Παρασκευή 18 Μαρτίου 2016

"Πλούσιοι" οι έχοντες εισόδημα άνω των.... 20.000 ευρώ


Με μια «μέση» λύση που συνδυάζει τη μείωση του αφορολόγητου χαμηλότερα από τα 9.950 ευρώ αλλά πάνω από τα 9.000 ευρώ και βαρύτερη φορολόγηση για εισοδήματα πάνω από τα 20.000 ευρώ, βρέθηκαν τα ξημερώματα κοντά σε συμφωνία για το φορολογικό, υπουργείο Oικονομικών και δανειστές.

«Είμαστε πολύ κοντά στο να κλείσουμε συμφωνία για το φορολογικό…Περισσότερα από τους πλούσιους και λιγότερα από τους φτωχούς. Αυτό είναι ένα φορολογικό που μπορεί να υποστηρίξει μια Κυβέρνηση της Αριστεράς» είπε μετά την συνάντηση με τους δανειστές ο υπουργός Οικονομικών κ. Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Σύμφωνα με πληροφορίες, εκτός από την περιορισμένη μείωση του αφορολόγητου που αποδέχθηκε το υπουργείο Οικονομικών, οι δανειστές έκαναν δεκτή με την σειρά τους την νέα κλίμακα που είχε καταθέσει πριν από τρεις μέρες και ξεκινούσε από φορολογικό συντελεστή 22,5% (αντί 22% της αρχικής πρότασης) για τα εισοδήματα μέχρι και 20.000 ευρώ (αντί των 25.000 της πρώτης πρότασης) και την υιοθέτηση ενός συντελεστή 27 ή 28% για τα εισοδήματα από 20.001 έως και 25.000 η οποία μπορεί να παράγει τα επιπλέον φορολογικά έσοδα που απαιτούσε η τρόικα.

Ο υπουργός Οικονομικών τόνισε ότι σήμερα το μεσημέρι θα γίνει συζήτηση για τα υπόλοιπα μέτρα που αφορούν το δημοσιονομικό κενό. Δηλαδή και τα επιμέρους φορολογικά έσοδα αλλά και τις περικοπές δαπανών που είχαν προβλεφθεί από τον προϋπολογισμό του 2016 αλλά μέχρι στιγμής δεν έχουν υλοποιηθεί.

Θα συζητηθούν επίσης και τα μη προσδιορισμένα μέτρα το ύψος των οποίων φτάνει το 1% του ΑΕΠ (περίπου 1,8 δισ ευρώ) που προβλέπει το μνημόνιο για τα έτη 2017 και 2018 με στόχο να πετύχει η Ελλάδα πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ μέχρι και το τέλος του τρίτου μνημονίου. «Είναι πολλά και δύσκολα μέτρα για τα οποία χρειάζεται συζήτηση ξανά και ξανά» τόνιζε πηγή του υπουργείου Οικονομικών για να προσθέσει «το κενό θα καλυφθεί με μέτρα που έχουμε προτείνει και εμείς και αυτοί», χωρίς όμως να μπαίνει σε λεπτομέρειες.

Ασφαλιστικό-«κόκκινα» δάνεια

Ανοικτά παραμένουν όμως τόσο το ασφαλιστικό όσο και τα κόκκινα δάνεια. Στο πεδίο των δανείων οι δανειστές επιμένουν να απελευθερωθεί πλήρως μετά τις 15 Απριλίου η δυνατότητα μεταβίβασης των επιχειρηματικών δανείων μικρομεσαίων επιχειρήσεων ύψους 500.000 ευρώ όσο και των καταναλωτικών ύψους έως 20.000 ευρώ που η κυβέρνηση προτείνει να εξαιρεθούν της πώλησης.

Στο ασφαλιστικό έγινε λόγος για "πρόοδο" στις χθεσινές διαπραγματεύσεις, και συγκεκριμένα "στη γεωμετρία (σε ότι αφορά την κλιμάκωση ποσοστών αναπλήρωσης ανά διάρκεια ασφάλισης), τα ποσοστά αναπλήρωσης, τις επικουρικές συντάξεις και τις αυξήσεις των εισφορών. Ο κ. Κατρούγκαλος τόνισε πως "ελπίζει ότι θα κλείσει η συμφωνία για το συνταξιοδοτικό το Σάββατο".

Η ελληνική ομάδα υπό τον ΥΠΟΙΚ Ευκλείδη Τσακαλώτο, επιχειρεί σύγκλιση έως το Σάββατο ώστε το κλείσιμο αυτής της φάσης της διαπραγμάτευσης να γίνει την επόμενη, μετά το Πάσχα των Καθολικών, Κυριακή 27 του μήνα. Η επόμενη φάση περιλαμβάνει και την λύση που θα πρέπει να δώσουν οι ευρωπαίοι εταίροι μας για την ελάφρυνση του χρέους.

Μόλις τελειώσει και αυτή η φάση και συμφωνήσει και το ΔΝΤ ότι τα μέτρα που έχουν ληφθεί από την Ελλάδα και τα κράτη μέλη της Ευρωζώνης είναι επαρκή και το χρέος θα καταστεί πλέον βιώσιμο τότε θα ολοκληρωθεί η αξιολόγηση και θα εκταμιευτεί η δόση η οποία θα είναι αρκετά μεγαλύτερη των 5,7 δισ. ευρώ που προέβλεπε το μνημόνιο του καλοκαιριού.

enikonomia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου