Σάββατο 9 Ιουλίου 2016

Δημοψήφισμα για νέο .... εκλογικό νόμο;... Καραμανλής για... Πρόεδρος;
Αποκαλυπτικοί είναι οι διάλογοι που φέρεται να είχε ο πρωθυπουργός κατά την πτήση της επιστροφής από την Κίνα αυτή την εβδομάδα, αναφορικά με τα σχέδιά του για τις πολιτικές εξελίξεις αλλά και την αναθεώρηση του Συντάγματος.

Μιλώντας σε συνεργάτες του και δημοσιογράφους ο πρωθυπουργός έκανε αναφορές που δημιουργούν ερωτηματικά για τις επόμενες κινήσεις του στο πολιτικό σκηνικό.

'Εγώ θα κάνω δημοψήφισμα για να το κερδίσω', φέρεται να είπε ο πρωθυπουργός αναφερόμενος σε ρήση του Ιταλού ομολόγου του, Ματέο Ρέντσι, ότι θα παραιτηθεί, αν χάσει το δημοψήφισμα στην Ιταλία για τη συνταγματική αναθεώρηση.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο κ. Τσίπρας φέρεται να πρότεινε στον Κυριάκο Μητσοτάκη, κατά τη συνάντησή τους στο Μαξίμου για τον εκλογικό νόμο και τη συνταγματική αναθεώρηση, να μπουν σε δημοψήφισμα τα άρθρα στα οποία διαφωνούν ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ. Πρόταση με την οποία δεν συμφώνησε ο πρόεδρος της ΝΔ.

Σύμφωνα πάντως με τον κ. Τσίπρα, ο ελληνικός λαός 'θέλει τα δημοψηφίσματα' και είναι υπέρ των αλλαγών όπως για παράδειγμα η απευθείας εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας.

Στο σημείο αυτό μπαίνει και ο 'παράγοντας' Κώστας Καραμανλής στη συζήτηση. Ενδεικτική ήταν η φράση του Μάο, που χρησιμοποίησε ο κ. Τσίπρας: 'Μεγάλη αναταραχή, σπουδαία κατάσταση'.

Σύμφωνα με όσα διαρρέουν κυβερνητικοί κύκλοι, έχει γίνει σχετική συζήτηση και ο πρώην πρωθυπουργός το σκέφτεται. Κάτι που ωστόσο το περιβάλλον Καραμανλή ουδέποτε έχει επιβεβαιώσει.

Η συζήτηση για την απευθείας εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας, με ενδεχόμενη μελλοντική υποψηφιότητα Καραμανλή, εκτιμάται ότι θα μπορούσε να διχάσει τη Νέα Δημοκρατία.

Αναφορικά με τις αλλαγές στον εκλογικό νόμο, ο κ. Τσίπρας εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι οι απαιτουμενες 200 ψήφοι θα βρεθούν, εννοώντας εμμέσως πλην σαφώς ότι θα υπάρξουν διαρροές από τα υπόλοιπα κόμματα στη Βουλή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου