Σάββατο 21 Δεκεμβρίου 2013

Ο Δήμαρχος για την .... συνέντευξή του


ΔΗΜΟΣ ΝΑΥΠΑΚΤΙΑΣ

ΓΡΑΦΕΙΟ ΔΗΜΑΡΧΟΥ

Την καθιερωμένη εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη παραχώρησε σήμερα ο Δήμαρχος Γιάννης Μπουλές προς τα τοπικά ΜΜΕ. Ο Δήμαρχος έδωσε το στίγμα της φιλοσοφίας της Δημοτικής Αρχής, και αναφέρθηκε στα πεπραγμένα της τελευταίας περιόδου και στις προοπτικές που διαγράφονται για τον Δήμο Ναυπακτίας. Τα βασικότερα σημεία της συνέντευξης του Δημάρχου είναι τα εξής:

Η παρούσα Δημοτική Αρχή πολιτεύτηκε  με βάση τις αρχές της ειλικρίνειας προς τους Δημότες, του σεβασμού προς τους θεσμούς, της ίσης μεταχείρισης όλων των πολιτών και έδωσε έμφαση όχι σε ατομικές εξυπηρετήσεις αλλά σε έργα ωφέλιμα για το κοινωνικό σύνολο. Στην κυριαρχούσα άποψη ότι ο Δήμαρχος πρέπει να κάνει δημόσιες σχέσεις στα καφενεία με χειραψίες, αγκαλιές και  χτυπήματα στην πλάτη, η Δημοτική Αρχή αντέταξε την αναγκαιότητα της βαθιάς γνώσης των προβλημάτων του Δήμου, της σοβαρής και ακάματης εργασίας, του σεβασμού και της τελευταίας δεκάρας του δημόσιου χρήματος, την επιλογή του να είμαστε χρήσιμοι και αποτελεσματικοί.  Μόνο έτσι, στην δύσκολη συγκυρία που διέρχεται η χώρα, η Τοπική Αυτοδιοίκηση γίνεται το αποκούμπι των πολιτών και ο Δήμος το ασφαλές καράβι με το οποίο συνταξιδεύουμε όλοι οι Δημότες.

Στην τριετία που πέρασε και με περικοπή της κρατικής επιχορήγησης η οποία για το δήμο Ναυπακτίας το 2013 έφθασε περίπου στο 70%, η Δημοτική Αρχή, βάσει των στοιχείων της Οικονομικής Υπηρεσίας και της έκθεσης του Σώματος Ορκωτών Λογιστών, αποπλήρωσε 9.300.000 ευρώ από το χρέος των 10.700.000 ευρώ  που κληρονόμησε κυρίως από τον πρώην Δήμο Ναυπάκτου. Απομένει απαιτητό χρέος 1.400.000 ευρώ που εκκρεμεί στα δικαστήρια.

Παράλληλα αναδιοργάνωσε τις Υπηρεσίες του Δήμου με στόχο την εξυπηρέτηση του Δημότη. Η συγκέντρωση των περισσότερων Υπηρεσιών του Δήμου στο νέο κτίριο στην Παλαιοπαναγιά θα περιορίσει τις μετακινήσεις και θα βελτιώσει τις παρεχόμενες προς τον Δημότη υπηρεσίες.

Χρονίζοντα επί δεκαετίες προβλήματα αντιμετωπίστηκαν με επιτυχία από την Δημοτική Αρχή. Έτσι, μετά από δύσκολο αγώνα κρατήσαμε το ΤΕΙ στον Δήμο μας εγκαθιστώντας το στο Δημοτικό κτίριο του Αντιρρίου. Πετύχαμε την αποκατάσταση του ΕΠΑΛ και δρομολογήσαμε δίκαιη λύση για τους συνδημότες μας, που είχαν αδικηθεί από τον πρώην Δήμο Ναυπάκτου στο γνωστό πρόβλημα των πηγών της Βαρναράχης. Εντάξαμε το ΞΕΝΙΑ στο πρόγραμμα JESSICA και επίκειται η προκήρυξη διαγωνισμού.

Καταργήσαμε Οργανισμούς, που δημιουργήθηκαν για να βολέψουν ημετέρους αλλά χρέωναν καθημερινά τους Δημότες. Αποπληρώσαμε το χρέος της αμαρτωλής Αναπτυξιακής Ναυπάκτου και δεν βαρέσαμε κανόνι, όπως ψευδώς διακήρυτταν ορισμένοι.

Αναλάβαμε τον Δήμο στο τέλος της προγραμματικής περιόδου ΕΣΠΑ και στον ελάχιστο χρόνο που είχαμε στη διάθεσή μας, με δεδομένη την έλλειψη μελετών, αξιοποιήσαμε χρηματοδοτήσεις από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και από Προγράμματα, όπως το ΕΣΠΑ, LEADER κλπ. Έχουν δημοπρατηθεί και εκτελούνται τα παρακάτω έργα:

Παπαχαραλάμπειο Στάδιο Ναυπάκτου με την συνεργασία της Επιτροπής Σταδίου).

Ανάπλαση ανατολικού τμήματος Ναυπάκτου με έμφαση στη δημιουργία υποδομής (αντικατάσταση των αμιαντοσωλήνων του δικτύου ύδρευσης, διαχωρισμός ομβρίων και λυμάτων, που αποτελεί προϋπόθεση για καθαρή θάλασσα, υπογειοποίηση καλωδίων ΔΕΗ, κλπ).

Κατασκευή κτιρίου για άτομα με ειδικές ανάγκες, έργο με τεράστια κοινωνική σημασία (συνεργασία με την ΑΛΚΥΟΝΗ)

Αναβάθμιση βιολογικού καθαρισμού

Νέο Κύτταρο ΧΥΤΑ και κατασκευή δρόμου παράκαμψης Βλαχομάνδρας

Προμήθεια σύγχρονου εξοπλισμού για ΧΥΤΑ

Ανακαίνιση κτιρίων Τσώνη (όπου θα στεγαστεί η Φιλαρμονική και η χορωδία Ναυπάκτου) και «Ναυπακτία» (που θα λειτουργήσει ως Κέντρο τουριστικής πληροφόρησης)

Οδοποιία στον ορεινό όγκο που διασυνδέει την ΔΕ Αποδοτίας με ΔΕ Πλατάνου και Πυλήνης και ευρύτερα τον Δήμο Ναυπακτίας με την Ευρυτανία και Φθιώτιδα. Ειδικότερα: δρόμοι Ελευθέριανης - Αμπελακιώτισσας, Αράχωβας - Ψηλού Σταυρού, Αμπελακιώτισσας -Περδικόβρυσης και Γραμμένης Οξιάς –Γαρδικίου.

Σχολική Στέγη: εκτός του ΕΠΑΛ, αντιμετωπίστηκε με επιτυχία το πρόβλημα του 2ου Γυμνασίου –Λυκείου και οι μαθητές κάνουν τα μαθήματά τους σε παιδαγωγικά κατάλληλο κτίριο. Παράλληλα εξασφαλίστηκε κονδύλιο 2.000.000 ευρώ από τον ΟΣΚ για την αποκατάσταση του κτιρίου. Από το πρόγραμμα ΕΠΕΡΑΑ επιτεύχθηκε χρηματοδότηση των δημοτικών σχολείων 1ου, 3ου, 7ου, Λυγιά και Αντιρρίου για ενεργειακή αναβάθμιση και εγκατάσταση συστημάτων γεωθερμίας.

Υπογράφηκε σύμβαση του Δήμου με το ΚΤΕΛ Αιτωλ/νίας για λειτουργία Δημοτικής Συγκοινωνίας. Εφεξής οι φοιτητές με 14 ευρώ μηνιαίως αποκτούν κάρτα απεριορίστων διαδρομών. Επίσης οι δημότες μπορούν να προμηθεύονται κάρτα με κόστος ανάλογο της διαδρομής και επιχορήγηση από τον Δήμο κατά το ποσόν των 14 ευρώ. Έτσι διευκολύνονται στις μετακινήσεις τους τόσο οι φοιτητές όσο και οι δημότες με σημαντικό οικονομικό όφελος για τους ίδιους  αλλά και για την πόλη μιας και η χρήση της αστικής συγκοινωνίας συμβάλλει στην κυκλοφοριακή αποσυμφόρηση.

Ιδιαίτερη αναφορά έγινε από το Δήμαρχο για την κοινωνική πολιτική του Δήμου, που σε περίοδο οικονομικής κρίσης, στηρίζει αδύναμες κοινωνικές ομάδες, συνανθρώπους μας που περνούν δύσκολες ώρες. Η λειτουργία Τράπεζας Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Κοινωνικού Μαγειρείου και Κοινωνικού Ιατρείου για θέματα ψυχικής υγείας, τα προγράμματα «Βοήθεια στο Σπίτι» και ΚΔΑΠ-ΜΕΑ, δείχνουν ότι η κοινωνική ευαισθησία και η εθελοντική δράση συμβάλλουν στην διατήρηση της κοινωνικής συνοχής. Στους συμπολίτες μας που εθελοντικά συμβάλλουν σ’ αυτή την προσπάθεια, η Δημοτική Αρχή απευθύνει τις θερμές της ευχαριστίες.

ΜΕΛΕΤΕΣ: επειδή η χρηματοδότηση έργων διασφαλίζεται πλέον μόνο μέσα από προγράμματα έχουμε καταρτίσει μελέτες για:

·         το κυκλοφοριακό στην πόλη της Ναυπάκτου

·         την αποχέτευση στο υπόλοιπο της πόλης

·         την τοπογραφική αποτύπωση του Λυγιά

·         την οριοθέτηση των ρεμάτων Σκα, Λαγκαδούλας και Βαριάς

·         την οδοποιία από Θέρμου έως γέφυρα Βαριάς

·         την οδοποιία στο ανατολικό τμήμα της πόλης προς Ξηροπήγαδο

·         την αποτύπωση της ταυτότητας της πόλης σε συνεργασία με την Σχολή Αρχιτεκτόνων του Πανεπιστημίου Πατρών

·         την υδροδότηση δυτικών συνοικιών και όλης της ΔΕ Αντιρρίου.

·         την αποχέτευση Αντιρρίου

Προκηρύχθηκε νέα μελέτη για την διευθέτηση των ρεμάτων Σκα, Λαγκαδούλας και Βαριάς που αποτελεί προϋπόθεση για την επέκταση του σχεδίου πόλης. Με την συνεργασία του ΕΜΠ και του Πανεπιστημίου Πατρών καταρτίζεται μελέτη για την αξιοποίηση της περιοχής Ευηνολίμνης.

ΔΕΥΑΝ: ολοκληρώθηκε το έργο της αποχέτευσης και έχουν αρχίσει ήδη οι συνδέσεις στο δίκτυο των επεκτάσεων, μηδενίστηκαν οι ζημιές της ΔΕΥΑΝ και εφαρμόζεται ο νόμος για όλους, χωρίς εξαίρεση, τους χρήστες του δικτύου ύδρευσης.

Θεωρώντας ότι ο πολιτισμός δεν είναι ασχολία μιας ελίτ αλλά λαϊκή έμπνευση και δημιουργία, ενθαρρύναμε την πολιτιστική δραστηριότητα με την δημιουργία καλλιτεχνικών εργαστηρίων (όπου συμμετέχουν 300 συνδημότες μας), την οργάνωση μαθητικών θεατρικών και μουσικών φεστιβάλ, την λειτουργία Δημοτικού Κινηματογράφου και φυσικά με την οργάνωση πολιτιστικών εκδηλώσεων καθ’ όλο το έτος σε όλη την Ναυπακτία, όπου αξιοποιείται κυρίως το ντόπιο καλλιτεχνικό δυναμικό.

Όσον αφορά τον τουρισμό η Δημοτική Αρχή προσπαθεί να αναδείξει την Ναυπακτία ως τουριστικό προορισμό. Συνεργαζόμενη με τους επαγγελματίες, προσπαθεί να προωθήσει και να καταστήσει ελκυστική την εικόνα της πόλης και του Δήμου σε νέες αγορές, αξιοποίησε την Ναυμαχία της Ναυπάκτου και άλλες εκδηλώσεις (ορεινή ποδηλασία, ράλλυ, πίστα κανό καγιάκ κλπ) προς την ίδια κατεύθυνση.

Η ανάπτυξη της περιοχής μας αποτελεί μονόδρομο για να ξεπεράσουμε την κρίση. Πολύτιμο εργαλείο ανάπτυξης αναδεικνύεται η Αιτωλική Αναπτυξιακή που είναι 1η πανελλαδικά σε απορρόφηση κονδυλίων από το Leader αλιείας (εκτελούνται 14 ιδιωτικές επενδύσεις και είναι 62 υπό αξιολόγηση) και 2η από το Leader το αγροτικό στο οποίο έχουν ενταχθεί 30 ιδιωτικές επενδύσεις. Η Αιτωλική εξασφάλιση πήρε πρόσθετη χρηματοδότηση 500.000 ευρώ για να καλύψει τη ζήτηση). Στο πρόγραμμα έχουν  ενταχθεί δημόσια έργα ύψους  700.000 ευρώ.

Συνοπτικά, σε εποχές κατάρρευσης του κεντρικού κράτους, ο Δήμος μπορεί και πρέπει να αποτελέσει μοχλό ανάπτυξης της περιοχής μας. Τα δημόσια έργα, βοηθούν στην αύξηση της απασχόλησης, η εξασφάλιση πόρων για την ενίσχυση των ιδιωτικών πρωτοβουλιών, η προβολή της περιοχής μας και η έμφαση στον αγροτουρισμό, η διατήρηση της κοινωνικής συνοχής αποτελούν για την Δημοτική Αρχή ύψιστη προτεραιότητα. Σ’ αυτή την βάση δουλεύουμε και θεωρούμε ότι προς την ίδια κατεύθυνση πρέπει να προσανατολιστεί η κοινωνία μας.  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου