Στην εκτίμηση ότι η δόνηση των 5,8 Ρίχτερ ήταν το κύριο σεισμικό γεγονός κύριος συγκλίνουν οι σεισμολόγοι που επισημαίνουν ωστόσο ότι το φαινόμενο θα παρακολουθηθεί τα επόμενα 24ωρα προκειμένου να εξαχθούν ασφαλέστερα συμπεράσματα.
Συγκεκριμένα, οι επιστήμονες θεωρούν θετική εξέλιξη την πλούσια μετασεισμική δραστηριότητα που ακολούθησε τη δόνηση των 5,8 Ρίχτερ, η οποία σημειώθηκε στις 3.55 το μεσημέρι της Κυριακής και ακολουθήθηκε από 12 μετασεισμούς, μεγέθους άνω των 3,5 Ρίχτερ.Ο διευθυντής ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, Αθανάσιος Γκανάς, χαρακτηρίζει το συμβάν ως «έναν πολύ ισχυρό και επιφανειακό σεισμό».
Ο ίδιος φαίνεται αισιόδοξος για το εάν πρόκειται για κύριο σεισμό. «Η πλούσια μετασεισμική ακολουθία είναι καλό νέο, ωστόσο πρέπει να περιμένουμε περισσότερα δεδομένα μέσα στο πρώτο 24ωρο για να δούμε με σιγουριά εάν είναι κύριος ο σεισμός».
Σύμφωνα με τα στοιχεία του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Αστεροσκοπείου, μέχρι στιγμής έχουν σημειωθεί 12 μετασεισμοί με μέγεθος πάνω από 3,5 Ρίχτερ, από τους οποίους οι πέντε είναι μεγέθους πάνω από 4 Ρίχτερ.
Ανάλογη είναι η άποψη του σεισμολόγου Σταύρου Τάσσου: «Κατά πάσα πιθανότητα είναι κύριος ο σεισμός, καθώς έχει δώσει αρκετά πλούσια μετασεισμική ακολουθία. Ωστόσο, πρέπει να περιμένουμε κάποια 24ωρα για να βεβαιωθούμε».
Περισσότερο επιφυλακτικός εμφανίζεται ο καθηγητής του τμήματος Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος του Πανεπιστημίου Αθηνών, Ευθύμης Λέκκας: «Δείχνει ότι είναι κύριος σεισμός, ωστόσο θα πρέπει να περιμένουμε τρία με τέσσερα 24ωρα. Κρατάμε επιφυλάξεις γιατί η Κεφαλονιά έχει δώσει μεγάλους σεισμούς», δηλώνει στο Αθηναϊκό Πρακτορείο.
Πως εξηγείται η απόκλιση στη μέτρηση του μεγέθους
Ο σεισμός που συντάραξε την Κεφαλονιά σημειώθηκε 5 λεπτά πριν από τις 4.00 το απόγευμα της Κυριακής. Το επίκεντρό του εντοπίσθηκε 6 χιλιόμετρα βορειανατολικά του Αργοστολίου και είχε εστιακό βάθος 10 χιλιομέτρων.
Η πρώτη εκτίμηση του Ευρωμεσογειακού Σεισμολογικού Κέντρου που μιλούσε για 5,7 Ρίχτερ αναθεωρήθηκε δύο φορές, αρχικά σε 5,9 Ρίχτερ και αργότερα σε 6.0 Ρίχτερ, ενώ και το Αμερικάνικο Γεωφυσικό Ινστιτούτο (USGS) μέτρησε το μέγεθος του σεισμού στα 6,1 Ρίχτερ, με εστιακό βάθος στα 12,3 χιλιόμετρα και επίκεντρο στα τρία χιλιόμετρα νότια του Ληξουρίου. Επίσης ο καθηγητής γεωφυσικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Κώστας Παπαζάχος σε δηλώσεις του στην Δημόσια Τηλεόραση υποστήριξε επίσης ότι το μέγεθος του σεισμού είναι μεγαλύτερο, κατά πόσα πιθανότητα στα 6,1 με 6,2 Ρίχτερ.
«Οι διαφοροποιήσεις στις τιμές δεν είναι τόσο μεγάλες, ώστε να υπάρχει ουσιαστική διαφορά», τονίζει ο κ. Γκανάς. Ο Ευθύμης Λέκκας συμπληρώνει: «Το θέμα δεν είναι στις διαφορετικές μετρήσεις. Οι οργανισμοί μετρούν τους σεισμούς με αυτόματα συστήματα, τα οποία δεν είναι τόσο ακριβείας και έχουν σταθμούς σε διαφορετικές θέσεις. Σε μία ημέρα περίπου, οπότε θα έχουν συλλεγεί περισσότερα δεδομένα, θα βγει το οριστικό μέγεθος του σεισμού», υπογραμμίζει.
Γνωστό και ενεργό το ρήγμα
Επιπλέον ο κ. Γκανάς χαρακτηρίζει το ρήγμα οριζόντιας ολίσθησης του Ιονίου, από το οποίο προκλήθηκε ο σεισμός, «γνωστό και ενεργό. Ο τελευταίος μεγάλος σεισμός που προκάλεσε, λίγο βορειότερα από ό,τι σήμερα, ήταν στις 25 Μαρτίου του 2007, στα 5,7 Ρίχτερ». Εξάλλου, ο καθηγητής, Ευθύμης Λέκκας αναφέρει: «Η συγκεκριμένη απόληξη του ρήγματος που προκάλεσε τον συγκεκριμένο σεισμό της Κεφαλονιάς δεν περίμενα ότι θα έχει δραστηριότητα τόσο νωρίς σε γεωλογικό χρόνο».
Χωρίς ρεύμα έμειναν περιοχές
Ο αντιδήμαρχος Κεφαλονιάς Ευάγγελος Κεκάτος περιγράφει την κατάσταση ως εξής:
«Βρισκόμαστε σε φάση καταγραφής των ζημιών, ο σεισμός έγινε αισθητός σε ολόκληρο το νησί και προκάλεσε μεγάλη αναστάτωση στους κατοίκους.
Όλες οι υπηρεσίες του Δήμου Κεφαλονιάς είναι σε επιφυλακή και έχουν βγει στους δρόμους. Ευτυχώς δεν έχουν αναφερθεί τραυματισμοί μόνο ζημιές, κυρίως από σπασμένες τζαμαρίες μαγαζιών και άλλων γυάλινων ειδών, καθώς και σε παλιά κτίρια του νησιού.
Κάποιες περιοχές της Κεφαλονιάς έχουν μείνει χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα και τα συνεργεία της ΔΕΗ έχουν ήδη πιάσει δουλειά, για να αποκαταστήσουν τις ζημιές, ενώ υπάρχουν και κατολισθήσεις βράχων σε επαρχιακούς δρόμους».
Επί τόπου ο Μιχελάκης
Η μεγάλη διάρκεια του σεισμού αναστάτωσε τους κατοίκους σε Πάτρα, Κ. Αχαΐα, Αμαλιάδα, Πύργο, Μεσολόγγι και άλλες περιοχές της Αχαΐας, της Ηλείας και της Αιτωλοακαρνανίας, που βρίσκονται κοντά στο Ιόνιο πέλαγος, ενώ με εντολή του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Μιχελάκης, μεταβαίνει με στρατιωτικό ελικόπτερο στην Κεφαλονιά.
Σε ετοιμότητα ο στρατός
Επιπλέον, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Δημήτρης Αβραμόπουλος, ζήτησε από τα Γενικά Επιτελεία να είναι σε ετοιμότητα για να παράσχουν κάθε βοήθεια που τυχόν ζητηθεί από τις αρμόδιες Αρχές- τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων, τον Δήμο Κεφαλονιάς- για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που προέκυψαν από τον σεισμό.
Μικρές ζημιές στην Ζάκυνθο
Μικρές ζημιές προκάλεσε ο σεισμός στη Ζάκυνθο. Μέχρι στιγμής στην Πυροσβεστική Υπηρεσία του νησιού έχουν αναφερθεί ζημιές σε καταστήματα στην πόλη του Αργοστολίου από σπασμένες τζαμαρίες, αλλά δεν υπάρχουν κλήσεις για τραυματισμούς.
Από την Αστυνομική Διεύθυνση Κεφαλονιάς, αναφέρθηκαν κατολισθήσεις βράχων με αποτέλεσμα να έχουν αποκλειστεί ορισμένοι δρόμοι στα βόρεια του νησιού.
Ανησυχία και σε Τρίπολη - Καλαμάτα
Έντονα αισθητός ήταν ο σεισμός και σε ολόκληρη σχεδόν την Πελοπόννησο. Τόσο στην Τρίπολη και την Καλαμάτα, όσο και στην ανατολική Πελοπόννησο, ο σεισμός είχε διάρκεια και θορύβησε τους κατοίκους που βγήκαν από τα σπίτια τους. Στην περιοχή δεν έχουν αναφερθεί ζημιές.
Τσελέντης: Είναι ο κύριος σεισμός
Ενημέρωση στην οποία περιλαμβάνεται και η άποψη του καθηγητή Σεισμολογίας Άκη Τσελέντη (πολιτευτής των ΑΝΕΛ) έκαναν για το θέμα και οι Ανεξάρτητοι Ελληνες. Οπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση ο κ. Τσελέντης εκτιμά ότι «ο σεισμός πρέπει να θεωρείται ο κύριος, με τις αναμενόμενες μετασεισμικές δραστηριότητες. Το σύστημα ΒΑΝ είχε πιάσει σήματα εδώ και εβδομάδες που έδειχναν επικείμενη απόδοση σεισμού ικανής ισχύος στην περιοχή».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου