Πέμπτη 14 Νοεμβρίου 2013

Χωρίς απολύσεις η κινητικότητα στους.... Δήμους

Χωρίς απολύσεις η κινητικότητα στους Δήμους, δεσμεύεται ο Μιχελάκης

 
Τη διαβεβαίωση ότι δε θα υπάρξουν απολύσεις στη διαδικασία κινητικότητας στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης έδωσε ο υπουργός Εσωτερικών κ. Γιάννης Μιχελάκης στο προεδρείο της ΚΕΔΕ παρουσία του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης κ. Κυριάκου Μητσοτάκη.
 
Στη χθεσινή συνάντηση των τριών πλευρών συζητήθηκε το πρόγραμμα κινητικότητας των δημοτικών υπαλλήλων, κάτι που, όπως είπε ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ κ. Ασκούνης, είναι αίτημα και των δημάρχων.
Ο κ. Μιχελάκης έδωσε στην ηγεσία της ΚΕΔΕ κείμενο με εφτά σημεία το οποίο θα αποτελέσει την πλατφόρμα της εθελούσιας κινητικότητας στους δήμους και τις περιφέρειες της χώρας. Αξίζει να σημειωθεί πως, σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή του το υπουργείο Εσωτερικών, ήδη είναι πολλά τα αιτήματα δημοτικών υπαλλήλων που ζητούν να μετακινηθούν από μεγάλους δήμους σε αστικά κέντρα προς μικρότερους δήμους της περιφέρειας.
Οι λόγοι είναι κυρίως κοινωνικοί και οικονομικοί, ωστόσο τα αιτήματα αυτά διευκολύνουν την κάλυψη των κενών θέσεων και απαλάσσουν τους μεγάλους δήμους από το προσωπικό που έχει χαρακτηριστεί ως πλεονάζον. Οι μεγάλοι δήμοι είναι εκείνοι, άλλωστε, που έχουν έρθει αντιμέτωποι με το φάσμα της χρεοκοπίας, ενώ οι μικρότεροι, κυρίως στην Πελοπόννησο και την Δυτική Ελλαδα, έχουν αποδείξει πως μπορούνε να διαχειριστούν το χρέος τους αποτελεσματικότερα.
Στα σημεία που παρουσίασε ο κ. Μιχελάκης στους δημάρχους ξεχωριστή θέση έχει η αντικατάσταση του καθεστώτος των μετατάξεων. Στόχος είναι να δημιουργηθει έναν σύστημα μόνιμης κινητικότητας, ούτως ώστε να υπάρχει η δυνατότητα κάλυψης των κενών θέσεων μέσω διαδημοτικής Κινητικότητας, τουλάχιστον έως το 2016.
Ένα ακόμα στόχος της κυβέρνησης είναι το πρόγραμμα κινητικότητας στους δήμους να αποτελέσει «πιλότο» για ένα έταιρο πρόγραμμα «μόνιμης κινητικότητας» σε όλο τον δημόσιο τομέα. Η στόχευση αυτή αποτελεί πάγια διακύρηξη των τελευταίων υπουργών που έχουν χειριστεί αντίστοιχα θέματα, χωρίς όμως να έχει εφαρμοστεί μέχρι σήμερα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου