Τρίτη 1 Μαρτίου 2016

Έκθεση-ντροπή για την Ελλάδα και την ΕΛ.ΑΣ.



Η Επιτροπή για την Πρόληψη των Βασανιστηρίων του Συμβουλίου της Ευρώπης (CPT) κατακεραυνώνει τη χώρα μας για τις συνθήκες κράτησης στα ελληνικά σωφρονιστικά ιδρύματα.

Σύμφωνα με τη νέα έκθεση που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα, διαπιστώθηκε υπερβολική αστυνομική βία, άσχημες συνθήκες, συνωστισμός, ελλιπής υγειονομική περίθαλψη, βία ανάμεσα στους κρατουμένους και απαράδεκτες φυλακές ανηλίκων.

Μέλη της Επιτροπής έκαναν αυτοψία αστυνομικά τμήματα και φυλακές σε όλη την Ελλάδα τον Απρίλιο του 2015. Όπως καταγράφουν στην έκθεση τους, στη χώρα μας συνεχίστηκε η αστυνομική βία και η κακομεταχείριση, ιδίως από τους άντρες της Ομάδας Δέλτα όσο λειτουργούσε, η οποία ενδέχεται μάλιστα να επανέλθει στο προσκήνιο μήνες μετά την κατάργηση της από τον Νίκο Τόσκα.

Το Συμβούλιο της Ευρώπης καλεί τη χώρα μας να παραδεχθεί το πρόβλημα της βίας απ' την πλευρά της ΕΛ.ΑΣ. και να βελτιώσει τις συνθήκες στα σωφρονιστικά ιδρύματα.

Για τις φυλακές καταγράφεται ο υπερπληθυσμός αλλά και η χρόνια έλλειψη προσωπικού. Όπως αναφέρεται, το ελληνικό σωφρονιστικό σύστημα βρίσκεται σε οριακό σημείο και "οι φυλακές στην Ελλάδα λειτουργούν πλέον σαν αποθήκες ανθρώπων".

Αστυνομική βία και άθλιες συνθήκες κράτησης

Αναλυτικότερα, τα μέλη της Επιτροπής αναφέρουν πως τους διαβιβάστηκαν αξιόπιστες καταγγελίες για "υπερβολική χρήση βίας από αστυνομικούς κατά την προσαγωγή αλλά και ύστερα από αυτήν, μερικές εκ των οποίων υποστηρίζονται από ιατρικές γνωματεύσεις".

Μεταξύ άλλων, υπογραμμίζεται: "Η κακομεταχείριση από αστυνομικούς στα Τμήματα Ασφαλείας, ιδιαιτέρως εις βάρος αλλοδαπών, μεταξύ άλλων και για την απόσπαση ομολογίας συνεχίζει να αποτελεί συνήθη πρακτική, κυρίως στο Αστυνομικό Τμήμα Αγίου Παντελεήμονα στην Αθήνα και στο Αστυνομικό Τμήμα Πλατείας Δημοκρατίας στη Θεσσαλονίκη".

Καταγγέλλεται ότι οι αλλοδαποί αντιμετωπίζονται "από πολλές απόψεις ως ύποπτοι για τη διάπραξη εγκλημάτων", ενώ επαναλαμβάνεται ότι οι παράτυποι μετανάστες θα έπρεπε να κρατούνται σε ειδικές εγκαταστάσεις, με εκπαιδευμένο προσωπικό.

Καταγγελίες για κακομεταχείριση από αστυνομικούς υπήρξαν και σε ανήλικους κρατούμενους, οι οποίοι υποστήριξαν ότι ανακρίθηκαν ή υποχρεώθηκαν να υπογράψουν ομολογία χωρίς συνήγορο. Ως προς τα καταστήματα κράτησης, αυτό της Κορίνθου κρίνεται ακατάλληλο για την κράτηση ανηλίκων, ενώ απαράδεκτη χαρακτηρίζεται και η κράτηση ασυνόδευτων ανηλίκων σε κέντρα όπως η Πέτρου Ράλλη.

Οι κρατούμενοι - θύματα αστυνομικής βίας δεν έχουν υποβάλλει πάντως καταγγελίες για κακομεταχείριση από αστυνομικούς, "λόγω του φόβου αντιποίνων ή βαρύτερης ποινής".

Η Επιτροπή καλεί αρχές να αναγνωρίσουν πλήρως το "διαδεδομένο και βαθιά ριζωμένο πρόβλημα των κακομεταχειρίσεων που διαπράττονται από την αστυνομία" και εισηγείται να δημιουργηθεί ένα σύστημα καταγραφής των ανακρίσεων της αστυνομίας σε ηχητικά αρχεία ή αρχεία βίντεο.

Για τις φυλακές

"Η κατάσταση έχει επιδεινωθεί σε τέτοιο βαθμό που πλέον δεν τίθεται ζήτημα παραβίασης του άρθρου 3 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (σ.σ. το οποίο απαγορεύει την απάνθρωπη και ταπεινωτική μεταχείριση), αλλά παραβίασης του δικαιώματος στη ζωή", επισημαίνεται στην έκθεση, η οποία διαπιστώνει επίσης την έλλειψη ιατρικής φροντίδας για τους κρατούμενους.

Στις ελληνικές φυλακές δεν διαπιστώθηκε πρόβλημα κακομεταχείρισης των κρατουμένων από τους σωφρονιστικούς υπαλλήλους, αλλά μεγάλο πρόβλημα βίας και εκφοβισμού μεταξύ των κρατουμένων.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα διαπιστώνεται στις φυλακές Κορυδαλλού όπου πτέρυγες που φιλοξενούν 350 έως 400 κρατουμένους εποπτεύονται από έναν ή δύο μόνο φύλακες, "κατάσταση που θα μπορούσε να παρομοιασθεί με καζάνι που σιγοβράζει και το οποίο εκρήγνυται βίαια κάθε λίγους μήνες".

Για το "Κολαστήριο"

"Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του 2015, η κατάσταση στο Νοσοκομείο Κρατουμένων Κορυδαλλού ήταν τόσο ακραία, κυρίως ο υπερπληθυσμός, οι κάκιστες συνθήκες υγιεινής και η υποστελέχωση, που η εγκατάσταση θα μπορούσε να παρομοιασθεί με αποθήκη για άρρωστους κρατουμένους που εν συνεχεία αφήνονται στην τύχη τους" αναφέρει η έκθεση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου