Μεγάλο μέρος των οφειλετών στις τράπεζες θα κινδυνεύσουν να χάσουν το σπίτι τους με τις νέες ρυθμίσεις για την πρώτη κατοικία, προειδοποιεί η οργάνωση ΕΚΠΟΙΖΩ που σημειώνει ότι "τα κριτήρια του νόμου Κατσέλη για την προστασία της κύριας κατοικίας, που αναμένεται να προσδιοριστούν στο επόμενο διάστημα, στην ουσία θα σημάνουν το τέλος της ευνοϊκής αυτής διάταξης για χιλιάδες νοικοκυριά".

Σύμφωνα με την οργάνωση, τα κριτήρια αυτά αφορούν τα όρια στην αξία του ακινήτου, στο ετήσιο εισόδημα και στο ύψος των οφειλών και αναμένεται να προσδιοριστούν τις επόμενες μέρες.

Καθώς προτεινόμενο όριο οφειλών εκτιμάται ότι θα είναι οι 200 χιλ. ευρώ, οι υπολογισμοί της ΕΚΠΟΙΖΩ δείχνουν ότι τουλάχιστον 1 στα 3 νοικοκυριά έχει οφειλές πάνω από αυτό το όριο.

Για τους λόγους αυτούς, η ΕΚΠΟΙΖΩ προέβη στις παρακάτω κινήσεις:

1) Απέστειλε επιστολές στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, κ. Π. Παυλόπουλο, στον Πρωθυπουργό, κ. Α. Τσίπρα, στον Αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης κ. Γ. Δραγασάκη, στους συναρμόδιους Υπουργούς Οικονομίας και Οικονομικών κ. Ε. Τσακαλώτο και κ. Γ. Σταθάκη, καθώς και στην Πρόεδρο της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών κα Λ. Κατσέλη, ζητώντας συναντήσεις με όλους, με στόχο την ανεύρεση δίκαιης λύσης, η οποία θα εκτονώσει την αυξανόμενη δυσαρέσκεια και θα διευκολύνει ουσιαστικά το κοινωνικό σύνολο.

2) Επανα-ενεργοποίησε την ηλεκτρονική συλλογή υπογραφών στο ψήφισμα στην πλατφόρμα του AVAAZ, με αίτημα να μην τροποποιηθεί ο νόμος Κατσέλη με τον τρόπο που προτείνεται, οδηγώντας έτσι στην απελευθέρωση των πλειστηριασμών Η ΕΚΠΟΙΖΩ καλεί τους καταναλωτές να υπογράψουν το ψήφισμα "ΟΧΙ στους πλειστηριασμούς ακινήτων των υπερχρεωμένων Ελλήνων στην ιστοσελίδα της www.ekpizo.gr .