Τετάρτη 22 Μαΐου 2013

Ο Παπακωνσταντίνου για.... κακούργημα

Πάει για κακούργημα ο Παπακωνσταντίνου

Καταιγιστικές εξελίξεις για Παπακωνσταντίνου και ΣΔΟΕ φέρνουν τα νέα έγγραφα που απέστειλαν οι γαλλικές αρχές τα οποία αποδεικνύουν ότι η λίστα Λαγκάρντ ήρθε στην Ελλάδα «επίσημα» και επισημαίνουν ότι πρέπει να «αξιοποιηθούν φορολογικά».
Σύμφωνα με πληροφορίες, μέλη της προανακριτικής επιτροπής της Βουλής που διερευνά την υπόθεση προσανατολίζονται στην διεύρυνση του κατηγορητηρίου για τον πρώην υπουργό προσθέτοντας το αδίκημα της απιστίας. Το σκεπτικό είναι πως ο κ. Παπακωνσταντίνου απέκρυψε το γεγονός ότι η λίστα ήρθε επίσημα, στο πλαίσιο σύμβασης Γαλλίας Ελλάδας για ανταλλαγή φορολογικών πληροφοριών και «έθαψε» μαζί με το CD το έγγραφο στο οποίο οι γάλλοι του επισήμαιναν ορθά – κοφτά πως οι πληροφορίες μπορούν να αξιοποιηθούν για φορολογικούς σκοπούς. Σε μια τέτοια περίπτωση ανοίγει και ο δρόμος για την παραπομπή του κ. Παπακωνσταντίνου με κακούργημα.
Την ίδια ώρα πάντως, το ΣΔΟΕ, επιδεικνύει ακόμα και σήμερα αδικαιολόγητη καθυστέρηση στην αξιοποίηση της λίστας. Όπως, επισήμανε το «Πρώτο Θέμα» της Κυριακής αλλά και το protothema.gr , οι αρμόδιες ελεγκτικές αρχές δεν έχουν καταφέρει να φέρουν ούτε ευρώ στα δημόσια ταμεία αν και έχουν περάσει ήδη 8 μήνες από την ανάδειξη της υπόθεσης σε κεντρικό πολιτικό θέμα. Το γεγονός αυτό μάλιστα έχει προκαλέσει την οργή του κ. Γιάννη Στουρνάρα, ο οποίος ζήτησε επιτάχυνση των διαδικασιών.
Σκέψεις για διεύρυνση του κατηγορητηρίου
Πιο αναλυτικά, μέλη της προανακριτικής επιτροπής επισημαίνουν ότι τα νέα έγγραφα που απέστειλαν οι γαλλικές αρχές δίνουν νέες διαστάσεις στην υπόθεση που ενδεχομένως να δημιουργούν τις προϋποθέσεις για επέκταση του κατηγορητηρίου για τον κ. Παπακωνσταντίνου.
Στο ίδιο μήκος και ο κ. Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης που σημειώνει πως «υπάρχουν νομικές απόψεις που αναφέρουν ότι  τεκμηριώνεται το αδίκημα της απιστίας. Εφόσον αυτό «δεθεί» πλήρως τότε θα πρέπει να αποφασίσουμε εάν θα ζητήσουμε διεύρυνση του κατηγορητηρίου από την Ολομέλεια».
Σε μια τέτοια περίπτωση η προανακριτική επιτροπή θα υποβάλει το αίτημά της στην Ολομέλεια και θα ακολουθήσει η σχετική ψηφοφορία. Πρέπει όμως να σημειωθεί ότι υπάρχουν και ορισμένες σκέψεις που αναφέρουν ότι δεν είναι απαραίτητη η προσφυγή στην Ολομέλεια για την διεύρυνση του κατηγορητηρίου και προσθέτουν ότι το νέο αδίκημα θα προστεθεί στο τελικό πόρισμα το οποίο έτσι και αλλιώς θα μπει σε ψηφοφορία.
Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Παπακωνσταντίνου έχει ήδη παραπεμφθεί για τα αδικήματα της παράβασης καθήκοντος και της νόθευσης εγγράφου. Η βασική διαφορά των συγκεκριμένων αδικημάτων με αυτό της απιστίας είναι ότι στην τελευταία περίπτωση η ζημιά που υπέστη το Δημόσιο αναζητείται στο σύνολο των 2.062 καταθετών και δεν περιορίζεται μόνο στα συγγενικά πρόσωπα του κ. Παπακωνσταντίνου που διεγράφησαν από την λίστα. Υπο αυτά τα δεδομένα, το αδίκημα της απιστίας διευκολύνει την επιδίωξη των μελών της επιτροπής που είναι να παραπέμψει τον πρώην υπουργό για κακούργημα.
Διώτης: ο Παπακωνσταντίνου με παραπλάνησε
Την ίδια ώρα πάντως και με αφορμή τα νέα στοιχεία, οι κ.κ. Ευάγγελος Βενιζέλος και Ιωάννης Διώτης βγαίνουν στην αντεπίθεση επιχειρώντας να αποκρούσουν όσους επιδίωκαν να τους τοποθετήσουν στο κάδρο των ευθυνών.
Πιο αναλυτικά, σε σημείωμα άτυπης ενημέρωσης το ΠΑΣΟΚ επιτίθεται μεν με δριμύτητα κατά του ΣΥΡΙΖΑ για τις επιθέσεις εναντίον του κ. Βενιζέλου, σχετικά με τους χειρισμούς του, ωστόσο, είναι σαφές ότι εκθέτει -ή και «καρφώνει»- ακόμη περισσότερο τον κ. Παπακωνσταντίνου, καθώς αποκαλύπτει ότι ο πρώην υπουργός δεν είχε ενημερώσει ποτέ τον διάδοχό του ή τις αρμόδιες υπηρεσίες για όλα αυτά. Στο σημείωμα αναφέρεται χαρακτηριστικά ότι «το διαβιβαστικό έγγραφο του Γαλλικού Υπουργείου Οικονομικών του Σεπτεμβρίου 2010 που συνόδευε το cd της λεγόμενης λίστας Λαγκαρντ και παραλήφθηκε προσωπικά από τον τότε Υπουργό Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου, ανεξάρτητα από τη νομική του σημασία, δεν είχε τεθεί υπόψη των αρμοδίων υπηρεσιών του Υπουργείου Οικονομικών και του επόμενου Υπουργού που ενημερώθηκε από τον τότε επικεφαλής του ΣΔΟΕ». Το ΠΑΣΟΚ τονίζει ότι «η απελπισμένη προσπάθεια του ΣΥΡΙΖΑ να εμπλέξει τον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελο Βενιζέλο στην υπόθεση της λίστας βασίστηκε σε πανηγυρικώς αποδεδειγμένα αλλεπάλληλα ψεύδη και εγκληματικά οργανωμένες κινήσεις παρασκηνίου» και προσθέτει πως «είναι εντυπωσιακό το γεγονός ότι ακόμη δεν συνετίστηκαν οι υπεύθυνοι του ΣΥΡΙΖΑ».
Επιπρόσθετα, και ο κ. Διώτης σε ανακοίνωσή του επισημαίνει πως «η μεταφερθείσα σε εμένα εξιστόρηση σε συνδυασμό με την απόκρυψη συγκεκριμένων γεγονότων και εγγράφων, οδήγησε στον από μέρους μου τότε σχηματισμό βεβαίας πεποίθησης ότι το υλικό είναι προϊόν αξιόποινης συμπεριφοράς και για ειδικότερους λόγους, που ήδη έχω εξηγήσει, μη αξιοποιήσιμο».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου