλο μέρος της κάτω συνοικίας του χωριού μας και κυρίως στο ιστορικό του κέντρο, δύο (2) σπίτια και ένα κατάστημα αφανίσθηκαν εξ αρχής,άλλα κατεδαφίσθηκαν εκ των υστέρων, σύμφωνα με αυτοψία της Δ.Α.Ε.Φ.Κ., αρκετά έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές, καθώς επίσης και το εσωτερικό οδικό δίκτυο.

Με την υπ’αριθμ. ΔΑΕΦΚ/οικ.2263/Α235 Κοινή Υπουργική Απόφαση των Υπουργών Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού και Οικονομικών (ΦΕΚ 1143Β/16-6-2015) για την «Οριοθέτηση περιοχών και χορήγηση στεγαστικής συνδρομής για την αποκατάσταση των ζημιών σε κτίρια από τις κατολισθήσεις του Ιανουαρίου και Φεβρουαρίου 2015 σε περιοχές των Περιφερειών Δυτικής Ελλάδας και Ηπείρου», ορίσθηκε το πλαίσιο για τη χορήγηση από την αρμόδια Υπηρεσία Στεγαστικής Συνδρομής (Σ.Σ.) για την επισκευή ή την ανακατασκευή των κτιρίων που έχουν υποστεί βλάβες. Βάσει της ανωτέρω ΚΥΑ, η Σ.Σ. συνίσταται σε 60% Δωρεάν Κρατική Αρωγή (Δ.Κ.Α.) που χορηγείται από την αρμόδια Υπηρεσία και από 40% Άτοκο Δάνειο (Α.Δ.) για τους δικαιούχους δανειολήπτες που χορηγείται από τα Πιστωτικά Ιδρύματα. Σε περιπτώσεις ανακατασκευής, ορίσθηκε δε ότι το ποσό της Σ.Σ. για κατοικίες και ανεξάρτητους βοηθητικούς χώρους κατοικίας (χώροι υγιεινής, μαγειρεία, κλπ) προβλέπεται στα 600 ευρώ ανά τ. μ. πληγείσας επιφάνειας, για ιερούς ναούς στα 500 ευρώ ανά τ. μ. πληγείσας επιφάνειας, για κτίρια επαγγελματικής χρήσης στα 400 ευρώ ανά τ. μ. πληγείσας επιφάνειας, για κτηνοτροφικές μονάδες, αγροτικές αποθήκες κλπ στα 200 ευρώ ανά τ. μ. πληγείσας επιφάνειας κλπ κατά τα διαλαμβανόμενα στην παράγραφο 4.3 της ΚΥΑ. Ορίσθηκε ακόμη ότι η Σ.Σ. μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για αυτοστέγαση, για την αγορά δηλαδή έτοιμου ή υπό ανέγερση κτιρίου εντός της Περιφερειακής Ενότητας του πληγέντος κτιρίου σύμφωνα με το ΦΕΚ 2241Β/19-10-2015.

Τα ανωτέρω ποσά αποδεικνύονται ανεπαρκή για την αποκατάσταση των ζημιών των πληγέντων. Ιδίως δε στην περίπτωση των κατοικιών, το ποσό των 600 ευρώ/τ.μ. και για κτίρια επαγγελματικής χρήσης το ποσό των 400 ευρώ, δεν μπορεί να αξιοποιηθεί ουσιαστικά από τους ζημιωθέντες. Τούτο δε διότι με βάση τις συνθήκες της αγοράς, το δυσπρόσιτο της περιοχής, αλλά και την περιουσία την οποία απώλεσαν, η ιδιωτική συμμετοχή με την οποία καλούνται να συμμετάσχουν ώστε να συμπληρώσουν το απαιτούμενο ποσό για την ανακατασκευή ή αυτοστέγαση, είναι ιδιαιτέρως αυξημένη, έως αδύνατη. Θα πρέπει να λάβετε υπ όψιν σας ότι οι αγορά όλων των οικοδομικών υλικών γίνονται είτε στο Αγρίνιο, είτε στην Λαμία που απέχουν 100 χλμ και τα φορτηγά, λόγω της μη προσιτής βατότητας των δρόμων, είναι ιδιαίτερα χρονοβόρα π.χ. αγορά αμμοχάλικου στο Αγρίνιο η Λαμία 20 ευρώ/ κ.μ. διάθεση στην Κλεπά 65 ευρώ / κ.μ., αγορά τσιμέντου 4,5 ευρώ / σάκος 50 κιλών, διάθεση στο χωριό 9,5 ευρώ. Όλοι οι τεχνίτες βρίσκονται στα δύο ανωτέρω πλησιέστερα αστικά κέντρα, με αποτέλεσμα το κόστος να επιβαρύνετε με έξοδα διαμονής. Τα ανωτέρω οι τοπικοί φορείς τα γνωρίζουν γι αυτό και η Αντιπεριφερειάρχης Περιφερειακής ΕνότηταςΑιτ/νίας κα. Χριστίνα Σταρακά, στην εισήγησή της στο Περιφερειακό Συμβούλιο στην Πάτρα της 4-2-2015 για το κόστος των ζημιών, προσδιόρισε την αποζημίωση για τα τρία (3) πρώτα κτίρια που αφανίσθηκαν  με το ποσό των 300.000,00 ευρώ.

Για τους ανωτέρω λόγους εκτιμούμε ότι τουλάχιστον ο διπλασιασμός των ποσών της Στεγαστικής Συνδρομής ( Σ.Σ.)  όλων των κατηγοριών είναι δίκαιος, λογικός και  επιβεβλημένος.

Θα πρέπει δε να σημειωθεί ότι για αντίστοιχες ζημιές σε κατοικίες που προκλήθηκαν από φυσική καταστροφή (σεισμός) στις 26 Ιανουαρίου 2014 στις Περιφερειακές Ενότητες Κεφαλληνίας και Ιθάκης, εκδόθηκε η υπ’αριθμ. 986/Α325 Κοινή Υπουργική Απόφαση των Υπουργών Οικονομικών, Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων (ΦΕΚ 257Β/7-2-2014) για τον «καθορισμό πιστωτικών διευκολύνσεων για την αποκατάσταση των ζημιών σε κτίρια από το σεισμό της 26ης Ιανουαρίου 2014 στις Περιφερειακές Ενότητες Κεφαλληνίας και Ιθάκης της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων».

Η εν λόγω ΚΥΑ προέβλεπε την παροχή Σ.Σ. για την επισκευή ή την ανακατασκευή κτιρίων που έχουν υποστεί βλάβες, η οποία συνίστατο σε 80% Δωρεάν Κρατική Αρωγή από την αρμόδια Υπηρεσία και σε 20% Άτοκο Δάνειο από τα Πιστωτικά Ιδρύματα.

Το ποσό μάλιστα της Σ.Σ. για την ανακατασκευή κατοικίας ορίσθηκε σε 1.000 ευρώ ανά τ.μ. και με ανώτατο όριο επιφάνειας τα 120 τ.μ., ανά ιδιοκτησία χωρίς να περιλαμβάνει την ανακατασκευή βοηθητικών χώρων κατοικίας (χώροι υγιεινής, μαγειρία, κλπ), για την οποία προβλέπεται επιπλέον ποσό.

Εύλογα τα μέλη μας και συγχωριανοί μας διερωτώνται. 

Για ποιους λόγους παρουσιάζεται αυτή η διαφορετική αντιμετώπιση; Υπάρχουν διαφορετικά κριτήρια και αν ναι, ποια είναι αυτά; Μήπως επειδή η επί σειρά ετών  αδράνεια της πολιτείας που έφερε αυτό το αποτέλεσμα, συγχρόνως  τους τιμωρεί. 

Για τους ανωτέρω λόγους εκτιμούμε ότι τουλάχιστον ο διπλασιασμός των ποσών της Στεγαστικής Συνδρομής ( Σ.Σ.)  όλων των κατηγοριών, καθώς επίσης η Δωρεάν Κρατική Αρωγή σε 80%, λαμβανομένου υπ όψιν του δυσπρόσιτου της περιοχής, είναι αιτήματα  δίκαια, λογικά και  επιβεβλημένα.



Κύριε Υπουργέ,



Τέλος σας ζητάμε να προβείτε  σε επανεκτίμηση των ανωτέρω ορίων που αποτυπώνονται στην υπ’αριθμ. ΔΑΕΦΚ/οικ.2263/Α235 ΚΥΑ (ΦΕΚ 1143Β/16-6-2015), ώστε να ανταποκρίνονται στα δεδομένα της περιοχής και της αγοράς, με δεδομένα μάλιστα τα όσα είχαν αποφασισθεί σε αντίστοιχες περιπτώσεις πληγεισών περιοχών και την ανάγκη ίσης μεταχείρισης;

Ευελπιστώντας ότι θα ανταποκριθείτε θετικά στο αίτημά μας, ενημερώνοντάς μας,



Με τιμή

Εντολή Δ.Σ.



ΟΠΡΟΕΔΡΟΣ                                           Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου