Παρασκευή 29 Νοεμβρίου 2013

"Μαύρη εργασία" στα.... περιβόλια

Στο κυνήγι της αγροτικής "μαύρης εργασίας" και στην καταπολέμηση του φαινομένου των "ανασφάλιστων εργατών γης" επιδόθηκε ο ΟΓΑ με την συνδρομή της Αστυνομίας από την αρχή της περιόδου συγκομιδής και εμπορίας εσπεριδοειδών!
Ο ΟΓΑ, έχει βάλει στο στόχαστρο τους παραγωγούς, εμπόρους αλλά και τους "μεσάζοντες" συγκομιδείς που απασχολούν ανασφάλιστους αλλοδαπούς αλλά και διακινούν τα εσπεριδοειδή (λεμόνια, πορτοκάλια, μανταρίνια) σε μανάβικα, χωρίς Τιμολόγια με αποτέλεσμα να υπάρχει και η σχετική "φοροδιαφυγή" με παράλληλη απώλεια είσπραξης ΦΠΑ.
Βέβαια στην αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής τον πρώτο λόγο έχουν τα κατά τόπους Αστυνομικά Τμήματα αλλά η παρατηρούμενη "αδιαφορία" των οργάνων των στο τομέα αυτό ανάγκασε τον ΟΓΑ να απευθυνθεί στο Υπουργείο προστασίας του Πολίτη και στο ΥΠ.ΟΙ. ενώ για τον έλεγχο της "μαύρης εργασίας", στηρίζεται αποκλειστικά στο νέο αυστηρότατο νομικό πλαίσιο που ισχύει σήμερα και την συνδρομή της Επιθεώρησης εργασίας.
Πάντως, οι νόμιμοι παραγωγοί κι επιχειρηματίες εκφράζουν τους προβληματισμούς τους για τον νέο νόμο που διέπει την διαδικασία έκδοσης  εργοσήμου και καταφέρονται κατά των "περιστασιακών" επιχειρηματιών της συγκομιδής που επιτηδεύονται χωρίς τις απαραίτητες φορολογικές διαδικασίες (άδειες, τιμολόγια κλπ) με αποτέλεσμα να "θησαυρίζουν"  εις βάρος τους και εις βάρος της εθνικής οικονομίας.
Να θυμίσουμε ότι πρόσφατα, είχαμε θίξει το θέμα για περιστατικά που όπως πληροφορηθήκαμε, παρατηρούνται στα περιβόλια εσπεριδοειδών των παραλιών Ναυπακτίας και Δωρίδας και σε οπωροπωλεία κεντρικών σημείων της Ναυπάκτου όπου το "εμπόρευμα" μεταφέρεται ακόμα και με Ι.Χ. χωρίς ωστόσο να "ενεργοποιείται" η τοπική Αστυνομία!
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου