Δευτέρα 21 Μαρτίου 2016

Οι Τούρκοι βγάζουν στο Αιγαίο το... "Τσεσμέ"

    
     



AdTech Ad
Παρά το γεγονός ότι τα πολεμικά σκάφη του ΝΑΤΟ πλέουν στο Αιγαίο και παρά τη συμφωνία Τουρκίας - Ε.Ε. που έχει τεθεί επισήμως σε εφαρμογή, η Άγκυρα κάνει ακόμη μια επίδειξη δύναμης στα χωρικά ύδατα της χώρας μας, στον θαλάσσιο χώρο ανάμεσα στη Χίο και τη Σκύρο με την έξοδο του ερευνητικού σκάφους "Τσεσμέ". Επίσης, η Τουρκία συνεχίζει τις εργασίες πόντισης καλωδίων και βυθοκόρησης στην υφαλοκρηπίδα ανάμεσα στη Ρόδο και το Καστελόριζο.

Σύμφωνα με την ΝΑVTEX 226/16, που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα της τουρκικής Υδρογραφικής Υπηρεσίας τις απογευματινές ώρες της Παρασκευής, το υδρογραφικό-ωκεανογραφικό (Υ/Γ-Ω/Γ) πλοίο του τουρκικού ΠΝ ÇESME (Α-599) θα εκτελέσει έρευνες από 21 Μαρτίου έως 8 Απριλίου 2016 σε μεγάλη περιοχή του Κεντρικού Αιγαίου.


Επίσης, κατατέθηκε εκ νέου η NAVTEX 1182/15, που δεσμεύει για όλο το χρόνο μεγάλες εκτάσεις στο κεντρικό Αιγαίο για στρατιωτικές ασκήσεις. Παράλληλα, στην περιοχή ανάμεσα στη Ρόδο και στο Καστελόριζο συνεχίζονται οι εργασίες που έχουν ξεκινήσει από τον Φεβρουάριο και με τις οποίες ποντίζονται καλώδια από την Τουρκία μέχρι και μια περιοχή νοτιοανατολικά της Κρήτης.
Το ωκεανογραφικό "Τσεσμέ" πραγματοποίησε τελευταία φορά έρευνες στο Αιγαίο στις αρχές του περασμένου Δεκεμβρίου, συνοδευόμενο μάλιστα από δύο τουρκικά πολεμικά πλοία.

Στο παρελθόν και σε αντίστοιχες περιπτώσεις, παράγοντες του υπουργείου Εθνικής Άμυνας έχουν εκφράσει την ανησυχία τους καθώς εκτιμούν πως με αυτόν τον τρόπο η γειτονική μας χώρα επιχειρεί νομιμοποίηση των αξιώσεων της στο Αιγαίο, μέσω ΝΑΤΟ. Πόσω μάλλον τώρα που το ΝΑΤΟ βρίσκεται στα ελληνικά θαλάσσια ύδατα με τις φρεγάτες του, συνεπικουρικά για την επίλυση του προσφυγικού.

Όπως δημοσιεύει το Μεσογειακό Κέντρο Στρατηγικής Ανάλυσης και Πληροφοριών, σύμφωνα με τον επίκουρο καθηγητή του Παντείου Πανεπιστημίου Ευάγγελο Συρίγο, που ασχολείται με το διεθνές δίκαιο και την εξωτερική πολιτική, με κύρια αντικείμενα το δίκαιο της Θάλασσας, τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, τα Βαλκάνια και τις μειονότητες, η Τουρκία μπορεί να πραγματοποιήσει μέσω των πανεπιστημίων έρευνες στα διεθνή ύδατα του Αιγαίου για θέματα οικοσυστήματος και βιοποικιλότητας.

Η έρευνα μπορεί να περιορισθεί είτε μόνο σε ύδατα (π.χ. ποιότητα υδάτων, περιβαλλοντολογικές επιπτώσεις κ.λπ.) (1η περίπτωση), είτε να επεκταθεί και σε θέματα που σχετίζονται με το  βυθό των διεθνών υδάτων (υφαλοκρηπίδα) (2η περίπτωση).

Στην 1η περίπτωση θεωρητικώς δεν χρειάζεται άδεια από την Ελληνική πλευρά. Αυτό ισχύει για όσο καιρό δεν έχουμε κηρύξει Α.Ο.Ζ. Στην πράξη, όμως, και προς αποφυγή διενέξεων τα κράτη που προτίθενται να προβούν σε ενέργειες στα υποκείμενα ύδατα, ζητούν σχετική άδεια. Αυτό γίνεται διότι είναι τέτοια η φύση των ερευνών που είναι εξαιρετικά δύσκολο για το παράκτιο κράτος να γνωρίζει εάν το διενεργόν την έρευνα σκάφος θα περιορισθεί σε δραστηριότητες επί των υπερκείμενων υδάτων ή θα προχωρήσει σε έρευνες επί της υφαλοκρηπίδας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου