Τετάρτη 15 Οκτωβρίου 2014

Δελτίο Τύπου του Δήμου Ναυπακτίας για τις εκδηλώσεις της Ναυμαχίας

Ολοκληρώθηκαν το πρωί της Κυριακής 12 Οκτωβρίου 2014 οι εορταστικές εκδηλώσεις για την 443η Επέτειο από τη Ναυμαχία της Ναυπάκτου. Η αυλαία της φετινής «Εβδομάδας Ναυμαχίας» έπεσε με την επιμνημόσυνη δέηση στο λιμάνι της πόλης, έχοντας αφήσει πίσω της μια πολύ σημαντική παρακαταθήκη για το μέλλον, αποτέλεσμα της δουλειάς δεκάδων ανθρώπων, επαγγελματιών και ερασιτεχνών. 
Η νέα Δημοτική Αρχή του δήμου Ναυπακτίας  κατάφερε μέσα σε ένα μόλις μήνα να σχεδιάσει και να υλοποιήσει ένα πλήρες πρόγραμμα εκδηλώσεων, το οποίο είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν από κοντά εκατοντάδες θεατές, ντόπιοι αλλά και επισκέπτες. Ο Δήμος Ναυπακτίας έχοντας συναίσθηση της αξίας του ιστορικού γεγονότος της Ναυμαχίας επενδύει σε αυτό, κάνοντας ήδη πράξη τα όσα προεκλογικά ο δήμαρχος Ναυπακτίας Τάκης Λουκόπουλος εξήγγειλε. Τα πολιτιστικά γεγονότα που έλαβαν χώρα για μία εβδομάδα στην πόλη της Ναυπάκτου αποτελούν ένα δείγμα της φιλοσοφίας γύρω από την οποία θα κινηθεί η Δημοτική Αρχή, συνεχίζοντας, αλλά και πολύ περισσότερο εμπλουτίζοντας, τη δουλειά όλων των προηγούμενων ετών.
Η παρουσία διακεκριμένων επιστημόνων στην Ημερίδα που πραγματοποιήθηκε με τίτλο «Στον απόηχο της Ναυμαχίας» εστίασε στο ιστορικό γεγονός της Ναυμαχίας, αλλά και στο πως επηρέασε πολύπλευρα τόσο τη δύση όσο και την Ελλάδα. Ο Συγγραφέας Λαοκράτης Βάσσης, ο Ιστορικός Νικόλαος Μοσχονάς, ο Ισλαμολόγος Ευάγγελος Βενέτης, ο Καθηγητής Πολιτικών Επιστημών Γιώργος Κοντογιώργης και η φιλόλογος Σοφία Μανιου έθεσαν από κοινού το βασικό άξονα πάνω στον οποίο θα πρέπει να κινηθούμε τα επόμενα χρόνια με την εξής φράση: «Η βαθιά γνώση της ιστορίας αποτελεί εφαλτήριο για την ουσιαστική αξιοποίηση της κληρονομίας μας και σε αυτό οφείλουμε να δώσουμε ιδιαίτερη βαρύτητα. Μόνο έτσι, άλλωστε, θα πετύχουμε τη συμμετοχή της τοπικής κοινωνίας κάνοντάς την ενεργό τμήμα της πολιτιστικής ζωής του τόπου». 
Η ποιοτική αναβάθμιση των εκδηλώσεων ήταν ένα από τα κυρίαρχα ζητούμενα των φετινών εκδηλώσεων.
 
Η έκθεση γλυπτικής του κορυφαίου Εικαστικού Θεόδωρου Παπαγιάννη, καθώς και η συναυλία της Εθνικής Συμφωνικής Ορχήστρας  της ΝΕΡΙΤ συνέβαλαν αδιαμφισβήτητα προς αυτή την κατεύθυνση.
 
Η αναπαράσταση της Ναυμαχίας, υπό τη σκηνοθεσία του Δημήτρη Σιούντα, συνδυάζοντας την ουσία με το θέμα, όπως επιτάσσει το τελετουργικό, κράτησε αμείωτο το ενδιαφέρον χιλιάδων ανθρώπων οι οποίοι κατέκλυσαν το λιμάνι της Ναυπάκτου.
 
Η συνεργασία επίσης με φορείς της ευρύτερης περιοχής, πχ με την Πολυφωνική Χορωδία Πατρών, άνοιξε τον κύκλο των συμμετεχόντων σε όσους θέλουν να γίνουν κομμάτι της «δικής μας Ναυμαχίας». 
Η Ναυπακτία είναι πόλος έλξης, χωρίς να έχει εκμεταλλευτεί όλα τα συγκριτικά της πλεονεκτήματα. Καιρός να το κάνει.  Για όλα τα παραπάνω ο Δήμος Ναυπακτίας αισθάνεται την ανάγκη να ευχαριστήσει από καρδιάς όλους εκείνους που εργάστηκαν πυρετωδώς για την παρουσίαση του άρτιου προγράμματος. Ιδιαίτερα όμως αισθάνεται την ανάγκη να ευχαριστήσει τους εθελοντές, φορείς αλλά και μεμονωμένους πολίτες, οι οποίοι με τη δική τους συμμετοχή έδωσαν έντονο τοπικό χρώμα στην «Εβδομάδα της Ναυμαχίας». 
Η 22η Εφορία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων, η Δημοτική Κοινότητα Ναυπάκτου, ο Σύνδεσμος Φιλολόγων Ναυπάκτου, ο Σύλλογος «Ναύπακτος Πολιτιστικές Διαδρομές», η Παπαχαραλάμπειος Φιλαρμονική Ναυπάκτου, η Μικτή Χορωδία Ναυπάκτου, ο Αθλητικός Σκακιστικός Όμιλος «ΑΣΟΝ Έπαχτος», και οι δεκάδες ακόμα εθελοντές αποτέλεσαν την κινητήρια δύναμη των φετινών εκδηλώσεων και θα αποτελέσουν μαζί με όσους ακόμα το επιθυμούν την καρδία των προετοιμασιών για την επόμενη «Ναυμαχία». Η Ομάδα Πολιτισμού του Δήμου Ναυπακτίας θα ξεκινήσει άμεσα ένα νέο κύκλο συζητήσεων έχοντας ως στόχο οι εκδηλώσεις του 2015 να είναι αποτέλεσμα δουλειάς μηνών. Εχθρός του καλού, άλλωστε, είναι το καλύτερο και στην περίπτωση των εκδηλώσεων που θα ακολουθήσουν ο χρόνος θα είναι σύμμαχος μας.  Το ιστορικό γεγονός που πριν από πέντε αιώνες επηρέασε ολόκληρη τη δύση, σήμερα, είναι καιρός να επηρεάσει, στο βαθμό που πρέπει, και τον τόπο μας.
 
Ο Αντιδήμαρχος Πολιτισμού Τουρισμού
Γιάννης Ράπτης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου