Δευτέρα 20 Ιανουαρίου 2014

Πέντε λόγοι που οδηγούν τη χώρα σε εκλογές

Πέντε λόγοι που οδηγούν τη χώρα σε εκλογές
 
Ο Πρωθυπουργός ήξερε, από την πρώτη στιγμή, ότι η εκλογή Προέδρου Δημοκρατίας από την παρούσα Βουλή, ήταν ανέφικτη - Χρειάζεται η στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ των Ανεξάρτητων Ελλήνων, της ΔΗΜΑΡ και του ΚΚΕ, ενώ για τη Χρυσή Αυγή δεν γίνεται λόγος.
Ο κ.Σαμαράς γνωρίζει ότι με τον ΣΥΡΙΖΑ και τον κ. Καμμένο δεν υπάρχει πεδίο συνεννόησης, μετά το κλίμα οξύτητας και έντασης που έχει δημιουργηθεί μεταξύ τους. Το ΚΚΕ δεν πρόκειται να συναινέσει ακόμα και σε πρόταση που θα αφορά πρόσωπο που θα προέρχεται από την Αριστερά, φοβούμενο ότι θα δεχθεί την επίθεση του ΣΥΡΙΖΑ και θα καταγράψει εκλογικές απώλειες ενώ και η ΔΗΜΑΡ, στην υποθετική περίπτωση που συμφωνούσε, δεν συγκεντρώνει τον απαιτούμενο αριθμό βουλευτών.
Άρα είναι δύσκολο να μην οδηγηθεί η χώρα σε εκλογές τον Φεβρουάριο του 2015, με αφορμή την αδυναμία εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας. Μόνο που η πρόθεση του κ.Σαμαρά είναι εκλογές μέσα στο 2014 αφού γνωρίζει ότι λόγω και των ευρωεκλογών αλλά και της εμπλοκής της εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας στο πολιτικό παιχνίδι, η χώρα βρίσκεται σε μία παρατεταμένη προεκλογική περίοδο, που θα συνεχιστεί και από την επόμενη ημέρα των ευρωεκλογών και των αυτοδιοικητικών εκλογών.
Ο Πρωθυπουργός θα ήθελε να μεταφερθούν όλες οι δυσάρεστες και δύσκολες αποφάσεις για το τελευταίο τρίμηνο του 2014 και να προκηρύξει εκλογές τον Οκτώβριο.
Θα επικαλεστεί την απειλή του ΣΥΡΙΖΑ να μπλοκάρει την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας και την ανάγκη να μην παραμείνει η χώρα σε περίοδο αστάθειας και αβεβαιότητας.
samarastil
Υπάρχουν όμως αναγκαίες προϋποθέσεις για να συμβεί κάτι τέτοιο και για να υπάρχουν ευοίωνες προοπτικές, σχετικά με την εκλογική επίδοση της Νέας Δημοκρατίας αλλά και των δυνητικών κυβερνητικών της εταίρων, ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ.
Αυτές είναι:
- Να έχει να παρουσιάσει μία λύση στο πρόβλημα της διευθέτησης του χρέους, που όχι μόνο θα θεωρηθεί επιτυχία αλλά θα απαιτεί είτε εκλογές είτε την έγγραφη συναίνεση του κ. Τσίπρα για τους όρους που θα συνοδεύουν αυτή τη λύση ( επιμήκυνση και μείωση επιτοκίων αλλά όχι διαγραφή).
- Να αποφύγει νέα δημοσιονομικά μέτρα και νέο μνημόνιο. Να υπάρξει συμφωνία ότι το δημοσιονομικό κενό θα καλυφθεί από τα 10 δις που έχουν μείνει αδιάθετα από την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, να επιχειρηθεί μία υποτυπώδης έξοδος στις αγορές και να έχει διανεμηθεί το πρωτογενές πλεόνασμα.
- Να υπάρχει ένα διαχειρίσιμο αποτέλεσμα στις εκλογές που μεταφράζεται σε ήττα μέχρι 4 μονάδες αλλά και ένα αυξημένο ποσοστό αποχής, που θα του δώσει τη δυνατότητα να αμφισβητήσει το αποτέλεσμα.
- Να μην έχει εξαερωθεί εκλογικά το ΠΑΣΟΚ και να ανακοπεί η προσπάθεια προσέγγισης της ΔΗΜΑΡ με τον ΣΥΡΙΖΑ.
Όλα αυτά τελούν υπό αίρεση αλλά αποτελούν το καλό σενάριο στο οποίο ελπίζει το Μαξίμου.
ekloges
Το βέβαιο είναι ότι οι βουλευτικές εκλογές θα πραγματοποιηθούν μέσα στο 2014, με απώτατο όριο το φθινόπωρο.
Υπάρχουν 5 λόγοι που συνηγορούν σε αυτό:
1. Οι δανειστές, όσο και αν προτιμούν μία κυβέρνηση Σαμαρά από μία κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, δεν δείχνουν να αναγνωρίζουν ότι η κοινωνία έχει υπερβεί τα όρια της αντοχής της. Ότι ο λογαριασμός δεν βγαίνει. Ετοιμάζουν νέο δάνειο για να καλυφθεί το χρηματοδοτικό κενό της επόμενης διετίας, ύψους 14 δισ. ευρώ, που θα συνοδεύεται από νέο μνημόνιο και νέες δεσμεύσεις της χώρας. Δεν δέχονται να χρησιμοποιηθούν τα 8-10 δισ. που έχουν μείνει αδιάθετα από την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, για τις οποίες «διαπιστώνουν» νέες κεφαλαιακές ανάγκες και ανοίγματα. Δεν συζητούν έξοδο στις αγορές και ζητούν δημοσιονομικά μέτρα.
2. Νέο μνημόνιο αλλά και κάθε άλλο δημοσιονομικό ή φορολογικό μέτρο δεν μπορεί να ψηφιστεί από αυτή τη Βουλή και από αυτή την κυβερνητική πλειοψηφία, όσα «μαξιλαράκια» και αν επιστρατευθούν. Αυτό είναι ξεκάθαρο, δεν υπάρχουν πλέον αντοχές στους βουλευτές. Η τακτική επίσης των δανειστών δίνει την ευκαιρία στον κ.Σαμαρά να επιλέξει μία ελεγχόμενη σύγκρουση μαζί τους αλλά ταυτόχρονα να εμφανίζεται και ως ο μόνος που μπορεί να διαπραγματευθεί μαζί τους, χωρίς να θέτει σε κίνδυνο την παραμονή της χώρας στην Ε.Ε και στο ευρώ.
3. Ενδέχεται να υπάρχει μη διαχειρίσιμο αλλά και μη αναστρέψιμο αποτέλεσμα στις ευρωεκλογές. Το άνοιγμα της ψαλίδας, ανάμεσα στη Ν.Δ και στο ΣΥΡΙΖΑ και η κατάρρευση του ΠΑΣΟΚ οδηγούν στην πολιτική απονομιμοποίηση της κυβέρνησης που θα συρθεί αναγκαστικά σε εκλογές.
4. Δεν υπάρχει δυνατότητα σχηματισμού νέας κυβέρνησης από την παρούσα Βουλή με τον χαρακτήρα μιας κυβέρνησης εθνικής ενότητας. Δεν την θέλει ο ΣΥΡΙΖΑ, αφού θεωρεί ότι έχει μεγάλο δημοσκοπικό προβάδισμα αλλά δεν την επιθυμεί και ο κ. Α.Σαμαράς. Ο Πρωθυπουργός γνωρίζει ότι ο σχηματισμός μιας τέτοιας κυβέρνησης θα επιφέρει την απομάκρυνση του από την Πρωθυπουργία αλλά και από την ηγεσία της Ν.Δ. Άλλωστε η προοπτική αυτή έχει ακυρωθεί από τη στρατηγική της έντασης και τη ρητορική που χρησιμοποιούν οι κ.κ Σαμαράς και Τσίπρας.
5. Το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών ενδέχεται να απονομιμοποιήσει την πολιτική που ασκείται στην Ευρώπη και να δρομολογήσει ανατροπές κυβερνήσεων και πολιτικές αλλαγές στις χώρες του Ευρωπαϊκού Νότου. Σε μία τέτοια περίπτωση, που αμφισβητηθεί εκκωφαντικά, η πολιτική που έχει επιβάλει το Βερολίνο, το πλεονέκτημα θα το έχει ο κ. Τσίπρας. Αυτό το γνωρίζει ο Πρωθυπουργός και είναι ένας από τους λόγους που ίσως τον οδηγήσουν να στήσει τριπλές κάλπες το Μάιο, μαζί βέβαια με τα δημοσκοπικά ευρήματα.
Συνεπώς, οι εκλογές εντός του 2014, ότι και αν λέει κάποιος, είναι δεδομένες.


 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου