Πέμπτη 10 Μαρτίου 2016

5000 θέσεις σε Πρόγραμμα οκτάμηνης απασχόλησης για το προσφυγικό


       


Πρόγραμμα οκτάμηνης απασχόλησης που σε πρώτη φάση αφορά 2.297 θέσεις εργασίας για ανέργους που θα στελεχώσουν άμεσα Hot spots, Κέντρα Φιλοξενίας και οποιαδήποτε άλλη δομή δημιουργηθεί, εντός της επικράτειας, για την υποστήριξη των προσφύγων, θα υλοποιήσει το υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, σε συνεργασία με το υπουργείο Εσωτερικών/Μεταναστευτικής Πολιτικής και τους δήμους των περιοχών, στο πλαίσιο του προγράμματος κοινωφελούς εργασίας.

Το πρόγραμμα θα συνεχιστεί και σε δεύτερη φάση η οποία θα περιλαμβάνει την πρόσληψη για οκτώ μήνες άλλων 2.703 ανέργων.
Οι άνεργοι που θα συμμετέχουν στο πρόγραμμα θα στελεχώσουν τα πέντε Hot Spots στην Κω, τη Λέρο, τη Σάμο, τη Χίο και τη Λέσβο, τα δύο Κέντρα Φιλοξενίας στο Σχιστό Αττικής και στα Διαβατά Θεσσαλονίκης, καθώς και τις υπόλοιπες δομές. Οι θέσεις που θα προκηρυχθούν θα περιλαμβάνουν ειδικότητες διοικητικού και οικονομικού προσωπικού, ψυχολόγων, κοινωνικών λειτουργών, νοσηλευτών, δασκάλων, νηπιαγωγών , βρεφονηπιοκόμων , ηλεκτρολόγων υδραυλικών, βοηθητικού προσωπικού καθαριότητας, βοηθητικού φυλακτικού προσωπικού, οικοδόμων, οδηγών και γενικών καθηκόντων.
Οι εργαζόμενοι στο πρόγραμμα, ηλικίας έως 25 ετών, θα λαμβάνουν μηνιαίως καθαρές αμοιβές 431,75 ευρώ (ακαθάριστες αποδοχές 638,75), ενώ όσοι είναι άνω των 25 ετών θα λαμβάνουν 495,25 ευρώ (ακαθάριστες αποδοχές 732,54). Για εργασίες στις οποίες από τη φύση τους απαιτείται νυχτερινή εργασία, οι αποδοχές θα ανέρχονται στα 539,75 ευρώ (ακαθάριστες αποδοχές 665,95) για τους εργαζόμενους μέχρι 25 ετών και στα 619 ευρώ (ακαθάριστες αποδοχές 763,73) για τους εργαζόμενους άνω των 25 ετών, καθώς ειδικά για το συγκεκριμένο πρόγραμμα προβλέπεται η καταβολή νυχτερινής αμοιβής.
Επιπλέον, οι εργαζόμενοι που θα αλλάξουν τόπο διαμονής, προκειμένου να συμμετέχουν στο πρόγραμμα, θα λαμβάνουν μηνιαίο επίδομα μετεγκατάστασης, ύψους 200 ευρώ.
Δικαίωμα συμμετοχής στο πρόγραμμα έχουν οι εγγεγραμμένοι άνεργοι στα μητρώα του ΟΑΕΔ. Οι αιτήσεις θα υποβάλλονται ηλεκτρονικά και μόνο στην ιστοσελίδα του ΟΑΕΔ, σε ημερομηνία που θα ορισθεί τις επόμενες ημέρες.
«Οι συμπολίτες μας, μήνες τώρα, συμπαραστέκονται στους ξεριζωμένους από τον πόλεμο ανθρώπους. Τα προγράμματα που ενεργοποιεί άμεσα το Υπουργείο Εργασίας θα συμβάλουν στην συστηματική, οργανωμένη και συνεκτική αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης. Οι άνεργοι που θα εργαστούν στο πρόγραμμά μας θα ενώσουν τις δυνάμεις τους στην κοινή προσπάθεια αντιμετώπισης του προβλήματος», δήλωσε η Αναπληρώτρια Υπουργός Εργασίας, Ράνια Αντωνοπούλου.
«Από την ανάληψη των καθηκόντων μου ως Αν. Υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής έχω κάνει λόγο για την επιτακτική ανάγκη ενίσχυσης τόσο σε υλικοτεχνικές υποδομές, όσο και σε προσωπικό. Αυτές οι 5.000 θέσεις του προγράμματος κοινωφελούς εργασίας που προορίζονται για την κάλυψη θέσεων σχετικά με το προσφυγικό ζήτημα, είναι μια σημαντική κίνηση, που θα συμβάλλει ουσιαστικά στην διαχείρισή του», ανέφερε ο Αναπληρωτής Υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Ιωάννης Μουζάλας.
«Η νέα αυτή πρόσκληση γίνεται στο πλαίσιο του σχεδιασμού της ελληνικής κυβέρνησης για τη δημιουργία πλήρως λειτουργικών hot spots που θα στηρίξουν και θα βοηθήσουν τους πρόσφυγες με τη συμβολή και αλληλεγγύη των τοπικών κοινωνιών. Η χώρα μας πρωτοστατεί στη μάχη υλοποίησης μιας πολιτικής αντίστοιχης με το ανθρωπιστικό πρόσωπο της Ευρώπης, παρά το βάρος μιας μακρόχρονης οικονομικής και κοινωνικής κρίσης», δήλωσε ο Υφυπουργός Οικονομίας, Τουρισμού και Ανάπτυξης Αλέξης Χαρίτσης.

Οι ωφελούμενοι του προγράμματος θα έχουν εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα και θα αμείβονται επιπλέον για τη νυκτερινή τους εργασία, όπως ορίζεται στις νομοθετικές ρυθμίσεις που περιλαμβάνονται στον νόμο που ψηφίστηκε πρόσφατα από τη Βουλή με τίτλο «Μέτρα για την επιτάχυνση του κυβερνητικού έργου και άλλες διατάξεις».

Προς διάψευση ανακριβών δημοσιευμάτων του Τύπου διευκρινίζεται ότι συνολικά και στις δύο φάσεις του προγράμματος κοινωφελούς εργασίας θα απασχοληθούν 5.000 ωφελούμενοι.
Το πρόγραμμα, συνολικού προϋπολογισμού περίπου 40 εκατομμυρίων ευρώ, θα χρηματοδοτείται από κοινοτικούς πόρους μέσω του Επιχειρησιακού Προγράμματος Ανάπτυξης Ανθρώπινου Δυναμικού Εκπαίδευσης και Δια Βίου Μάθησης 2014-2020, και από εθνικούς πόρους.

localit.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου