Τετάρτη 29 Μαΐου 2013

Ο Δίκαιος των Εθνών...


H προβολή των πολιτισμικών σχέσεων της Ναυπάκτου στην ιστορική της πορεία θα είναι το αντικείμενο σειράς εκδηλώσεων που ετοιμάζει ο Δήμος Ναυπακτίας  την Παρασκευή 31 Μαΐου και το Σάββατο 1 Ιουνίου με τίτλο:

Ναύπακτος – Σταυροδρόμι πολιτισμών :  Μνήμη Αρχιεπισκόπου  Δαμασκηνού  «Δίκαιος  των  Εθνών» -   Όψεις  της εβραϊκής  παρουσίας  στη Ναύπακτο.

 Οι εκδηλώσεις στοχεύουν στην ανάδειξη του πολιτισμού  καθώς   και στην τουριστική προβολή της ευρύτερης περιοχής. Στο πλαίσιο αυτό ο Δήμος  δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα στις εκδηλώσεις μνήμης, με στόχο, μέσω της απόδοσης τιμής σε ανθρώπους και ιστορικά γεγονότα, να ενισχύεται η ιστορική γνώση, απαραίτητη για την πορεία της ανθρωπότητας.

Η Ναύπακτος από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα υπήρξε σταυροδρόμι – γέφυρα πολιτισμών χάρη στη γεωστρατηγική της θέσης . 

Επιπλέον η Ναυπακτία υπήρξε η γενέτειρα του Αντιβασιλέα και Αρχιεπισκόπου Δαμασκηνού (3 Μαρτίου 1891- Αθήνα 20 Μαΐου 1949)  ο οποίος μερίμνησε με τη δράση του για τη διάσωση συμπολιτών ελλήνων εβραίων και ρομά  κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου.

Για τη δράση του αυτή τιμήθηκε από το Κράτος του Ισραήλ, που τον ανακήρυξε το 1969 «Δίκαιο ανάμεσα στους Δικαίους. Δίκαιο των  Εθνών !»

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, στις 31 Μαΐου Χαιρετισμούς και Ομιλίες στο Πνευματικό Κέντρο της Μητρόπολης στις 7μμ.., Εγκαίνια Έκθεσης στο Φετιχιέ Τζαμί, στις 8.30μμ. με τίτλο:  Μνήμη Αρχιεπισκόπου  Δαμασκηνού  «  Δίκαιος  των  Εθνών» - Όψεις  της εβραϊκής  παρουσίας  στη Ναύπακτο. Στην έκθεση θα παρουσιαστούν για πρώτη φορά επιγραφές χριστιανικές  καθώς και εβραϊκές από  τη συλλογή της 22ης  Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων. Οι επιγραφές θα πλαισιώνονται με video installation, με αφιέρωμα στον αρχιεπίσκοπο Δαμασκηνό και την πολιτιστική κληρονομία των ελλήνων εβραίων.

Η έκθεση οργανώνεται από  την 22η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων  με προϊστάμενο τον δρ Ιωάννη Χουλιαρά και τον Δήμο Ναυπακτίας . Η σημαντική αυτή πρωτοβουλία έχει την συμμετοχή του Προέδρου της Διακοινοβουλευτικής Επιτροπής της Βουλής των Ελλήνων   για την Ελληνοϊσραηλινή Φιλία κ. Κυριάκου Γεροντόπουλου με τη συνεργασία της ομάδας Διαθρησκειακού – Διαπολιτισμικού διαλόγου. 

Η οργανωτική επιτροπή αποτελείται  από την κα  Ζιαμπάρα Μαρία, αντιδήμαρχο Πολιτισμού & Τουρισμού του Δήμου Ναυπακτίας, την αρχαιολόγο Κωστή Ιωάννα και τη συντηρήτρια της 22ης Ε.Β.Α Τηληγάδα Αφροδίτη. Η έκθεση θα παραμείνει ανοιχτή στο κοινό  έως 30-6-2013. Επιμελήτρια της έκθεσης είναι η Ιστορικός Τέχνης, Ανχελα Μαρία Αρμπελάεζ 

Το Σάββατο 1η Ιουνίου 2013 θα λάβει χώρα επιμνημόσυνη Δέηση από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Ναυπάκτου και Αγ. Βλασίου κ.κ Ιερόθεο και θα ακολουθήσει κατάθεση στεφάνων στην προτομή του Αρχιεπισκόπου Δαμασκηνού στη γενέτειρά του, την Δορβιτσά Ναυπακτίας. Θα ακολουθήσει ξενάγηση από το Σύλλογο Δορβιτσωτών «Η Αναγέννηση».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου