Δευτέρα 7 Οκτωβρίου 2013

Κάθειρξη 20 ετών στον Ακη,,, 5-10 χρόνια για τν Φ. Αρβανίτη.... Η πρόταση του Εισαγγελέα

 

Ποινή κάθειρξης 20 ετών πρότεινε η εισαγγελέας του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων να επιβληθεί στον Ακη Τσοχατζόπουλο. Το δικαστήριο έκρινε ένοχο χωρίς κανένα ελαφρυντικό τον πρώην υπουργό για το αδίκημα της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα, κατ' επάγγελμα και κατ' εξακολούθηση.

Καταπέλτης η πρόταση εισαγγελέα: Κάθειρξη 20 ετών στον Ακη
Επίσης η εισαγγελέας του δικαστηρίου, Γεωργία Αδειλίνη πρότεινε να επιβληθεί ποινή 12 ετών στη σύζυγο του Ακη Τσοχατζοπουλου, Βίκυ Σταμάτη, αλλά και ποινή 10 ετών στην κόρη του, Αρετή.
Οσον αφορά στους υπόλοιπους κατηγορούμενους που επίσης κρίθηκαν ένοχοι, η εισαγγελέας πρότεινε ποινή κάθειρξης 6 ετών στο Νίκο Ζήγρα και στη Γκουντρούν Τσοχατζόπουλου και κάθειρξη 16 ετών στον Γιάννη Σμπώκο.
Νωρίτερα, το δικαστήριο αθώωσε δυο κατηγορούμενους λόγω αμφιβολιών και κήρυξε ενόχους τον πρώην υπουργό και 16 συγκατηγορούμενούς του για την διακίνηση «μαύρου» χρήματος από «μίζες» εξοπλιστικών προγραμμάτων.
Καταπέλτης η πρόταση εισαγγελέα: Κάθειρξη 20 ετών στον Ακη
Κατά την κρίση του δικαστηρίου, ο Άκης Τσοχατζόπουλος ζητούσε ωφελήματα κατά τη διάρκεια της θητείας του στο υπουργείο 'Αμυνας από την άνοιξη του 1997 έως και τον Οκτώβριο του 2001.
Παράλληλα, κατά το δικαστήριο τα χρήματα που εισέπραξε και που διακινήθηκαν τμηματικά και μέσω άλλων προσώπων ή εταιρειών, επί σχεδόν μια δεκαετία, υπερβαίνουν το ποσό των 18 δισ. δραχμών.
Καταπέλτης η πρόταση εισαγγελέα: Κάθειρξη 20 ετών στον Ακη

Ο πρώην υπουργός κρίνεται ένοχος για νομιμοποίηση εσόδων από παράνομη δραστηριότητα προερχόμενη από κατ΄εξακολούθηση δωροδοκία, από κοινού και κατά μόνας, με την επιβαρυντική περίσταση ότι τέλεσε την πράξη κατ΄επάγγελμα, γεγονός που σύμφωνα με τον νόμο, τιμωρείται με ποινή κάθειρξης από 10 έως 20 έτη.

Καταπέλτης η πρόταση εισαγγελέα: Κάθειρξη 20 ετών στον Ακη

Ομοίως, ένοχοι κρίνονται ο αρχιτέκτονας Αριστείδης Οικονομίδης, η λογίστρια Ευφροσύνη Λαμπροπούλου, ο εξάδελφος του πρώην υπουργού Νίκος Ζήγρας, ο οποίος κρίθηκε αθώος για μία πράξη που αφορά έμβασμα σε λογαριασμό της Βίκυς Σταμάτη.
Με την επιβαρυντική περίσταση της νομιμοποίησης εσόδων κατ ' επάγγελμα κρίθηκαν ένοχοι, επίσης, ο επιχειρηματίας Γιώργος Σαχπατζίδης, η κόρη του πρώην υπουργού Αρετή Τσοχατζοπούλου, η σύζυγός του Βίκυ Σταμάτη, ο πρώην γενικός διευθυντής Εξοπλισμών Γιάννης Σμπώκος, η δικηγόρος Ταλίτα Μαρία Τσεκούρα, ο δικηγόρος Γιώργος Κωνσταντάτος (που κρίθηκε αθώος για μια πράξη χρήσης πλαστού εγγράφου), ο οδοντίατρος Νίκος Γεωργουλάκης και οι επιχειρηματίες Οράτιος Μελάς και Κωνσταντίνος Αντωνιάδης.
Ένοχοι χωρίς την επιβαρυντική περίσταση της διάπραξης κατ΄επάγγελμα νομιμοποίηση εσόδων, που κατά τον νόμο τιμωρείται με κάθειρξη 5-10 έτη, κρίθηκαν οι Παν. Σταμάτης, Γκούντρουν Τσοχατζοπούλου, ο επιχειρηματίας, πρώην βουλευτής Φώτης Αρβανίτης και ο ιδιοκτήτης του βιβλιοπωλείου Ιανός Νίκος Καρατζάς.
Τέλος, με την απόφασή του το δικαστήριο, κήρυξε αθώους λόγω αμφιβολιών, τον επιχειρηματία Παντελή Ζαχαριάδη και τον Κύπριο δικηγόρο Σπύρο Χατζηνικολάου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου