Κυριακή 3 Νοεμβρίου 2013

Η…. «Πηνιώ» της Τ.Α.


Λίγο – πολύ, εκτός από τους παλαιούς Ναυπάκτιους και οι νεότεροι θα έχουν ακούσει, τουλάχιστον, τη φράση: «Στα καλάμια της Πηνιώς», χωρίς ωστόσο να γνωρίζουν και την προέλευσή της!

Για την ιστορία να πούμε πως, σύμφωνα με μαρτυρίες και φωτό, την 10ετία του ’40 πριν αναμορφωθεί η παραλία του Γριμπόβου στη Ναύπακτο και πάρει τη σημερινή της μορφή, με τα Cafe, τις Ταβέρνες, τις πολυκατοικίες, τα Ξενοδοχεία κλπ στην ανατολική του πλευρά υπήρχαν, εκτός από αγροί, πυκνόφυτες «καλαμιές» που, λόγω και του άφθονου γλυκού νερού που ανέβλυζε ο τόπος, έφθαναν μέχρι και τη θάλασσα!..

Έτσι η περιοχή, λένε, ήταν μία υπέροχη «κρυψώνα» που φιλοξενούσε εκτός των άλλων, «ερωτευμένους», αλλά καθημερινά σχεδόν την «Πηνιώ», μια γυναίκα «ελευθερίων ηθών», που δεχόταν εκεί, μακριά από τα «περίεργα βλέμματα» τους εφήμερους εραστές της!..

Από την «Πηνιώ», λοιπόν, την περιοχή την αποκαλούσαν «Τα καλάμια της Πηνιώς» και σήμερα οι ντόπιοι προκειμένου να αποδώσουν σε κάποιον την έννοια του «ασταθή», τον χαρακτηρίζουν «Πηνιώ», δηλαδή άνθρωπο που αλλάζει… συντρόφους!...

Την «Πηνιώ», την θυμηθήκαμε όταν ακούσαμε ηλικιωμένο Ναυπάκτιο, να αποκαλεί έτσι συντοπίτη του που κάθε «δημοτική τετραετία» δεν παραμένει σταθερός στην ίδια Παράταξη αλλά, «θέλει να εμφανίζεται» ως πολιτικό «στέλεχος» ή «κομματάρχης» κάποιου άλλου υποψηφίου δημάρχου!!

Βέβαια, υπάρχουν πολλοί που προσπαθούν να «πείσουν» για τις «αυτοδιοικητικές» τους… ικανότητες αλλά ο συγκεκριμένος, κατά το παρελθόν, «έχει δώσει ρεσιτάλ» αφού έχει «χρηματίσει» δημ. σύμβουλος και αντιδήμαρχος με διαφορετικές παρατάξεις και μάλιστα… αντίπαλες!...

Και τώρα, που έχουν αρχίσει οι «ζυμώσεις» για τις δημοτικές εκλογές του Μαΐου, μαθαίνουμε πως ο εν λόγω, έχει «πλευρίσει» νέον υποψήφιο που «δηλώνει» πως θα διεκδικήσει τον δημαρχιακό θώκο!..

Βέβαια και πάλι, δεν είναι σίγουρο ότι θα παραμείνει εκεί «πιστός» μέχρι… τέλους!

Άρα, ο συγκεκριμένος χαρακτηρισμός ως «Πηνιώ» μπορούμε να πούμε πως ήταν αρκετά… πετυχημένος!..

Κι επίσης, μετά βεβαιότητας, ότι «αν και κουβαλάει» και αρκετούς άλλους χαρακτηρισμούς, με την πάροδο του χρόνου θα έχουμε την ευκαιρία να αποκαλύψουμε για τον ίδιον περισσότερους και… περισσότερα!!

Γιατί, πώς να το κάνουμε, «ουδέν κρυπτόν υπό τον ήλιον»!.. Και η σημερινή κοινωνία έχει ανάγκη από… διαφάνεια!!

 

1 σχόλιο: