Παρασκευή 11 Μαρτίου 2016

Τα Προγράμματα κοινωφιλούς εργασίας ξεκινούν σε 17 Δήμους

       


Τις βασικές κατευθύνσεις και τους στόχους της νέας γενιάς των προγραμμάτων κοινωφελούς εργασίας στους Δήμους της χώρας παρουσίασε η Αναπληρώτρια Υπουργός Εργασίας, Ράνια Αντωνοπούλου, στον Πρόεδρο της ΚΕΔΕ, Γιώργο Πατούλη, στη συνάντησή τους στο Υπουργείο Εργασίας.

Η νέα γενιά προγραμμάτων κοινωφελούς εργασίας, διάρκειας 8 μηνών , ξεκινά πιλοτικά, στις αρχές Απριλίου, σε 17 Δήμους θύλακες υψηλής και μακροχρόνιας ανεργίας, αφορά 6918 θέσεις και σε δεύτερη φάση θα επεκταθεί σε ακόμα 32 Δήμους της χώρας, με τελικό σκοπό να καλύψει το σύνολο των δήμων της χώρας.

Βασική προτεραιότητα της νέας κοινωφελούς εργασίας είναι η απορρόφηση των μακροχρόνια ανέργων, καθώς έχει διαπιστωθεί ότι ένας στους δύο αδυνατεί να επανενταχτεί στην αγορά εργασίας.

Κατά τη συνάντηση η Αναπληρώτρια Υπουργός τόνισε ότι στόχος είναι ο άνεργος, κατά τη διάρκεια της απασχόλησής του, αφενός να έχει την αναγκαία επαγγελματική συμβουλευτική καθοδήγηση, αφετέρου να αποκτήσει εφόδια ώστε να έχει περισσότερες πιθανότητες να ενταχθεί μετά το πέρας του προγράμματος στην αγορά εργασίας. «Με αυτόν τον τρόπο στη νέα γενιά προγραμμάτων προκρίνονται έργα και υπηρεσίες που συμβάλλουν στη βελτίωση της καθημερινής ζωής των κατοίκων των Δήμων με την βελτίωση των κοινωνικών υποδομών και υπηρεσιών, καθώς και στην αναβάθμιση του φυσικού περιβάλλοντος και στη στήριξη της τοπικής αγοράς», ανέφερε η κ. Αντωνοπούλου. Πρόσθεσε δε ότι με το νέο σχεδιασμό της κοινωφελούς ικανοποιείται το πάγιο αίτημα της τοπικής Αυτοδιοίκησης να περιλαμβάνεται στα προγράμματα το κριτήριο της εντοπιότητας.

Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ επισήμανε ότι θα ήταν χρήσιμο τα συγκεκριμένα κοινωφελή προγράμματα να υλοποιηθούν με ταχείς ρυθμούς, προκειμένου να υπάρξουν άμεσα ανταποδοτικά οφέλη για τις τοπικές κοινωνίες και τους Δήμους. «Η ανεργία παραμένει μεγάλη πληγή για τη χώρα μας και οφείλουμε όλοι μαζί, κυβέρνηση και Τοπική Αυτοδιοίκηση, να συνεργαστούμε και να αναλάβουμε συντεταγμένα πρωτοβουλίες για να δώσουμε αποτελεσματικές λύσεις στο πρόβλημα. Η ΚΕΔΕ θα συνεχίσει να είναι αρωγός και σύμμαχος σε κάθε προσπάθεια που είναι σε αυτή την κατεύθυνση», υπογράμμισε ο κ. Πατούλης.

Τα νέα προγράμματα είναι μεγαλύτερης χρονικής διάρκειας, οκτώ (8) μηνών από πέντε (5) που είναι σήμερα και θα περιλαμβάνουν απασχόληση, συμβουλευτική, κατάρτιση και πιστοποίηση προσόντων

Η παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών είναι υποχρεωτική για όλους τους ωφελούμενους του Προγράμματος. Η κατάρτιση θα είναι προαιρετική και θα πραγματοποιείται την τελευταία ημέρα κάθε εβδομάδας.

Ειδικότερα, οι ωφελούμενοι του προγράμματος θα μπορούν να επιλέξουν:

Α) Πρόγραμμα κατάρτισης στη Τεχνολογία Πληροφοριών και Επικοινωνίας (ΤΠΕ), διάρκειας 120 ωρών

Β) Πρόγραμμα κατάρτισης στη Επιχειρηματικότητα και Κοινωνική Οικονομία, διάρκειας 120 ωρών.

Αν ο ωφελούμενος δεν επιλέξει κανένα από τα παραπάνω δύο προγράμματα κατάρτισης τότε θα εργάζεται και τις 5 ημέρες της εβδομάδας.

Για την επιλογή των πρώτων 17 Δήμων στους οποίους θα υλοποιηθεί το πρόγραμμα αλλά και για τους ακόλουθους 32 Δήμους, χρησιμοποιήθηκε συγκεκριμένη μεθοδολογία με αποτέλεσμα, για πρώτη φορά, δίνεται προτεραιότητα σε Δήμους που συνδυαστικά παρουσιάζουν υψηλά ποσοστά ανεργίας και μακροχρόνιας ανεργίας και αυξημένη ποσοστιαία μεταβολή της μακροχρόνιας ανεργίας.

Ο κάθε Δήμος οφείλει μέχρι την Πέμπτη 31 Μαρτίου 2016, να καταγράψει τα έργα/ πράξεις/ υπηρεσίες που επιθυμεί να συμπεριληφθούν στο πρόγραμμα που θα υλοποιήσει.

Η τεκμηριωμένη αυτή δαπάνη θα καλυφθεί από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων.

Στη συνάντηση με την Αναπληρώτρια υπουργό Εργασίας Ρ. Αντωνοπούλου συμμετείχε ο Γενικός Γραμματέας της ΚΕΔΕ Γ. Μουράτογλου, ο Γενικός Διευθυντής της ΚΕΔΕ Β. Πάνου και η Διευθύντρια Επεξεργασίας Πολιτικών της Τ.Α. Χρύσα Μανάρα.

Ακολουθεί ο πίνακας με τους πρώτους 17 Δήμους που εντάσσονται στο πρόγραμμα κοινωφελούς εργασίας


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου